TİM Başkanı Büyükekşi: “Bir girişimcimiz, refleks ile yakalanamayacak hareketli durumların fotoğrafını çektiği MIOPS ürününü NASA ve Amerikan Ordusuna sattı. Yine Delphisonic firmamızın bulut tabanlı arıza izleme sistemi ile demir yollarındaki aksaklıklar tespit edilerek büyük kazaların ve bakım maliyetlerinin önüne geçilecek.”

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici: “Şehirlerin surlarla çevrili olduğu dönemde, kapılardan şehre girebiliyordunuz. Biz şehri Topkapı’dan girerek fethettik. Şimdi bize kendi yarattığımız inovasyona dayalı ürün ve hizmetleri yurt dışına açabileceğimiz yeni kapılar lazım. Biz TEB olarak, bu kapıları açmaya çalışıyoruz. En büyük desteği TİM’den gördük.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliği olan TİM-TEB Girişim Evi, ülkenin en kapsamlı girişimcilik programına dönüştü. Yeni kurulan girişimciler için kuluçka merkezi olmasının yanında, mevcut teknoloji firmalarının ihtiyaç duyduğu iş yönetimi hizmetlerini de sunarak birçok başarılı çalışmaya imza atan TİM-TEB Girişim Evi, destek verdiği girişimcileriyle sadece 2016 yılında 10 milyon TL ihracata imza attı. TİM-TEB Girişim Evinde geliştirilen ürünlerin ihraç edildiği kurumlar arasında ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Amerikan Ordusu da yer alıyor. TİM-TEB Girişim Evi ile üç yılda toplam 500 milyon TL ciroya ulaşılması hedefleniyor.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında, TİM-TEB Girişim Evinin faaliyetleri ve gelecek hedeflerine ilişkin bilgiler paylaşıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’de dört yılda İstanbul, İzmir, Gaziantep, Denizli, Bursa, Konya, Edirne, Mersin, Trabzon ve ABD’de San Fransisco olmak üzere toplam 10 Girişim Evinin faaliyet halinde olduğunu belirterek “Kısa süre içinde Ankara ve Erzurum’da da Girişim Evi açmayı planlıyoruz. Girişimci ruhu taşıyan her bireye hitap ettiğimiz bu merkezlerimizde, şimdilik 403 girişimci işletmemiz var. Bu kapsamda, 4 bin 500 öğrencimiz gerek uluslararası organizasyonlara katılım gerek eğitim gerekse danışmanlık olmak üzere birçok hizmetten faydalanıyorlar. Programımız bu özellikleriyle, Türkiye’nin en kapsamlı girişimcilik programı” dedi.

Girişim Evleri yaklaşık 64 milyon TL yatırım aldı

TEB Tarafından 2013 yılında hayata geçirilen ve 2015 yılında TİM’in atılımı ile sayıları hızla artan Girişim Evlerinde şu ana kadar gerçekleşen başarılarla ilgili rakamsal bilgiler paylaşan Büyükekşi, “209 girişimcimiz, 205 milyon TL ciro elde etti. 167 girişimcimiz, 50,6 milyon TL devlet desteği aldı. 47 girişimcimiz, 63,7 milyon TL yatırım aldı. 233 girişimcimiz 1568 kişiyi istihdam etti. Ve bu girişimcilerimiz 2016 yılında 10 milyon TL ihracata ulaştılar. Bu rakamlar bizleri mutlu ediyor ancak potansiyelimizi yansıtmıyor. Bu ekosisteme daha fazla girişimci eklenmeli. Böylece daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat gerçekleştirebiliriz” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM ve TEB’in amacının girişimcilik ve inovasyon konusunda düzenledikleri etkinliklerle farkındalık yaratmak, gençleri cesaretlendirmek ve onlara ışık tutmak olduğuna da dikkat çekti. Türkiye’nin 2017 Küresel Girişimcilik Endeksi’ne göre Çin ve İtalya’yı geride bırakarak 36. sırada yer aldığını hatırlatan Büyükekşi, yakın zamanda bu endekste daha üst sıralara çıkmak istediklerini dile getirdi. Girişimciliği Türkiye’nin önemli bir gündem maddesi haline getirmek istediklerini belirten Büyükekşi, “Çünkü girişimcilerimizin başarıları arttıkça, bizlerin refah seviyesi daha da artıyor. Üç yıl içinde girişimcilerimizin 500 milyon TL ciro elde etmesini, 50 milyon TL ihracat gerçekleştirmelerini, 1.000’den fazla girişimci firmamızı projemiz kapsamında bulundurmayı hedefliyoruz. Böylece 2023 hedeflerimize bir o kadar hızlı ulaşacağız” dedi. Büyükekşi ayrıca bu yıl Born Global İstanbul adında bir etkinlik düzenleyeceklerini, bu etkinlik içerisinde start-up’lara yönelik yapılacak yarışma sonucunda başarılı olanlara ise önemli destekler vereceklerini kaydetti.

