John Perkins’in “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” kitabı yayınlandığı günden bu yana gündemden düşmedi. İnternette sosyal ağlarda alıntılar mı dersiniz, metinleri üzerine kurgulanmış video filmler mi? İçeriği nedeniyle daha uzun süre de gündemden düşmeyecek gibi…

Kitabın özelliği, yazarının niteliğinden geliyor. Yoksa iddiaları “komplo teorisi” diye de yorumlayabiliriz. Ancak yazar John Perkins’in uzun yıllar, global sermayenin kurduğu şirketlerde ve özellikle petrol yatakları olan ülkelerde çalışmış olması, anlattıklarını bizzat yaşamış ve gözlemlemiş olması, “ekonomik tetikçilik” konusunda söyledikleri, okuyanda şüphe bırakmıyor.

John Perkins yazmasa da bize, uzak şeyler değil anlattıkları… Türkiye’nin içine düştüğü borç batağının nasıl örüldüğünü bilmiyenimiz yok! “Yollar boyu, işim(iz)e geldiği için göz ardı ettiğim(iz) bazı şeyleri” hatırlamamız yeterli! Ama gene de ekonomik tetikçilik yapmış birinin itirafları ve anlattıkları, “bildiklerimize” katkılar sağlayacaktır. Kitabı alıp okumaya başladığımızda ilk karşılaşacağımız sözcükler şöyle olacak:

“Ekonomik tetikçiler (ET’ler), yerküre üzerindeki ülkeleri trilyonlarca dolar dolandıran yüksek ücretli profesyonellerdir. Dünya Bankası, A.B.D. Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer yabancı ‘yardım’ kuruluşlarından büyük şirketlerin kasalarına ve gezegenimizin doğal kaynaklarını kontrol eden birkaç varlıklı ailenin ceplerine para aktarırlar. Kullandıkları araçlar arasında sahte finansal raporlar, hileli seçimler, rüşvet, zorbalık, seks ve cinayet bulunmaktadır. Oynadıkları oyun imparatorluklar kadar eski olmasına rağmen, günümüzdeki küreselleşme sürecinde yeni ve korkutucu bir boyuta ulaşmıştır.

Nereden mi biliyorum; ben de bir ET idim.”

Kitap, şirket-hükümet-bankacılık patronları kardeşliğine karşı geldikleri için suikaste kurban giden iki devlet başkanına, Ekvator Başkanı Jaime Roldos ile Panama Başkanı Omar Torrijos’a ithaf edilmiş.

Kitapta Türkiye’nin adı geçmese de yakın tarihimizdeki olaylar, yaşadığımız şu günler “sanki” bir benzerlik içeriyor gibi… Tesadüf, bize o kadar yakın ki!

Okumak için henüz geç kalınmış bir kitap değil, “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları”… Hazır; Aprıl Yayıncılık tarafından Cep Boy baskısı da yapılmışken, kitapevlerine uğrayıp istemekte fayda var… Ancak kitabı okurken; ne sadece Irak’ı düşünün, ne Afganistan’ı… İran’ı boşverin… Kıbrıs’ta çözüm arayışlarımız sürerken, Ada’nın sağında solunda olduğu söylenen doğalgaz rezervleri için önümüze yakında ne tür sorunlar çıkacağını düşünün! Çevreciliğimizi, dağımızı, taşımızı, madenciliğimizi düşünün… Nükleer santral tartışmalarını, HES’leri, dereleri… Ama en önemlisi; her sabah gururla açıp çalıştığınız, geçiminizi sağladığınız, çalışanlarınıza aş ve iş sağlayan işyerinizi…

Bu arada itirafların, “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları 2” ve “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları 3” kitaplarıyla sürdüğünü belirtmeliyiz.

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

John Perkins

Türkçesi: Murat Kayı

APRIL Yayıncılık, 1. Cep Boy Baskı, Ocak 2010

www.aprilyayincilik.com


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın