Türkiye’de Aralık ayında işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,6 puan artış ile %12,7 olarak gerçekleşti. Böylece Aralık ayında işsizlik oranı piyasa konsensüsü üzerinde ve bizim beklentimize paralel gerçekleşmiş oldu. İşsizlik oranlarında yukarı yönlü, olumsuz trendin devam ettiğini gösteren veriler almaya devam ediyoruz.

Kıyaslanabilir dönemler olan Aralık 2015 Aralık 2016’ya baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 0,8 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2015’in benzer döneminde 30 milyon 101 bin kişi olan işgücü, Aralık 2016’da 31 milyon 18 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı da %51,6’dan %52,4’e yükselmiştir. Bu oran 15-64 yaş grubunda ise ham verilere göre %55,7’den %56,6’ya yükseldi. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı bir önceki aya göre 0,1 puan gerileyerek %46,2 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise 36 bin kişilik bir azalmasöz konusudur. Hizmet sektörünün toplam istihdam içindeki payı artarken, tarım, sanayi ve inşaat sektörünün payının azalmış olduğu görülmektedir.

Ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın ve 4. çeyrekteki zayıf momentum kazanımının yansımalarını işgücü piyasasında görmeye devam ediyoruz. Çok olumlu sinyaller alamıyoruz. İşsizlik oranındaki yükseliş sadece ham verilerle sınırlı değil, mevsimsellikten arındırılmış verilerde de yükselen trendin iyice ağırlık kazandığı görülmektedir. Büyüme açısından da ortaya olumlu bir görüntü koymuyor, çünkü işsizlik iç talebin ve üretimin önemli etkileyicilerinden biridir ve yüksek işsizlik oranı çerçevesinde bu durum büyüme üzerinde aşağı doğru bir baskılama durumu söz konusu olacaktır. Bu kapsamda 4. çeyrek büyümesi muhtemelen %3 altında gelecek.

Bir önceki veri açıklama tarihinde, Aralık işsizlik oranının %12,5 üzerinde geleceğini öngörmüştük. 2016 işsizlik oranı ortalaması da %10,9 olarak gerçekleşmiş oldu. Önümüzdeki aylarda ise işgücü piyasasındaki trendin devam etmesini bekleyebiliriz, yani %13-14 aralığına çıkacak bir işsizlik oranı söz konusu olabilir. Kamu istihdamı ve istihdam kampanyaları çerçevesibde bir iyileşme olup olmaması önem arz etmektedir. Bu gelişmelerin etkileri ise daha çok kış aylarından sonra gelen aylara ait verilerde görülecektir, yani 3 ay sonra açıklanacak olan Mart ayı verileriyle beraber etkisini görme şansımız olacaktır.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın