TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat, tasarrufu teşvik eden ve ikinci bir emeklilik maaşı imkânı sunan BES’i önemine dikkat çekerek, Türkiye gibi tasarruf oranları düşük ülkelerde bireysel emekliliğin çok önemli bir konumda olduğunu dile getirdi. Devletin sağladığı katkılarla sistemin faydasının arttığını vurgulayan Fayat, Otomatik BES’in hem bireyler hem de sistem açısından olumlu bir düzenleme olduğunu vurguladı.

“1 Ocak’a kadar bu iş isteğe bağlıydı ve yaklaşık 6,5 milyon kişi BES kapsamındaydı.

Yılbaşından itibaren 45 yaş altındaki çalışanlar için bireysel emekliliğe katılım otomatik hale getirildi. Niyet son derece iyi. Olması gereken bir düzenleme mi? Kesinlikle evet.”

EMEKLİLİK SİSTEMLERİ ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart ise emeklilik sistemlerinin tüm dünyada baskı altında olduğunun altını çizerek, günümüzde 2 çalışanın ancak 1 emekliyi finanse edebildiğine dikkat çekti.

Doğum oranlarındaki düşüş,  ortalama yaşam süresinin uzaması, hükümet borçlarının artması, ekonomik belirsizlikler ve yüksek enflasyon oranları emeklilik sistemleri üzerinde baskı yarattığını söyleyen Nart, şöyle devam etti:

“Günümüzde 2 çalışanın 1 emekliyi finanse edebilmesi, sosyal güvenlik açıklarının artarak büyüyeceğinin sinyallerini veriyor. Emeklilik sistemleri vasıtasıyla, küçük çaplı tasarruflar, düzenli prim ödemeleri vasıtasıyla büyük fon havuzlarında birikip uzun vadeli kaynak olarak ekonominin hizmetine sunulur; ülke kalkınmasında ve sermaye piyasalarının gelişmesinde kurumsal yatırımcılar aracılığıyla büyük yararlar sağlar.

Dünyadaki tüm yatırımlara baktığımızda; yüzde 68’ini emeklilik fonlarının, yüzde 20.2’sinin bankalar ve yatırım şirketlerinin, yüzde 11.3’ünün sigorta şirketlerinin yüzde 0.5’inin diğer yatırımcılar tarafından oluşturulduğunu görebiliriz. Gelişmiş ülkelerdeki refah düzeyinin oluşumunda bireysel emeklilik sistemlerinin katkısı önemi büyük.”

ULUÇ İÇÖZ: 65 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUMUZ 2023’TE YÜZDE 10’U GEÇECEK

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uluç İçöz de bireysel emekliliğin sadece Türkiye için değil, tüm ülkeler açısından büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. Türkiye’nin yaş ortalamasındaki artış ivmesinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğunu vurgulayan İçöz, “2023’te 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10’u, 2050 yılındaysa yüzde 20’yi geçecek. Bu durumu finanse edecek  sistemlere ihtiyacımız var” dedi.

BES’te fon büyüklüğünün gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 2,5 olduğunu, emekliliğe yönelik tasarruf açığının kapanması için bu oranın yüzde 19’a çıkması gerektiğini aktaran İçöz, bunun için sistemde ilk adımın 2013 yılında vergi teşvikinden devlet katkısına geçilmesi, ikinci adımın ise otomatik katılım olduğunu belirtti.

ALPER ERDİNÇ: OTOMATİK KATILIM İŞVEREN İÇİN YÜK DEĞİL

Otomatik Katılım hakkında bilgi veren NN Hayat ve Emeklilik Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Erdinç de zorunlu olmayan sistemin otomatik olduğunu ifade ederek doğru anlatılmasının önemine dikkat çekti.

Otomatik Katılım’da işverenlere düşen sorumlulukları da anlatan Erdinç, “Otomatik Katılım işverene çok fazla bir yük getirmiyor. İşverenin sorumlulukları birlikte çalışacakları emeklilik şirketini belirlemek ve katkı paylarını düzenli bir şekilde ödemekten ibaret” dedi.

BES’in çok önemli olduğunu vurgulayan Erdinç, “2003-2013 yılları arasında BES’te 23 milyar lira fon birikti. Ocak 2017 sonu itibarıyla fon büyüklüğü 63 milyar lira oldu. 2023’te hedef 400 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşmak. Bunu başarmamız mümkün, ancak çaba sarf etmeliyiz. Otomatik Katılım bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın