İlk imza Pakistan MİLGEM Korvet’i

Pakistan ile daha önce Denizde İkmal Gemisi ve Agosta sınıfı denizaltı modernizasyon projelerini hayata geçiren STM, Pakistan MiLGEM Projesi ile kardeş ülkeyle üçüncü işbirliğini gerçekleştiriyor. Bu çerçevede Savunma Bakanı Fikri Işık, SSM Müsteşarı İsmail Demir, Pakistan Savunma ve Üretim Bakanı Tanvir Hüseyin’in katılımı ile 10 Mayıs 2017 günü MİLGEM projesinin yurtdışına ihracı ile ilgi son derece önemli bir “İyi Niyet Anlaşmasına” imza atıldı.

Pakistan MiLGEM Korvet Projesi kapsamında Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmek üzere 4 adet Ada sınıfı Korvet, Karaçi Tersanesi kabiliyetlerinde inşa edilecek. Projenin Türkiye ekonomisine 1 milyar dolardan fazla katkıda bulunması bekleniyor.

Endonezya Denizaltısında STM-TKMS işbirliği

Pakistan Korvet Projesi’nin yanı sıra STM, IDEF 2017 ‘de dünyanın en önemli savunma sanayi firmalarından Alman ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) ile Endonezya Deniz Kuvvetleri için denizaltı inşa projesi kapsamında iyi niyet anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşma kapsamında, denizaltıların Türkiye ve Endonezya’da inşa edilmesi planlanıyor. 2017 yılı sonuna kadar detaylarının kesinleşmesi beklenen projenin gerçekleşmesi durumunda, Türkiye Cumhuriyetinin en büyük bedelli savunma ihracatının yapılması hedefleniyor.

Yeni Nesil Hava Savunma Fırkateyni

Gerçekleştirilen iyi niyet anlaşmalarının yanı sıra STM, IDEF 2017’de ilk defa görücüye çıkarttığı Hava Savunma Fırkateyni ile savaş gemisi tasarım kabiliyetini bir adım öteye taşıdı.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden tasarım çalışmaları ve yapılan testler sonucunda beklentilerin üzerinde performans gösteren Hava Savunma Harbi Fırkateyni TF-4500, hem Türkiye’deki ihtiyacı gidermek hem de dış pazarda yeni ihracat potansiyellerini değerlendirmek için geliştirildi. Donanmaların bölge hava savunması yönündeki önemli ihtiyacını karşılayacak olan TF-4500 fuar süresince büyük ilgi gördü.

Yenilikçi tasarımıyla dünyadaki benzer tipte fırkateynlerden bir adım öne çıkan TF-4500, özellikle üstün suüstü ve hava savunma harbi kabiliyeti ile dikkati çekiyor.150 metre boyunda ve 4 bin 500 ton ağırlığındaki fırkateyn 32 deniz mili hıza ulaşıyor.

Milli Denizaltı için Çalışmalar Başladı

STM aynı zamanda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı öncülüğünde mili denizaltı dizaynı konusunda da önemli çalışmalar yürütüyor. Bu çabaların sonunda STM, denizaltı tasarım çalışmalarını IDEF’te sergiledi. 1700 tonluk denizaltıda yeni teknoloji unsurlarının getirmiş olduğu havadan bağımsız tahrik ünitesi tercih edildi. MİLGEM Korvet’inde olduğu gibi denizaltı projesinde de birçok kritik parça milli kaynaklarla üretilmek üzere tasarlandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın