Türk finansal varlıklarının siyasi haberlerle beraber negatif pozisyona geçtiklerini görüyoruz. Avrupa Birliği’nden gelen haber akışıyla beraber hem para piyasalarında, hem de hisse senedi piyasalarında bazı dalgalanmalar yaşanmıştır. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye’yi yeniden siyasi denetim kapsamına almaya karar verdi. Bu 13 yıl sonra ilk defa gerçekleşen bir durum, fiyatlaması da negatif oldu ve bu kapsamda da kurun 3,59 seviyesi üzerine çıktığını, borsaya da 94.300 seviyesinden satışların geldiğini gördük.

AKPM kararı, Avrupa Birliği açısından bağlayıcı değil, ancak Türkiye’nin üyelik kriterleri açısından olumsuzluk yaratacak bir durum. Bu yüzden üyelik sürecimiz ve müzakerelerin geleceği sıkıntıya girebilir. Referandum sonrasında en çok risk yaratan konuların başında AB ile ilişkiler geliyordu, bu noktadan sonra hem içeride hükümet tarafından, hem de AB tarafından Türkiye’nin AB ile ilişkilerine yönelik açıklamalar önemli olacak. Bu kararın her iki tarafta da yansımalarını ve ne gibi yorumlar geleceğini izleyeceğiz. Bundan sonra da AB ile olan ilişkilere dair gelişmelerin Türk finansal varlıkları üzerinde baskı unsuru olma ihtimali söz konusudur.

Majör gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. USD’nin küresel bazda gerilemiş olması USDTRY’nin gerilemesini destekledşi, ancak içeriye ilişkin fiyatlamaların ağırlık kazanması TRY özelinde ayrışmalar olmasına neden olabilir. Bu haberler siyasi kaynaklı da, ekonomik kaynaklı da olabilir. Bu hafta TCMB kararı var ve faizlerde değişiklik olmasını beklemiyoruz. TCMB’nin ek bir sıkılaşma gerçekleştirmesi duruma göre ya kurun yeniden gitmesini önler, veya düşüş getirebilir. Faizlerde değişiklik yapılmaması halinde ise ben yeniden 3,60’larda normalleştirilecek bir seyir beklerim. AK Parti’de muhtemelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Genel Başkan seçileceği olağanüstü kongre ve bu kapsamdaki siyasi gelişmeler içeride fiyatları etkileyebilecek bir başka faktör olacaktır.

Trump’ın vergi reformunu ne şekliyle hayata geçirebileceği ve borç tavanı konusunda yaşanılan sıkıntılar USD açısından soru işareti yaratmaktadır. Bu yüzden küresel USD hareketinin güçlü olmaması bizim açımızdan olumludur. Bu gelişmeler de USDTRY açısından dış etkenler olacaktır; bunlar da önemli, çünkü bu dış etkilere reaksiyon derecemizi içeride güçlü/zayıf olmamız belirliyor.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın