Tüketici fiyat artışlarında ise Nisan ayındaki %1,2’ye göre önemli bir sıçrama söz konusu. Bu yoğunlukla gıda dışı kalemlerden kaynaklanıyor. Gıda harici TÜFE %2,3 olarak gerçekleşirken, hizmet enflasyonunun da %2,9 seviyesinde kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Gıda ve enerjinin birlikte dışarıda kaldığı çekirdek enflasyonda da %2,1 seviyesindeki seyir devam ediyor.

ÜFE ise daha çok emtia ve hammadde fiyatlarındaki düşüşten baskılanmış gibi görünüyor. Petrol ve metal fiyatları geçen yılın aynı dönemlerinden daha düşük seviyelerde seyrederse Çin’deki üretici maliyetlerinin daha da azalması beklenecektir. PMI, imalat saanayiinde maliyet unsurlarının aşağı doğru baskılanmakta olduğunu gösteriyor.

Haftaya Çin’de Mayıs ayı perakende satışları ve sanayi üretimi verileri açıklanıyor. Her ikisi de Çin’de işlerin yolunda gidip gitmediğini gösterecek önemli göstergeler. Sanayi üretiminin Mayıs ayında, bir önceki yılın Mayıs ayına göre %6,4 artması beklenmekte, perakende satışlarının ise aynı dönemde %10,7’lik artış göstermesi bekleniyor. Son gelen özel sektör PMI verisi aslında işlerin o kadar da iyi olmadığına dair endişeleri şimdilik destekliyor.

 

Enver ERKAN

KapitalFX

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın