Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, vergi borçları, SGK prim borçları, trafik ve gümrük borçları gibi geniş bir yelpazeyi kapsayan kamuya yönelik borçların yeniden yapılandırılması çalışmalarının bayram öncesi açıklanmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi. Vardan, ?Hatta bunlara TRT, KOSGEB, OSB ve TOBB gibi kurumlara olan borçların da eklenmesi oldukça isabetli olmuştur? dedi.

Gündeme geldiği günden bu yana detayları beklenen yapılandırma sürecinin, iş dünyasına olumlu yansıyacağı ve bayram sonrasında piyasalara pozitif bir etki yapacağının açık ve net olarak görüldüğünü ifade eden Vardan, bu yapılandırma imkanının, özellikle küresel kriz döneminde yükümlülüklerini yerine getiremeyen iş alemi için yeniden ayağa kalkma anlamına geldiğini kaydetti. Vardan, konuşmasına şöyle devam etti:

?MÜSİAD olarak uzun zamandan beri, bir vergi barışı uygulamasının gereğini kamuoyuyla paylaşmaktaydık. Özellikle, 31.12.2009 tarihinde tamamlanan Varlık Barışı uygulamasını örnek göstererek bunun ardından uygulanacak bir ?Vergi Barışı? sistemine SGK primlerinin, vergilerdeki cezaların ve her türlü kamu alacaklarının dahil edilmesi ve ödemelerin 24-36 ay vadeye yayılması suretiyle işletmelerin ve firmaların çalışmasına imkan verilmesi gerektiğini her platformda yüksek sesle dile getirmiştik.

Hazırlık süreçlerine de aktif olarak katıldığımız bu uygulama, bizce son derece yerinde ve isabetli olmuştur. Kamu tarafından asıl alacağın gerçek değerinin korunarak toplanacak olması, önemli bir gelişme olup, gelir kalemlerini artırmak isteyen kamuya da, birikmiş tüm borçlarından kurtulmak isteyen iyi niyetli mükelleflere de yeni bir imkan sağlayacaktır.

?Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı? kapsamına alınmış olan; kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması, ihtilaflı alacakların ihtilafına son verilerek tahsilatının hızlandırılması, matrah ve vergi artırımı, stok beyanı ve kayıtların düzeltilmesi, iş dünyası tarafından merak ve büyük bir ümitle beklenmekteydi. Özellikle, yapılandırma kapsamında borçların tahsilatında uygulanan, alacakların taksitle ödenmesi, vergi borçlarının kredi kartıyla da ödenebilmesi ve süresinde ödenemeyen taksitlerin belli şartlarla ödenmesine izin verilmesi iş dünyası için oldukça olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.?

Şimdi beklenenin ise bu tasarının bir an önce hayat geçirilerek, iyi niyetli mükellefin önünün açılması ve birikmiş borçlarından dolayı atılım yapamayan firmaların borçlarından kurtularak ekonomiye bir canlılık getirmesi olduğunu dile getiren Vardan, bununla beraber borçlarını zamanında ödeyen mükellefler için; erken ödeme, peşin ödeme, devamlı zamanında ödeme indirimi gibi bir takım uygulamaların da ele alınmasının, adaletli bir sistemin ikamesi anlamında önemli bir gelişme olacağına dikkat çekti. Vardan, ?Bu süreç göstermiştir ki, kamu ve özel sektör ortak bir paydada buluşmalıdır. Devletin, özel sektörü dinleyerek, anlamaya çalışarak ekonomik alanda düzenlemeler yapması hiç kuşkusuz ülkemizin hedeflerine ulaşma konusunda büyük bir katkı sağlayacaktır? dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın