Geleneksel hale gelen ve bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “ECE Türkiye Uluslararası Perakende Kiralama Günü”, 400’ün üzerinde katılımcıyla perakende dünyasının önde gelen aktörlerini ağırladı.

Toplantıya katılan ECE Yönetim Kurulu üyeleri Klaus Striebich, Joanna Fisher ve ECE Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, ECE’nin Türkiye ve Avrupa’da devam eden projeleri ile sektördeki inovasyonlar hakkında bilgi verdiler. Toplantıda ayrıca Alışveriş Merkezi sektörünün her açıdan değerlendirildiği ve sektör oyuncularının geleceğe dair vizyonlarının konuşulduğu bir panel de düzenlendi. Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörlüğünü üstlendiği panelin konuk konuşmacıları ise Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, ANKAmall Alışveriş Merkezi’nin yatırımcısı olan Yeni Gimat GYO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Levent Kirman, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan ve ECE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı oldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ECE Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, 2009 yılında 22 milyar TL ciro yaratan perakende sektörünün hacminin 2016 yılında 110 milyar TL’ye ulaşarak %400 oranında bir büyüme sağladığını belirtti. Hohlmann, “Sektörün başarısının anahtarı, müşterilerin, perakendecilerin ve AVM yatırımcılarının oluşturduğu zincirin bütünlüğünü koruması için tüm tarafların özen göstermesidir. İçerisinde bulunduğumuz dönem, uzun dönemli vizyonla hareket ederek doğru projelere yatırım yapmak için doğru zamandır. Bu bağlamda nitelik niceliğin önünde gelmelidir” dedi. Hohlmann sunumunda, 27 Nisan 2017 yılında Bursa’da açılacak olan Sur Yapı Marka projesi ile ilgili de detaylı bilgileri paylaştı.

ECE, Kiralamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Striebich, uluslararası pazarlara açılmak isteyen perakende grupları için ECE’nin Avrupa çapındaki inşaat ve planlama aşamasındaki 5 yeni projesinin yanı sıra genişleme ve yenileme aşamasındaki 18 proje hakkında bilgi verdi. Striebich, global anlamda perakende sektörünü etkileyen trendleri paylaşırken perakendede „müşteri odaklı“ yaklaşımın önemini vurguladı. Striebich, güçlü ve yenilikçi perakende markalarını Avrupa pazarına açılmaya davet etti.

ECE, AVM Yönetiminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Joanna Fisher ise Alışveriş Merkezlerinin e-ticaret ve offline satışı biraraya getirebilecek önemli bir platform olduğunu iletti. Fisher, “Önümüzdeki dönemde, nihai müşteri, daha da ön planda olacak. Bu sebeple farklılaştırıcı hizmetler sunmak ve katma değer yaratmak önem kazanacak” dedi. Fisher ayrıca, ECE’nin dijital perakende ve gastronomi alanındaki inovasyonlarından da bahsetti.

Sektörün değerlendirildiği ve sektörü oluşturan tarafların geleceğe dair vizyonlarının konuşulduğu, Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, dalgalanma dönemlerinde kar marjlarındaki düşüşleri göz önüne alarak yatırımcıların perakendecilere desteklerini sürdürmelerini beklediklerini iletti. Yavuz, güçlü perakende markalarının yurt dışına açılarak riski dağıtabileceklerini kaydetti.

AVM yatırımcılarını temsilen panelde konuşan ANKAmall Alışveriş Merkezi’nin yatırımcısı olan Yeni Gimat GYO A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Levent Kirman, doğru projelerin doğru fizibilitelerle piyasaya sunulmasının önemini, sektörün sağlıklı bir biçimde büyümeye devam etmesi için tüm oyuncuların sürdürülebilirliğe odaklanması gerektiğini belirtirken zor zamanlarda yatırımcıların perakendecilere desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Sektöre finansman sağlayan bankacılık kurumunu temsilen panele katılan QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan „Alışveriş Merkezi yatırımlarının ve perakende markalarının gelişimi yönünde, doğru projelere destek vermeyi sürdüreceklerini bildirdi. Tan, “Ekonomik dalgalanma dönemlerinde çok doğal olarak finansman anlamında hassasiyetler olsa da alternatif ve yapıcı çözümlerle eskiden olduğu gibi önümüzdeki dönemde de müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz“ dedi.

ECE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı, profesyonel yönetim şirketlerinin en önemli görevlerinden birinin de kiracı ve yatırımcıları fayda sağlayacakları optimum noktada buluşturmak olduğunu söyledi. Şapkacı, „Dalgalanma dönemlerinde maliyetlerin hassasiyetle gözden geçirilmesi önemlidir. Bununla birlikte ciroların artırılmasına yönelik olarak pazarlama planlarının adaptasyonu kaçınılmazdır“ dedi.

Panelin moderasyonunu üstlenen Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin konuşmasında Alışveriş Merkezlerinin organize perakendenin gelişimi açısından büyük önem arz ettiğini, şehirleşmenin artmasıyla birlikte cadde perakendeciliğinden AVM’lere geçişin devam edeceğini bildirdi. Alkin, döviz riskinin yönetilebileceğini, daha fazla üzerinde durulması gereken konunun gelecek vizyonu, yeni konseptler ve AVM’lerin nasıl daha sosyal alanlar haline getirilebileceği olduğunu iletti. Alkin, AVM yönetiminin üniversitelerde, İşletme Branşı altında bir program olarak yer alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Görsel altı soldan sağa: ECE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı,ECE Türkiye Kiralama DirektörüFulya Durak, Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan, Yeni Gimat GYO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Levent Kirman


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın