Enver Erkan’ın sanayi üretiminde 2. çeyrek başlangıcı hakkında değerlendirmesi;
Özellikle Ekim ayından beri sürekli olarak %1 – 3 bandında artış gösteren yıllık sanayi üretiminin %6,7 ile Ağustos 2015’ten sonraki en büyük artış oranını yakalaması son derece olumludur. Bunun yanında aylık artış rakamlarının da oldukça kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz, normalde Nisan ayında aylık bazda artış daha sınırlı gerçekleşmektedir. Detaylara baktığımızda; madencilik ve taşocakçılığı aylık bazda %1,8, yıllık bazda %1,3 artış gösterirken, imalat sanayiinde aylık ve yıllık bazda sırasıyla %2,6 ve %7,3’lük kuvvetli artışlar görülmektedir. Elektrik, gaz buhar ve iklimlendirme grubunda ise aylık ve yıllık artışlar %0,4 ve %4,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise; dayanıklı tüketim malı ve sermaye malı üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre görülen artışların toplam sanayi üretimi artışını destekledikleri görülmektedir. Dayanıklı tüketim malında görülen %16,2’lik artış vergi indirimlerinin getirdiği talep artışından kaynaklanmaktadır. Yüksek katma değerli kalemlerden sermaye mallarında da %24,7’lik önemli bir artış söz konusudur. Enerji üretimi yine %7,5 ile kuvvetli bir oranda artış göstermiş görünüyor. Ara malı üretimi %2,2 artarken, dayanıksız tüketim malları yıllık bazda %2,5 oranında azalarak, eksi yönde gelen tek kalem oldu.
Nisan ayında öncü göstergeler ikinci çeyreğe ekonominin daha bir momentumla başladığını gösteriyor. KGF reel sektöre önemli bir rahatlama sağlamaktadır, ancak üretimde tek belirleyici de finansman koşulları değildir. Şu anda görece kuvvetlenen iç ve dış talep de üretim açısından destekleyici, hali hazırda da zaten üretimin asıl belirleyicisi talep düzeyleri. Reel sektörün finansman koşullarının da yatırım ve üretim kapasilerine etkisini sonraki çeyreklerde göreceğiz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.