Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye gerçekleştireceği ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, Türkiye’nin beklentilerine karşılık ABD tarafının beklentilerine dikkat çekti. Ziyaret öncesinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın da aralarında bulunduğu üst düzey bir heyetin ABD’de resmi temaslara başladığını söyleyen Çınar, “Bu yeni bir strateji ve çok yerinde bir hamle. Erdoğan’ın gelişinden önce bir tür ön hazırlık yapılıyor. Bu heyet ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve ABD Genelkurmay Başkanı ile ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ile görüşmelerini gerçekleştirdi” dedi.
ABD’nin Türkiye’den öncelikli beklentisinin “sabır” olduğunun altını çizen Çınar, “ABD tarafı, gerek Fethullah Gülen’in iadesi gerekse PYD konusunda kısa vadede Türkiye lehine karar alınmasının mümkün olmayacağını özellikle belirtiyor. Başkan Trump ve ekibi iç politikada o kadar yoğun bir gündemle boğuşuyor ki dış politikada istenilen adımları bir süre daha atabilecek gibi görünmüyor. Trump yönetimi hâlâ önceki başkan Obama’dan kalan ekibi değiştirmediği gibi, Pentagon tarafı, Türkiye’yi kızdırmadan PYD’ye destek verelim stratejisini son 2 yıldır uygulamaya çalışıyor. Buna karşın, Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri de ABD’de dikkatle izleniyor. ABD’de artan Rusya karşıtlığına yanıt olarak Türkiye’nin Rusya ile komşu olduğunu ve güçlü ticari bağlarının bulunduğunu vurgulaması gerekiyor. Ancak Suriye’de Rusya ile yaşanan uyuşmazlıkları ve hatta Moskova’da PYD ofisinin bulunduğunu da unutmamak gerekiyor” diye konuştu.
Trump yönetimi Türkiye’yi tamamen kaybetmek istemiyor
Çınar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesinde ABD’nin PYD kararının beklenmedik olduğunu belirterek, geçmiş dönemden beri süregelen hem askeri hem de ticari alanda Türkiye’nin stratejik öneminin altının çizilmesinin gerektiğini vurguladı. Çınar, şöyle konuştu: Türkiye’de PKK terör saldırılarının artması halinde ABD’nin açık olarak töhmet altında kalacağının Beyaz Saray’da vurgulanmasını bekliyoruz. Aynı şekilde Beyaz Saray tarafının da Türkiye’yi sakinleştirici farklı metotlar uygulaması ve PYD-YPG unsurlarının Türkiye’ye ve sınırları tehdit yaratacak bir fırsat verilmeyeceği sözünü vermesi bekleniyor. Terörle mücadelede, içinde Türkiye’nin bulunmadığı bir çözümün olmayacağını ABD de biliyor. Trump yönetiminin de asker kökenli bir yapı kurduğunu düşünürsek, Türkiye’nin güvenlik konularındaki öneminin de son derece farkında olduklarını söyleyebiliriz. PYD-YPG konusunda anlaşmazlıklar çözülmez ve eğer koordinasyon iyi şekilde sağlanmazsa ilerleyen dönemde sorunlar yaşanabilir. Türkiye, ABD’den FETÖ konusunda hukuki sürecin ne zaman biteceğinin belirtilmesini ve net bir cevap verilmesini bekliyor. Adalet Bakanı Bozdağ ve heyeti iki gün boyunca Washington DC’de çok yoğun temaslarda bulundu. Bu konu uzadıkça da sıkıntılar devam eder. ABD’nin Türkiye’yi kaybetme lüksü yok. Trump-Erdoğan görüşmesinde yeni bir sayfa açılmasına yönelik umudumuz devam ediyor.”
Ziyaretin zamanlaması çok iyi
FETÖ’nün ABD’deki Türkiye karşıtı çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Çınar şunları söyledi: “FETÖ su anda hem kendi kurduğu lobi şirketi hem de ABD başkanlık seçimlerinde rol oynayan bir halkla ilişkiler şirketi ile çalışıyor. Bunların yani sıra başka şirketlerle de aktif olarak çalışarak Türkiye aleyhine faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’nin bu faaliyetlere karşı elini güçlendirmesi için her şeyden önce ABD’ye önem verdiğini göstermesi gerekiyor. Bu anlamda Erdoğan’ın ziyaretinin zamanlamasını çok iyi buluyorum. Ayrıca ABD’deki halkla ilişkiler faaliyetlerine ağırlık verilmesi, THO gibi Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişimine destek olan kurumlara destek verilmesi, Türkiye’den üst düzey temsilcilerin sıklıkla ABD’yi ziyaret etmesi ve diyaloğun artırılması da yerinde olacaktır.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.