2016 yılında küresel kurumsal girişim sermayesi yatırımları 24.9 milyar doları buldu.
CBINSIGHT www.cbinsights.com raporuna göre Intel, Google, SalesForce, Comcast, Qualcomm gibi devler yeni teknolojiler ve servislere uyumu ile çevikligi yatırım yaptıkları girisimlerde buluyor. Internet ve mobil teknoloji girişimlerine yatırım ağırlık kazanıyor.
Bir önceki yıla göre yüzde 2 artan yatırım anlasması sayısı 1.352’ye ulastı. Amerika dısında ağırlıklı olarak Ingiltere, Çin ve Hindistan’daki yatırım anlaşması hareketliligi dikkat çekti.
GOOGLE VE INTEL ÖNCÜ
Türkiye’de henüz bu konuda kurumların net stratejileri ortaya çıkmış durumda değil.
Şimdilik küresel girişim sermayesi şirketleriyle işbirligi yapıyorlar. Google gibi kurulusu 20 yılı bulmayan şirketler bile internet trendlerini kaçırmamak için kendisine genç girişim aşısı yapıyor.
Girişimciler de kurumların uzun vadeli bakış açısı, disiplin ve kurum kültürü yeteneklerini kazanıyor. Google ve Intel gibi kurumsal yatırımcılar sadece Amerika’da degil, Avrupa ve Asya’da da faaliyetlerini sürdürüyor.
İngiltere’de yapılan yatırımlar son dönemde önemli hız kazandı. Londra, Berlin, Barselona gibi sehirler kurumsal yatırımcıları ve girişimcileri çekebilmek için düzenlemeler yapıyor.
TÜRKİYE’DE KURUMLAR ÖĞRENİYOR
Türkiye’de kurumlar genelde sadece gayrimenkul üzerinden yatırımlarını değerlendiriyor.
Gayrimenkul sektöründe iş yapmayan teknoloji şirketi neredeyse yok gibi. Bu alanda aktif yatırım yapmayan şirketler bile ayağına gelen şansı değerlendirme yolunu tercih etti. Oysa girişim tarafında sınırsız fırsatlar bekliyor.
Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone sektör itibarıyla girişimleri yakından takip ediyor.
Türk Telekom’un girisimci hızlandırma programı PILOT ile yeni girişimleri yakından takip ediyor ve destekliyor.
Turkcell ise simdilik Arıkovanı kitlesel fonlama yöntemini tercih ediyor. Vodafone Türkiye ise Oksijen aracılıgıyla teknoparklardaki girişimleri denetliyor. Telekom sektörü dışında en büyük ilgi bankalardan geliyor.
TEKNOLOJİ DEVLERİ GİRİŞİM YARIŞINDA
Teknoloji sektöründen pek çok şirketin yatırım yaptığı tek girişim gayrimenkul sektörü diyebiliriz. Üstelik bu alandaki yatırımlar farklılık getirmediği gibi sektörün getirdiği yenilikler hiç kullanılmıyor. Tersine sadece rant getirisi göz önüne alınıyor. Oysa bir şirkete belki sadece bir kez denk gelecek gayrimenkul başarısı için bu kadar yatırım yapmak pek akıl kârı değil. Sürdürülebilir olmadığı da kesin.
MERCEDES’TEN 50 ‘STARTUP’A DESTEK
Sabah’tan Timur Sırt’ın haberine göre, otomotiv endüstrisi gelişen teknolojiyle karşısına çıkacak risklere karşı yaşlı damarlarına girişimci aşısı yapıyor.
Bunun için Türkiye’deki faaliyet gösteren uluslararası devler de harekete geçti.
Mercedes-Benz Türk yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleri destekleyerek topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaklaşımlara katkıda bulunmak amacıyla “50. Yılda 50 Startup” projesini başlatıyor.
Mercedes-Benz Türk’ün, Yaşama Dair Vakfı, Impact Hub İstanbul ve Startupboothcamp İstanbul işbirliği ile yaptığı yarışma için başvuru tarihi 14 Mart 2017 itibariyle başlıyor.
“50. Yılda 50 Startup” projesine teknolojiyle bağı olan, pazar değeri olan, fikir aşamasını geçmiş, iş planı çalışması yapmış ve prototip aşamasına gelmiş veya prototip üretmiş startup’lar başvuru yapılabilecek.
“50. Yılda 50 Startup” projesine başvurular, proje için oluşturulan mikrosite (www.startup50mbt. com) üzerinden yapılacak.
Proje süresince tüm duyuru ve aşamalar bu site üzerinden takip edilebilecek. Biz de çalışmalara jüri üyesi olarak destek vereceğiz.
PİLOT GİRİŞİMLERE DESTEK
Türk Telekom, Türkiye’de telekom sektöründe hayata geçirilen ilk girişim hızlandırma programı olan PİLOT ile yeni girişimleri seçmeye başlıyor. PİLOT projesi 5’inci dönem başvurularını www.turktelekompilot. com.tr adresi üzerinden alacak.
Telekom sektörü girişimciliğe uzak değil.
1990’larda logo melodi servisleri bile önemli girişimler ortaya çıkarmıştı. Şimdi, telekom şirketlerinden daha fazlasını beklemek yersiz bir istek değil.
Türk Telekom’un teknoloji girişimlerini desteklemek, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve girişimcilerle iş birliği yaparak müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmak amacıyla hayata geçirdiği PİLOT Girişim Hızlandırma Programı’nın yeni başvuru dönemi başladı. Eğitim ve sağlık teknolojileri, yapay zeka, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, siber güvenlik ve iş çözümleri alanlarındaki girişimlerin öncelikli olarak destekleneceği 5. dönemde başvurular;
PİLOT’un web sitesi www.turktelekompilot. com.tr üzerinden kabul ediliyor.
PİLOT’a yapılan başvurular; iş birliği potansiyeli, fikrin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği, hedeflenen pazarın büyüklüğü ve büyüme potansiyeli, iş modelinin tutarlılığı ve ekibin yetkinliği dikkate alınarak çeşitli perspektiflerden değerlendiriliyor.
İSTANBUL’A GOLDEN GATE KÖPRÜSÜ
Türkiye’de girişimciliğin kökleri çok eskilere dayanıyor. Osmanlıdan günümüze girişimcilik hikayelerini hazırlayan Faruk Türkoğlu, Kim Kimdir sorusuna yanıtı vermeye çalışıyor.
Cumhuriyet döneminde öyküleriyle iz bırakan girişimcilerin hikayelerinin ortak yanlarını çıkarmaya çalışıyor. Hikâyelerden bir tanesi beni çok etkiledi. Nuri Demirağ’ın yolcu uçağı çalışmalarını yaptığı pek çok kez gündeme geldi. İstanbul’a yapılacak ilk köprü belki de San Francisco’daki Golden Gate benzeri olabilirdi. Demirağ, 1930’lu yıllarda İstanbul Boğazı’na yapılacak köprü için de çalışmalar yapıyordu. Demirag’ın 1934 yılında hazırlayıp Atatürk’e sunduğu İstanbul Ahırkapı ile Salacak arasında bir asma köprü; kurulması projesi dönemin hükümetleri tarafından Boğaziçi’nin manzarasını bozacağı gerekçesi ile reddedildi. Oysa ünlü girişimci ABD’de San Francisco Golden Gate köprüsünü inşa eden firma ile ön görüşmelerini yapmıştı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.