KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’ın Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmesi: Beklentilerin üzerine çıkan bir büyüme performansı olduğunu görmekteyiz
Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte %3,5 büyüme kaydederek, piyasa beklentisi olan %1,9’un ve bizim tahminimiz olan %2,6’nın üzerinde bir performans gösterdi. 3. Çeyrekteki %1,8’lik daralma %1,3’e doğru revize edilirken, yeni seride önceki döneme ilişkin yine revizyonlar olduğu görülmektedir. Bu kapsamda Türkiye ekonomisinin 2016 yılında gerçekleşen büyüme oranı %2,9 olarak hesaplanmıştır.
Yeni seriyle birlikte beklentilerin üzerine çıkan bir büyüme performansı olduğunu görmekteyiz. Bir önceki çeyrek, malum nedenlerden dolayı büyüme performansının çok yavaşladığı ve ekonominin daraldığı bir periyoddu. Son çeyrek, biraz da devletin özel tüketimi teşvik eden ihtiyati tedbirleri sayesinde bir toparlanma dönemi oldu. Alt kalemlere baktığımız zaman; büyümede sürükleyici gücün de özel tüketim harcamaları olduğunu görmekteyiz. Son çeyrekte özel tüketim harcamalarının %5,7’lik bir büyüme gösterdiği gözlenmektedir. Bu iç talep toparlanması geçici mi, kalıcı mı olacak; ona bakmak lazım. Özellikle referandum sonrasına ilişkin periyodda gösterilece performans önem arz etmektedir.
Yatırımlardaki eğilim, teşvikler çerçevesinde fena değil. Son çeyrekte yatırımların da %2 büyüdüğünü görüyoruz. Bir önceki çeyreğe göre bir ivme kazanımından bahsedilebilir. Yatırımların da referandumdan sonra göstereceği ivmelenme çok önemli. 2016’nın son döneminde darbe girişimi ve sonrasında yapılan not indirimleri ortamın biraz kötüleşmesine neden olmuştu. Özellikle, ihtiyatlı para politikası ve mali politika tarafında da ekonomik reformların bu konuda belirleyici olacağını düşünüyorum. Kamu harcamalarının katkısı ise bu çeyrekte daha az, bir önceki çeyrek %5,6 büyümedeyken son çeyrekte sadece %0,8 büyüdü. İhracat tarafında da %2,3’lük bir büyüme ile ılımlı bir katkının geldiğini görüyoruz.
Sanayi üretimi ile GSYH korelasyonu normalde güçlüdür. Sanayi üretimi verileri son çeyrekte Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yıllık bazda sırasıyla %2,2, %2,6 ve %1,6 artmıştı. Büyüme performansı biraz sanayi üretiminin üzerine çıkmış görünüyor. Banka karlılıkları yine son çeyrekte çok iyi seviyelerde gerçekleşti. Bu da iktisadi büyüme açısından destekleyici. Revizyonlar açısından da, metodoloji ve baz yıl değiştiği için yeni seride ara ara eski periyodlara ilişkin revizyonlar göreceğiz.
Şubat ayı dış ticaret verilerine de kısaca değinecek olursak, zaten önden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerinden takip ettiğimiz için beklentimize paralel bir şekilde dış açık 3,69 milyar USD olarak gerçekleşti. İhracat %1,9 azalırken ithalat %1,6 artmış. Dı ticaret açığında ise benzer dönemler arasında %15’lik artış var. En çok ihracat yapılan ülkelerde Almanya başı çekerken, onu Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve İngiltere izliyor. İthalat yaptığımız ülkeler ise sırasıyla Çin, Almanya, Fransa ve Rusya oldu. Ara malı (hammadde) ithalatı %73 oranında artış göstermiş. Sermaye malı ithalatı %15, tüketim malları ithalatı ise %12 artmış.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.