MIOPS’u NASA’ya sattı, 650 bin dolar fon topladı

Girişim Evlerinde bugüne dek yaşanan başarılardan örnekler aktaran Büyükekşi, şunları söyledi: “Bir girişimcimizin MİOPS adında geliştirdiği ürünle, artık refleks ile yakalanamayacak hareketli durumların fotoğrafını kolayca çekebiliriz. Firmamız, bu başarılı ürününü NASA ve Amerikan Ordusu gibi kurumlara sattı. Aynı zamanda, geliştirdikleri bu ürünle Kickstarter’da 650 bin dolar fon topladılar. Yine Girişim Evlerimizden bir girişimcimiz olan Delphisonic, Raylı sistemler için Bulut Tabanlı arıza izleme sistemi geliştirdi. Bu ürünle demir yollarında yaşanan aksaklıklar önceden tespit edilerek büyük kazaların ve bakım maliyetlerinin önüne geçilecek. Satışlara 2016 yılında başlayan firmamız bu ürünüyle, iç pazarda 1,5 milyon TL’lik dış pazarda 75 bin dolarlık teknoloji hizmeti satmayı başardı. Akıllı tahta üretimi yapan HNC isimli firmamız da 350 bin TL’lik ihracat değerine ulaştı. Ve bu firmamız, İnovasyon Haftası’nda açtığı stand sayesinde 475 bin TL yeni sipariş almayı başardı. Burada sayamayacağımız nice girişimcilerimiz, desteklendiklerinde neler yapabileceklerini kanıtladılar.”

Leblebici: Girişimcilerin yurtdışına açılması için yeni kapılar lazım

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, ‘Danışman Banka’ anlayışıyla 4 yıldan bu yana Türkiye’nin en kapsamlı Girişim Bankacılığı ile girişimcilere projelerinin fikir aşamasından ticarileşme aşamasına kadar ihtiyaç duydukları her alanda bilgi, eğitim ve danışmanlık desteği sağladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Eskiden şehirlerin surlarla çevrili olduğu dönemde, ancak o kapılardan şehre girebiliyordunuz. Biz şehri Topkapı’dan girerek fethettik. Şimdi bize kendi yarattığımız inovasyona dayalı ürün ve hizmetleri yurt dışına açabileceğimiz yeni kapılar lazım. Biz TEB olarak, bu kapıları açmaya çalışıyoruz. TİM-TEB Girişim Evleri çatısı altında desteklenen girişimcilere, iş fikirlerinin hayata geçirilmesinden projenin tanıtımına, müşteri bulunmasından yatırımcılara sunulmasına kadar her aşamada destek veriyoruz. En büyük desteği TİM’den gördük. 2015 yılında da TİM ile birlikte bu kapıları Anadolu’da da açmamız lazım dedik. Şu an geldiğimiz noktada Türkiye’de 9, Silikon Vadisi’nde de 1 adet olmak üzere toplam 10 TİM-TEB Girişim Evi’ne ulaştık. 2017 yılında Ankara’da hizmet açılacak TİM-TEB Girişim Evi ile birlikte bu sayıyı Türkiye’de 10’a çıkaracağız.”

‘Türkiye girişimci kapısıyla dünyayı fethedecek’

Leblebici, bugüne kadar girişimcilik ekosistemini geliştirmeye yönelik çalışmalarla TEB Kuluçka Merkezi’nde 4 bin 480 proje dinlediklerini belirterek, “Bunlardan 403 tanesini hayata geçirdik.

Katma değerli ürünlerin yaratılması için gerekli ekosistemin oluşturulması tek başına bir kurumun yapabileceği bir şey değil. Türkiye’den de insanların iyi işler yaptığını ve ihraç ettiğini göstermemiz, bu algıyı yaratmamız gerekiyor” diye konuştu. “Türkiye’de bir girişimcinin dış pazarlarda yatırımcı bulabildiğinin gösterilmesi lazım” diyen Leblebici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye İnovasyon Haftası, bu ilk algının oluşması için çok önemliydi. TİM-TEB Girişim Evleri’ne ise bu algıyı somutlaştırmış olduk. Şu an 10 milyon dolar girişim ihracatına ulaştık, hedefimiz 50 milyon dolara ulaşmak. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte Türkiye, birkaç yüz milyon dolar girişim ihracatı yapan bir boyuta ulaşacak. Türkiye bu kapıyla dünyayı fethedecek.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın