Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, uzun bayram dönemlerinde seyahatlerin artmasıyla trafik kazalarındaki kayıpların genel istatistiklerin üzerine çıktığına dikkat çekti. Son beş yıldaki bayramlarda 16 bin 971 ölümlü-yaralanmalı trafik kazası olduğunu söyleyen Ilıcalı, bu kazalarda da bin 130 vatandaşın yaşamını yitirdiğini ve 36 bin 831 vatandaşın da yaralandığını vurguladı.

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu ve Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi, trafik kazaları sorununun çözümü amacıyla ?Ulusal Karayolu Güvenliği Eylem Planı? olan sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor. Projeyi, TC Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü de destekliyor.

Proje ile ilgili bilgi veren Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, özellikle bayram öncesi gerçekleşen seyahatlerde artan trafik kazalarına dikkat çekti. Son beş yılda araç sayısının yüzde 39 artarken kaza sayısının yüzde 92, maddi kaybın ise yüzde 150?den fazla arttığına işaret eden Ilıcalı, ?Son 5 yıldaki bayramlarda 16.971 ölümlü-yaralanmalı trafik kazası oldu. Bu kazalarda 1.130 vatandaşımız yaşamını yitirirken, 36.831 vatandaşımız da yaralandı. Sosyal bir sorun olan trafik kazalarını ölen ve yaralanan vatandaşlarımız ve onların yakınlarıyla birlikte değerlendirdiğimizde de sorunun boyutları çok daha çarpıcı bir hal alıyor? diye konuştu.

AB ortalamasının iki katı

Üyesi olmayı istediğimiz AB ortalamasının iki katı, diğer gelişmiş ülkelerin ise neredeyse dört katına varan ölü sayısını Türkiye?nin hak etmediğini ifade eden Ilıcalı, ölen insanların yüzde 16?sının 0-14 yaş grubundaki çocukların oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye?de sorunun çözümü için bugüne kadar stratejik eylem planı hazırlanıp hayata geçirilemediğini ifade eden Ilıcalı, trafik kazalarında ekonomik kaybın GSMH?nın yüzde 2?sine denk geldiğinin tahmin edildiğini söyledi. Ilıcalı, ?Bu önemli sorunun çözümünde kısa vadede ciddi mesafeler alınması için ilgili çok sayıda kurum arasında kuvvetli bir eşgüdümün sağlandığı, akıllı teknolojilerin kullanıldığı, elde edilen sonuçların sürekli ölçüldüğü, bilincin artması konusunda ileri iletişim tekniklerinin kullanılacağı bir eylem planının en kısa sürede hayata geçirilmesinin çok yararlı olacağını düşünmekteyiz? diye konuştu.

Yeni Karayolları Trafik Kanunu

Mecliste görüşülmeyi bekleyen yeni Karayolları Trafik Kanunu?nun yasal olarak bazı sorunları çözeceğini ifade eden Ilıcalı, ?Ancak sorunların toptan çözümü sadece kanun yapmakla olmuyor, bu kanunlara uygun davranışların kurumlar ve vatandaşlar tarafından da içselleştirilmesi gerekiyor? dedi.

Trafik kazaları sorununun sadece devletin düzenlemeleri ve yatırımlarıyla çözülebilecek bir sorun olmadığını vurgulayan Ilıcalı, trafikte yer alan her sürücü, hatta yaya ve yolcuların da üzerine düşen sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın