Ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynayan katma değerli üretimin önemine dikkat çekmek amacıyla 2015 yılında kurulan Katma Değer Hareketi Derneği, bir buçuk yıl süren çalışmasını tamamladı. Türkiye’nin katma değer endeksini belirlemek üzere yürütülen çalışmanın sonucunda hazırlanan raporun sonuçları ile ilgili bilgi veren Katma Değer Hareketi Derneği Başkanı Begüm Özdoğularlı, ‘Dernek olarak ülkemizdeki katma değerin düşüklüğünü yakından gözlemleyen, farkındalığı yüksek bir grup olarak, sadece sanayi değil sağlık, eğitim, turizm, moda, sanat gibi diğer tüm alanlarda yapılacak katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin, katma değeri daha yüksek bir çalışma düzenini yaratacağına ve uluslararası rekabette daha ileriye gitmemize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bir buçuk yılda 500 firmayla birebir görüştük. Kriterleri belirlerken kadın çalışan sayısı, yeni ürün ve inovasyona verilen önem, patentli ürün sayısı, yerli hammadde kullanımı ve iş güvenliği uygunluk konularını titizlikle inceledik. Dernek olarak misyonumuz hayatının her alanında yenilikçi ve 21. yüzyıl rekabetine uyumlu bireylerin sayısını artırarak ülkenin tümünde farkındalık yaratmak’ dedi.

En çok ihracat yapan otomotiv sektöründe yüksek oranda ithal ara girdi katma değeri düşürüyor

Katma Değer Endeksi Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı 1. Uluslararası Katma Değer Konferansı’nda KOBİ’lerin sadece yüzde 10’unun tamamen yerli hammadde ile üretim yaptığı, kalan yüzde 90’ının yüksek oranlarda ithal hammadde kullandığını belirten Özdoğularlı: ‘Bu sonuçlar üretim yapısının katma değer üretirken, dışarıya büyük miktarda katma değer aktardığını da gösteriyor. Özellikle en çok ihracat yapan otomotiv sektöründe ithal ara malı katma değeri büyük oranda düşürüyor. Başta motor olmak üzere şanzıman ve diğer parçaların yüksek oranda üretimi yapılamıyor. Otomotiv yan sanayii en fazla Ar – Ge merkezine sahip ancak ana sanayi “kısa sürede ve yüksek oranda düşük maliyetli üretim” önceliğine odaklı çalışıyor. Katma değerli üretim için yüksek teknoloji, Ar-Ge çalışmaları, konsolidasyon, farklı tasarımlar ve ürün modelleri üzerinde çalışılması gerekiyor’ dedi.

‘Sadece sanayide değil tüm alanlarda katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz’

Makine, elektrik elektronik, bilişim, demir çelik ve tüketim malları sektörlerinde de benzer durumla karşılaştıklarını söyleyen Özdoğularlı, “Türkiye’nin seçtiği sanayi kalkınma modeli emeğe dayalı hafif sanayi ve montaj ağırlıklı. Bu yaklaşım katma değerin sınırlı kalmasına neden oluyor. Son yıllarda yapılan ihracat hamlesi, ancak yüksek ithal girdi ile mümkün oldu. Düşük karlarla yapılan işler ve haksız rekabet, yüksek maliyet ve yenilikçilikten uzak bir çalışma ortamı yarattı. Sadece sanayi değil sağlık, eğitim, turizm, moda, sanat gibi diğer tüm alanlarda da yapılacak katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ülkemiz hedeflerine ulaşabilir ’dedi.

Panelde İsveç, Hollanda ve Finlandiya Başkonsolosları Ülkelerindeki Yenilikçi Projeleri Anlattı

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansın paneller bölümündeİsveç, Hollanda, Finlandiya Başkonsolosları ülkelerindeki yaratıcı ve yenilikçi projeleri anlattı. Öğleden sonraki bölümde ise aile şirketlerinin yatırımlarını teknolojiye uygun, yenilikçi ve yaratıcı yönetim modelleri ile nasıl ileriye götürebilecekleri ve yeni fikirleri destekleyen kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı oturumlar gerçekleştirildi.

Katma Değer Yıldızları’na Ödülleri Verildi

Panelin ardından düzenlenen ödül töreninde son yıllarda yaptığı ArGe yatırımları ile Türkiye’nin ilk lazer çipi ve ilk lazer ışın kaynağını üreten Ermaksan katma değer yıldızı ödülünü alırken, Asset Grup, Sonorous Ses ve Görüntü Sistemleri, Ekin Teknoloji, Autoliv Cankor Otomotiv ve Triodor Araştırma Geliştirme Yazılım ve Bilişim şirketleri ödüle değer bulunan diğer firmalar oldu.

Film endüstrisi katma değerli büyüyor

Film endüstrisi alanında ABD’den sonra en çok ihracat yapan ikinci ülke konumunda olan Türkiye’de bugüne kadar en fazla ülkede gösterilen dizi Muhteşem Yüzyıl oldu. Dizinin yapım şirketi olan TIMS Productions Başkanı Timur Savcı ile dizi oyuncularından Burak Özçivit ve Selma Ergeç’in ödül aldığı gecede üç yılda 20 filme imza atan TAFF Pictures’a ödül verildi.

Muhteşem Yüzyıl 106 ülkede izlendi

Vizyona girdiği günden bugüne 106 ülkede gösterilen Muhteşem Yüzyıl dizisinin sadece Hindistan’da 56 milyon kişiye ulaştığını söyleyen KADED Başkanı Begüm Özdoğularlı: ‘Yerli film ve diziler ülke tanıtımına ve turizme önemli katkılar sağlıyor. Türkiye İhracat Meclisi verilerine göre Türkiye’de çekilen yapımların ihracatı 2016 yılında 400 milyon dolara ulaştı. Ülkemiz ABD’nin ardından en çok dizi ihracatı yapan ikinci ülke konumunda. Sadece Ortadoğu’da değil Avrupa’nın hemen her ülkesinde ve Kuzey Amerika’da ilgi gören Türk dizileri, son yıllarda Latin Amerika ülkeleri ile Hindistan, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde de prime time’da en çok izlenen yapımlar oldu. Yerli senaryo ve yerli oyuncularla çekilen film ve diziler ülkemizde 10 bin kişiye istihdam yaratıyor. Bu sektörde kalifiye çalışan kadın sayısı yüzde 50’nin üzerinde. Film endüstrisinin daha fazla desteklenmesinin ülke ekonomimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum’ dedi.

Katma Değer Ödülleri moda alanında Gamze Saraçoğlu’na, sanat dalında ise dünyaca ünlü ressam Süleyman Saim Tekcan’a verildi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın