Eleman.net Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar, mavi yakalı adayların iş görüşmelerinde dikkat etmeleri gerekenlere ilişkin görüşlerini paylaştı.
Mavi yaka ve ara kademe pozisyonlara odaklı insan kaynakları platformu Eleman.net’in Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar, iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili görüşlerini paylaştı. Mavi yakalı çalışanların görüşmelerinin diğer çalışanlara göre farklılık gösterebileceğine dikkat çeken Duyarlar, “Ancak iş görüşmesi adayın kendini ifade etmesi ve işverenin kişinin işe uygunluğunu değerlendirmesi için önemli bir aşama olduğu için, temelde birçok faktör aynıdır” diye konuşarak şu bilgileri verdi:
Dakik olun:
Görüşmeye zamanında gitmek, potansiyel işvereninize ve görüşmecinize duyduğunuz saygının önemli bir göstergesidir. Geç kalmak kadar, çok erken gitmekten de sakının. 5-10 dakika önce görüşme yapacağınız yerde hazır bulunmanız yeterli olacaktır.
Araştırma yapın:
Görüşmeye sadece pozisyonunuz hakkında değil, kurum hakkında da bilgi sahibi olarak gidin. Basit bir internet araması ile işyerinin ne zaman kurulduğu, hangi alanda ya da alanlarda faaliyet gösterdiği, ortaklık yapısı gibi bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Görüşme sırasında konusu açıldığında bilgilerinizi uygun bir biçimde dile getirmeniz, hanenize artı puan olarak yazılacaktır.
Görünüşünüze özen gösterin:
Bazı pozisyonlar üniforma ya da önlük gibi özel iş giysileri gerektirse de, “İnsanlar dış görünüşleri ile karşılanır, düşünceleri ile uğurlanırlar” sözünü aklınızdan çıkarmayın. Kıyafetlerinize ve görüşünüze özen göstermeniz, iş görüşmesini ve dolayısıyla potansiyel işvereninizi önemsediğiniz anlamına gelecektir.
Açık olun ve dürüst davranın:
Görüşmesini yaptığınız işi ne kadar çok isteseniz de önceki iş deneyimleriniz, işverenleriniz ve kişisel becerileriniz gibi konularda asla gerçeklerden farklı şeyler söylemeyin. Görüşme sırasında gerçeklerden daha farklı aksettirilen konuların ilerleyen dönemde hukuki yaptırımları bile olabileceğini de unutmayın.
Önceki işverenlerinizi kötülemeyin:
Ne kadar kötü deneyimler yaşamış olursanız olun, daha önceki işyerleriniz, çalışma arkadaşlarınız ve işverenleriniz hakkında olumsuz görüş belirtmeyin.
İşinize katabileceğiniz farklılıkları ifade edin:
Bazı pozisyonlarda gerçekleştirilen işler fazlası ile “otomatik” gibi görünebilir ancak çalışkanlığınız, yüksek konsantrasyonunuz, dikkatli ve özenli olmanız ya da iyi bir takım oyuncusu olmanız gibi özelliklerinize güveniyorsanız, bunları görüşmede mutlaka ifade edin.
Saygılı ve sabırlı olun:
Birçok farklı nedenden dolayı görüşmede her şey istediğiniz gibi gitmeyebilir. Saygılı ve sabırlı yaklaşımınızdan taviz vermeyin. Sınırlarınızın zorlandığını düşünüyorsanız, bunu uygun bir biçimde dile getirerek görüşmeyi sonlandırmayı talep ettiğinizi belirtin.
Soru sorun:
İş görüşmesi iki tarafı bulunan bir süreçtir. Yapacağınız işe, iş ortamınıza ya da size sunulan haklara ilişkin sorularınız varsa, mutlaka sorun.
İstekli olduğunuzu gösterin:
Pozitif bir yaklaşımla güler yüzlü olun. İşi yapmaya gerçekten istekli olduğunuzu, kurumun bir parçası olmaktan mutluluk duyacağınızı söyleyin.
Görüşmeden sonraki süreci öğrenin:
Görüşmenin sonucuna ilişkin ne şekilde bilgilendirileceğiniz, sürecin ne zaman tamamlanacağı gibi konularda bilgi alın.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.