Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı rapora göre; 2Q17’de küresel altın talebi, bir önceki yıla göre %10 gerileyerek 953,4 ton oldu ve 2Q15’ten beri en düşük seviyeyi gördü.  1H17’deki altın talebi de geçen yıla göre %14 azaldı ve 2.003,8 ton olarak kayıtlara geçti. Bu düşüşün geçen yıla göre %76 azalan ETF alımlarında kaynaklandığı belirtliyor ki; görselde de göreceğiniz gibi geçen yıl yoğun şekilde artırılan ETF alımlarının bu yıla doğru olan bir etkisinden bahsetmek mümkün. Geçen yıl çok arttığı için bu yıl azalması normal. 

Raporun dikkat çeken ayrıntılarına bakacak olursak; bar ve Ata lira yatırımlarında 1H17’de yıldan yıla %11’lik artış var ve bunun sürükleyici Çin, Hindistan ve Türkiye’den kaynaklı altın yatırımları olarak görünüyor. Mücevherat talebinde ise %26’lık büyüme ile Hindistan’ın başı çektiği görülüyor. Türkiye’de toparlanan ekonomi, çift haneli enflasyon ve yerel para stabilitesi bar ve Ata lira yatırımlarındaki artışı desteklemiş. Merkez Bankaları’nın altın alımları devam ediyor, ancak geçmiş yıllara oranla daha yavaş bir ivmeyle artan alımlar. TCMB ise 1980’lerden sonraki en kayda değer altın alımını gerçekleştirmiş.

Avrupa ETF’lerinin tuttuğu toplam altın miktarının da 978 ton ile tüm zamanların en yükseğine yükseldiği belirtiliyor. Alttaki görselde Almanya Xetra Gold ETF’leri (mavi) ile ABD SPDR altın fonlarındaki (sarı) giriş ve çıkışları görüyorsunuz. Sarılar birkaç aydır aşağıya bakıyor.

Bu ETF’lerin fiziksel büyüklükleri ve altın miktarındaki değişimi de şu şekilde gösterelim. ABD yatırımcısı altını satıyor, Avrupalı ve İngiliz ise alıyor.

Altın üzerine bu kadar söz etmişken; stratejistimiz Önder Sinan Ürkmez’in altın trade stratejisini de paylaşıyorum:

Direnç: 1.272 – 1.277 – 1.283

Destek: 1.264 – 1.261 – 1.255

Kısa vade trend : Yukarı

Kısa vade trend geri dönüş seviyesi :1.255

1.271 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapamayarak 1.278 direncine yönelemeyen değerli madenin geri çekildikten sonra 1.256/55 desteğini aşağıda test ettiğini gördük. 1.261 altında bir günlük kapanış düzeltmenin devam edeceğinin habercisi olacaktır. Ancak teknik olarak kısa vade yukarı trendin tekrar aşağı döndüğünden bahsedebilmek için 1.255 altında gün sonu kapanış gerekmektedir. Son geri çekilmelerden sonra değerli maden teknik zafiyet göstermiş olsa da kısa vade trend halen yukarı ve 1.278 seviyesini zorlayabilecek potansiyeli taşıyor. Görünümün tam bir boğa olması için ise 1.274-1.283 bölgesinin aşılması gerekiyor. Zira geçtiğimiz Haziran ayında 1.260 seviyesinden gelen yükseliş denemesi gene bu bölgede satış dalgası ile karşılaşmış, sonrasında 1.205 ‘e kadar geri çekilme yaşanmıştı.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın