Türkiye’de son dönemde gündemin değişmeyen konusu; askeriyelerde yaşanan toplu zehirlenmeler. En son Manisa'da 731 askerin zehirlenmesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı, “Kışlalara gıda alımını kamu ihalelerinin dışına çıkaracağız. Nasıl alım yapılacağının detayını Milli Savunma Bakanlığı belirleyecek. Ama pazarlık usulü ile olabilir” açıklamasının ardından gözler toplu yemek firmalarına çevrildi.

Sağlıklı menünün bir maliyeti var

Toplu yemek sektöründe Türkiye’nin üç büyük firmasından biri olan Parıltım Yemek’in Kurucusu Necat Aydın, bu tür olayların en temel nedeninin fiyat baskısı olduğunu söyledi. Askeriye, fabrika gibi büyük hacimli işlerde ‘Ücret düşük olsun’ baskısından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, “Bu işin fiyatı zaten belli. Çarşıda, toptancıda domatesin, etin kilosu belli. Sağlıklı bir menü istiyorsanız bunun bir maliyeti olacak. Devlet açık maliyetle çalışabilir. ‘Bu menüyü, bu gramajlarla istiyorum. Açık maliyetini önüme koy, gerçek maliyetini, göreyim. Sana da ona göre kâr vereyim’ şeklinde pazarlık usulü iş yapılabilir” dedi.

İş ehline verilmeli

İnsan sağlığının en önemli konu olduğunu vurgulayan Necat Aydın, “Sadece askeriyelerde değil, fabrikalarda da fiyat baskısından vazgeçilmeli. Aynı ayda 5 bin kişinin çalıştığı bir fabrikada ucuza mal edilen yemekleri yiyerek rahatsızlandığını düşünün. Üretim aksar, fabrika zarar eder. Bu, insan sağlığının yanı sıra ekonomiye de zarar verir” dedi. Müşterinin bilinçli olarak aldığı ürünün fiyatının ne olduğunu bilmesi gerektiğini kaydeden Aydın, “İşverenin ucuza veren değil ehline işi vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Eğitimsiz eleman büyük sıkıntı

Necat Aydın, eğitimsiz eleman çalıştırılmasının da bu tür olayların en önemli sebeplerinden biri olduğunu vurguladı. Sektörde eğitilmemiş çalışanlar olduğu sürece toplu zehirlenmelerin önüne yüze yüz geçilemeyeceğini vurgulayan Aydın, “Hammaddeyi, eti, sebzeyi en ucuza veren ile çalışıldığı sürece bu tür olaylar yaşanır. Çünkü Türkiye’de gıdanın, hammaddenin de istikrarı yok. Firmalarda hammaddeyi kontrol eden ve teslim alan personelin eğitimi çok önemli. Bu yüzden meslek liselerinde aşçılık bölümleri açılmalı. Bu, uzun vadede istihdama da katkı sağlar” dedi.

Toplu yemek özel sektörün işi

Askerlere toplu yemek işinin kesinlikle özel sektör tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Necat Aydın, “Toplu yemek sektörü, askeriye yemeklerini yapmaya talip olmalı ve yapmalıdır. Kimse merak etmesin. Ucuza veren değil işinin ehli kişiler yapmalı bu işi. Başbakan Binali Yıldırım’ın ihale kanunu ile ilgili açıklaması doğru bir yaklaşım ama bunun yanında tüm İhaleler Kanunu elden geçirilmeli, işini ehlinin yapabileceği bir hale getirilmeli. Bunu yapacak personelin eğitimleri sağlanmış olmalı. İşin başındaki yöneticilerin eğitimi tamamlanmış olmalı” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın