Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Şubat 2017 ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. İhracat rakamlarını Bursa’da Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği’nin üretildiği Durmazlar Makina’da açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, artışın bu yıl şubat ayının 1 iş günü eksik olmasına rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti. Büyükekşi, “Bildiğiniz gibi 2016 yılı artık yıldı, şubat ayı 29 çekiyordu. Bu sene eksik güne rağmen ihracatımızı yüzde 5,1 artırmayı başaran ihracatçılarımızı kutluyorum. Miktar bazında ise ihracatımız yüzde 10,2 arttı” dedi. Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artışla 143 milyar 218 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Sektörel olarak bakıldığında şubat ayı liderinin otomotiv olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Otomotiv sektörümüzün ihracatı yüzde 12,5 artış gösterdi. En dikkat çekici artışlar ise yüzde 82,3 ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörümüz yüzde 64 artış ile Mücevher sektörümüzde yaşandı” dedi. Büyükekşi yılın ilk iki ayında değer bazında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 3 sektörün sırasıyla 804 milyon dolar artışla otomotiv, 447 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri ile 430 milyon dolarla çelik sektörü olduğunu açıkladı. Kimyevi maddeler ve mamulleri ile çelikteki artışın emtia fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını söyleyen Büyükekşi, “Yine ilk 2 aylık dönemde kg başına ihracatını en hızlı artıran sektörümüz Savunma ve Havacılık oldu. Bu sektörümüzün kg başı değeri geçen seneye göre 12,7 dolar artış kaydetti ve 33 dolar oldu” dedi.

En dikkat çekici artışlar Çin, ABD ve İsrail’de görüldü

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Büyükekşi, “Şubat ayında en dikkat çekici artışları Çin, İsrail ve ABD’de görüyoruz. Bu ülkelere ihracatımız sırasıyla yüzde 67, 27.8 ve 26.5 artış kaydetti” şeklinde konuştu. Son üç çeyrektir İhracat Eğilim Anketlerinde ABD’nin hedef pazar tercihlerinde liderliği kimseye kaptırmadığını hatırlatan Büyükekşi, “Bu ülkedeki güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz” dedi. Yılın ilk 2 ayında yüzdesel bazda en yüksek ihracat artışının yüzde 139 ile Malta ve yüzde 112 ile Singapur’da yakalandığını ifade eden Büyükekşi, “Malta’ya ihracat artışımızda gemi ve yat, Singapur’a olan artışta ise kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri başı çekti” diye konuştu. Büyükekşi, şubat ayında en fazla ihracat yapan ilk 10 ilden Sakarya’nın yüzde 167 ile ihracatını en hızlı artıran il olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı ile istihdam toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İstihdam Seferberliği doğrultusunda koydukları 2017’de ek 300 bin istihdam hedefi için çalışmalara başladıklarını söyleyen Büyükekşi, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta en çok ihracat gerçekleştiren ilk 2000 firmamıza, 60 ihracatçı birlik başkanı ve tüm yönetim kurulu üyelerimize mektup gönderdik. Mektubumuzda, TİM’in web sitesinde istihdam portalımızı faaliyete geçirdiğimizi söyledik. Ve ihracatçılarımıza önemli bir çağrıda bulunduk: Yarattığınız yeni istihdam verilerinizi portalımıza kaydedin dedik. Bu portal vesilesiyle, dinamik ihracatçılarımızın istihdam seferberliğine katkılarını görebileceğiz. Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Çalışma Bakanımızın teşrifleri ile bu konuda bir toplantı gerçekleştireceğiz.”

Üyelerine yüz yüze, telefon ve e-posta yoluyla istihdam destekleri konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Büyükekşi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bakanlıktan 5 kişiyi danışmanlık yapmaları için görevlendirdiğini anlattı. Büyükekşi, “İnanıyorum ki; ihracatçılar olarak hep beraber bu seferberliğe önemli katkı sağlayacağız” dedi.

CEO’lar ülkelerinde ‘Türkiye’ye gelin, hikayenizi keşfedin’ diyecek

“Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde, Türkiye İmaj Kampanyası çalışmalarımıza tam gaz devam ediyoruz” diyen Büyükekşi, kampanya hakkında detaylar paylaştı. Mart ayında, aralarında Amerika, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bulunduğu toplam 7 ülkenin TV, gazete, dergi ve açık hava mecralarında ülke tanıtımı yapılacağını anlatan Büyükekşi, “O ülkenin önde gelen firma CEO’ları, kendi cümleleriyle bizi anlatacaklar. Kendi insanlarını ülkemizi keşfe davet edecekler. Ve diyecekler ki; ‘Come to Turkey, discover your own story’ (Türkiye’ye gelin, hikayenizi keşfedin)” sözleriyle kampanya sloganını açıkladı.

Tahran’da soft açılışın nedeni anlaşmanın yetişmemesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, ihracatı sürekli ve kalıcı olarak artırabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Büyükekşi, “Dünya ticaretinde önemli destinasyonlara Türk Ticaret Merkezleri (TTM) açıyoruz. Geçen hafta, Tahran TTM’mizin soft açılışını yaptık. 4 farklı sektörde toplam 80 firmamız faaliyete başladılar” dedi. Soru üzerine, Tahran TTM’nin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla resmi açılışı planlanırken soft açılış yapılmasının Türkiye ile İran arsında siyasi ilişkilerin seyrinden kaynaklanmadığını söyleyen Büyükekşi, “İki ülke arasındaki tercihli ticaret anlaşmasının kapsadığı ürün sayısını 400 kaleme çıkarmak için görüşmeler devam ediyordu. Sayın Bakan açılış için geldiğinde bunun anlaşması imzalanacaktı. Anlaşma yetişmediği için soft açılış yapıldı” diye konuştu.

Toplantıya Büyükeşi’nin yanı sıra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim burkay, TİM Başkanvekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Tahsin Öztiryaki, Süleyman Kocasert, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle ve Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, Makina İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran katıldı.

Durmazlar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz’ın kısa bir konuşma yaptığı toplantıya katılan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye İhracatçılar Meclisimizin ihracatta atılım yılı olarak ilan ettiği 2017 yılına da hem Türkiye’miz hem de Bursa’mız çok iyi bir başlangıç yaptı” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın