İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgi Turizm Kulübü’nün düzenlediği “Diplomalı Turizm” konulu panelde konuşan turizm hukukçusu avukat İlker Ünseser, turizmin bir meslek olmadığını söyledi.
Turizmin günümüzde son derece geniş bir alanı ifade eder hale geldiğine dikkat çeken Ünsever şöyle konuştu “Turizm artık tek bir sözcükle ifade edilemeyecek bir büyüklüğe ulaştı. Bundan dolayı ‘turizmci’ diye ifade edilebilecek tek bir kavram, hele ki ‘turizmci’ kavramıyla bir mesleği tanımlamak olanaksızdır. Bir işin meslek olarak tanımlanması için zorunlu formasyon eğitimi, meslek örgütü, zorunlu meslek birliği üyeliği, meslek kurallarının varlığı gibi dört unsurun olması gerekiyor. Meslek, ücrete bağlı yapılan bir uzmanlık alanını ifade eder.”
11 kişiden biri turizmde çalışıyor
Dünyada istihdam edilen 11 kişiden birinin turizm alanında çalıştığıın belirten Dr. Yozcu, diplomanın doluluğu ve diplomayı veren yerin önemli olduğunu vurguladı. “Turizm bir sermayedir” diyen Dr Yozcu “Bu sermayeye yatırım yapmak, planlamak gerekir. Turizmdeki iş gücünün eğitimi çok önemlidir. Araştırmalar seyahat acentelerindeki çalışanların diğer sektörlere göre daha eğitimli, donanımlı olduğunu gösteriyor” dedi.
The Sofa Hotel Genel Müdürü Temizer ise turizmci olmak için tutkunun gerekliliğine vurgu yaptıktan sonra öğrencilere “Glokal olmanız lazım. Global olup lokal karar vermelisinz. Kendinizi nasıl pazarlayacağınıza karar vermelisiniz. Donanımınızı artırıp, yurtdışında stajlar yapmaya çalışmalısınız” diye seslendi.
Yönetmeliğe ek madde eklensin
Konuşmacılar panelin ikinci turunda turizmde diplomalı çalışan sayısının artıracak önerilerini dile getirdi. Söz konusu öneriler başlıklar halinde şöyle özetleniyor:
• Turizm bir meslek değildir ama olmalıdır.
• Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 13’ncü maddesine ek fıkra eklensin.
• Ek fıkra: “Turizm tesisleri, toplam personelinin yüzde 25’inden az olmamak üzere dört yıllık turizm işletmeciliği bölüm veya turizm fakültelerinden mezun olmuş personel istihdam ederler. Bu personelden Bakanlık tarafıdan veya bakanlıkçı yetkilendirilmiş mesleki dernek tarafından yapılan sınavda başarı kazanarak “Turizm Tesis Yoneticisi lisansı” almış en az iki personel turizm tesisi yetkili yöneticisi olarak belirlenip Bakanlık tarafından tesis dosyasında kayıt altına alınır. Bu personele ilişkin görev ve sorumluluklar ayrıca yönetmelikle düzenlenir” şeklinde olsun.
• Turizm talebi fiyat arttırarak değil, kaliteyi verilen bir hizmeti zenginleştirerek yapılsın.
• Sektörde istihdam edilen alaylıların da eğitilerek sertifika sahibi olmaları sağlansın.
• Bakanlık sertifikasyonla ilgili yaptığı çalışmadan tüm paydaşları haberdar edip görüşlerini alsın.
• Staj yapacak olan öğrenciler stajyer dosyası/planlamasını talep etsin.
• Turizm eğitimi verenler sektörle görüşmelerini hızlandırıp, eğitimlerini onların ihtiyaçlarına göre güncellesin.
• Bir binayı turizm işletmesi yapan eğitimli personeldir. Bu personeli turizm sektöründe tutacak adımlar atılsın.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.