20 milyon yıldır bitkilerden topladıkları nektar ve salgılardan bal yapan arılardan kaliteli bal almanın yöntemi doğru peteği seçmek. Doğru bal üretimi, arıcıların sağlıklı olmasından başlayan ve sağlıklı arılarla devam eden bir süreç.
Bitkilerden topladıkları nektar ve salgılardan bal yapan arıların 20 milyon yıldır bal ürettiği biliniyor. Bal arıları kovan içerisindeki tüm etkinliklerini, vücutlarından salgıladıklar balmumu ile oluşturdukları peteklerde gerçekleştiriyor. Arılar bal yapmak için, çiçeklerden aldıkları nektarı bal kesesinde taşıyarak kovanlardaki petek gözlerine boşaltırlar. Arıların çiçeklerden topladığı nektarın, kendi vücutlarından salgıladıkları bir takım enzimlerle işlenmesi sonucunda bal oluşur.
Balın kalitesinde belirleyici olan balın sağlıklı peteklerden doğru şekilde toplanmış olmasıdır. Doğru bal üretimi, doğru petek seçiminden başlayan, arıcıların ve arıların sağlıklı olması ile devam eden bir süreçtir. Arıların bulunduğu yerlerde zirai ilaç kullanılmaması, arıların kimyasalların üretildiği bölgelerden uzak olması ve doğru zamanda doğru nektar bölgelerinin takip edilerek farklı balların birbirine karışmaması balın kalitesi açısından büyük önem taşıyor.
Yoğun ve yüksek besin değeri içeren balın oluşması için arılar yüzlerce kez çiçekleri ziyaret eder. Arının 1 gr bal üretebilmesi için, yaklaşık 180 bin kez çiçekleri ziyaret etmesi gerekir. Nektarın bol olduğu ve doğru düzenlenmiş kovanlardan 60 kg bal toplanabilmektedir. Arıların uzun ve meşakkatli yolculukları sonucunda kovanlarda olgunlaşıp üzeri sırlanan çerçeveler arıcılar tarafından hasat edilmeye başlanır.
Hasattan sonra, arıcılar balları genellikle toptan bal alan firmalara verirler, firmalar bal dolum tesislerinde balı ısı işlemine tutarak filtre ederler. Filtreleme işlemi sırasında kısa zamanda kristallleşmemesi için içindeki polenleri ayrılan bal, paketlenerek piyasada satışa sunulur.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.