Mobil imza sayısı yüzde 113 oranında yükseldi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre, 2012 yılı ilk çeyrek sonuna kadar üretilen elektronik imza sertifika sayısı 372.228 olarak gerçekleşti. Bu rakam 2017 yılının ilk çeyreğinde yayımlanan rapora göre, 2.379.490’ye ulaştı. 2012 yılına göre 2017 yılının ilk çeyreğinde üretilen elektronik imza sertifika sayısı yüzde 538 oranında artmış oldu. Farklı işlemlerin her an ve her yerden cep telefonuyla gerçekleştirilmesine olanak veren mobil imza sayısı da her geçen yıl yaygınlaşıyor. 2012 ilk çeyrek sonuna kadar 211.639 adet mobil imza sertifikası üretildi. Mobil imza sertifika sayısı 2017 yılının ilk çeyreğinde 450.038 seviyesine yükseldi. 2012 yılına göre 2017 yılının ilk çeyreğinde üretilen mobil imza sertifika sayısı yüzde 113’lük artış kaydetti.

2.829.528 adet elektronik ve mobil imza üretildi

E-GÜVEN tarafından üretilen ilk e-imzanın üzerinde 12 yıl geçti. Son beş yılda toplamda 2.829.528 adet elektronik ve mobil imza üretildi. Beş yıllık süre zarfında üretilen elektronik imza ve mobil imza sertifika sayılarında yaklaşık 5 kat artış kaydedildi. Elektronik imza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu sayesinde bireylerin ve kurumların ıslak imza ile gerçekleştirilen bütün işlemlerin dijital olarak yapılabilmesini sağlıyor.

İşlemler hızlı ve güvenli şekilde yapılıyor

Sanal dünyada yapılan işlemlerin güvenli şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılan e-imzanın kullanım alanları giderek artıyor. Bankacılık, e-ticaret, kurum içi sözleşmeler, ihale süreçleri, özel ve kamu alanlarında kullanılan e-imza ile hızlı ve güvenli şekilde işlem yapılabiliyor.

Kullanım alanları artıyor

Türkiye’deki ilk elektronik imzanın üreticisi olarak, ayda ortalama 15 milyon doğrulama ve 750 bin mobil imzalama işlemi gerçekleştirdiklerini vurgulayan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Elektronik ve mobil imza; e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi (UYAP), Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP), Elektronik Genel Kurul başta olmak üzere pek çok uygulamada kullanılıyor. İnsana dokunan ve fayda odaklı çözümlerle e-imza ve mobil imzanın farklı alanlarda kullanılmasına öncülük ediyoruz.” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın