NN Hayat ve Emeklilik’in, çalışanların otomatik katılım konusundaki yaklaşımlarını belirlemek üzere gerçekleştirdiği araştırmada, çalışanların borçları olsa dahi birikim yapmayı ertelemiyor oluşu dikkat çekiyor. Buna göre, her 10 çalışandan 5’i borcu olmasına rağmen birikim yapıyor.

Geniş çaplı otomatik katılım araştırmasının sonuçları açıklandı:
NN Hayat ve Emeklilik adına Nielsen tarafından ilki Temmuz 2016’da 8 ilde 15 ve üzeri çalışanı olan şirketlerin çalışanları ile yapılan geniş çaplı otomatik katılım araştırmasının şubat ayı sonuçları açıklandı. Çalışanların otomatik katılım konusundaki yaklaşımlarını izlemek üzere gerçekleştirilen araştırmanın en dikkat çekici sonucu, çalışanların borçları olsa dahi birikim yapmayı ertelemiyor olmaları. Araştırmada, katılımcılara “Borçlarınız yüzünden tasarruf yapmayı erteler misiniz?” sorusu sorulduğunda, borcu olduğunu belirten her 10 kişiden 5’i borcu olmasına rağmen tasarruf yapmayı ertelemediğini ve yastık altı, banka, mevduat gibi yatırım araçları yolu ile birikim yapabildiğini belirtiyor. Araştırmada devlet katkısından yararlanma isteği, otomatik katılıma dahil olmak için başlıca motivasyon kaynağı olarak öne çıkıyor. Sisteme dahil olanlar ve kalmak isteyenler, uygulamanın düzenli tasarruf yapmalarına yardımcı olacağını düşünüyor.

Otomatik katılımın bilinirliğinin oldukça yüksek olması da araştırmanın öne çıkan sonuçları arasında yer alıyor. Her 10 kişiden 9’u Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılımı duyduğunu belirtiyor ve bu bilgiyi en çok TV reklamlarından edindiklerini ifade ediyor. Çalışanların, sistemin güvenilirliğine ve kalıcılığına olan inançlarının, emeklilik dönemindeki maddi durumlarına pozitif katkı sağlayıp sağlamayacağının ve bireysel emeklilik şirketlerinin katılımcıların çıkarlarını gözetip gözetmediğine ilişkin görüşleri alınarak hesaplanan Otomatik katılım Güven Endeksi de temmuz ayına göre 22 puanlık artışla %53’e yükseldi. Araştırmaya katılanlara sorulan bir diğer dikkat çekici soru ise aylık ortalama keyfi harcama tutarları hakkında oldu. Sonuçlara göre ortaya çıkan tutar 371 lira.

Beste Yıldız: “Her 10 kişiden 5’i borçları olmasına rağmen tasarruf etmeyi sürdürüyor, ancak bu oran artmalı.”
NN Hayat ve Emeklilik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Beste Yıldız Otomatik katılım araştırması ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: “2016 yılının ikinci yarısından itibaren tüm iletişim faaliyetlerimizi otomatik katılım konusunda gerçekleştirdik. Sistemi doğru şekilde anlatmak, bu konuda hem çalışanların hem de karar vericilerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için tüm mecralarda yoğun bir şekilde otomatik katılımı, faydalarını ve verilecek olan teşvikleri anlattık. Araştırmamız gösteriyor ki otomatik katılımın bilinirliği Temmuz 2016’dan bu yana 9 puan daha arttı ve %86’ya yükseldi. Emeklilik şirketleri olarak bundan sonra da iletişim faaliyetlerimize sistemde müşterilerimiz ile uzun vadeli ilişkiler kurmak ve emekli olarak sistemden ayrılmalarını sağlamak için devam edeceğiz.

Araştırmamızın sonuçlarına göre her 10 kişiden 5’i borçları olmasına rağmen tasarruf etmeyi sürdürdüğünü söylüyor. Ancak bu oranın uzun vadede artması çok önemli. Otomatik katılımın bu açıdan atılmış temel adımlardan biri olduğunu düşünüyorum. Çalışanların hem dahil olmak için bir efor sarf etmelerini gerektirmeyen, devlet tarafından çok önemli teşviklerin verildiği bu sistem, önümüzdeki dönemde tasarruf alışkanlığının artmasına pozitif katkı sağlayacaktır.

Üzerinde durmak istediğim bir diğer nokta da; kişilerin para biriktirmek için vaz geçebilecekleri aylık ortalama keyfi harcama tutarı. 371 lira olarak hesaplanan bu tutarın bir kısmından vazgeçerek Otomatik katılıma aktarmak, birikim yaparak emeklilik döneminde ek bir gelire sahip olabilmek için en cazip yöntem. Çünkü sistem her ay maaşımızdan yapılan prime esas kazancımızın %3’üne karşılık gelen kesinti ile uzun vadede birikim yapma olanağı sağlıyor. %25 devlet katkısı uygulamasının yanında İki aylık cayma süresi sonrasında sistemde kalan katılımcılara 1.000 lira ek devlet katkı payı sağlanması da sistemde uzun süre kalmayı teşvik eden en önemli sebeplerin başında geliyor.”

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın