Türkiye ekonomisi, Wall Street Journal ve Heritage Foundation tarafından yayımlanan  2017 Yılı Ekonomik Özgürlük Endeksi raporunda, 180 ülke arasında 60. sırada yer aldı.

Raporda, ekonomik özgürlük açısından 65,2 puan alan Türkiye ekonomisi, “makul derecede özgür” olarak kategorize edildi.

180 ülkenin değerlendirmeye alındığı listenin ilk 3 sırasında Hong Kong, Singapur ve Yeni Zelanda yer aldı. Son 3 sırada ise Küba, Venezüela ve Kuzey Kore var.

Türkiye ekonomisi nasıl değerlendirildi?

Endekse göre Türkiye’nin ekonomisi, politik karışıklıklara rağmen genel makroekonomik istikrarını korudu. Mali politikalar oldukça tedbirli bir şekilde sürdürülerek bütçe açıkları ve kamu borcu kontrol altında tutuldu. Buna karşın enflasyonel baskılar arttı. Finans sektörü ise istikrarını ve rekabetçiliğini korudu.

Öte yandan, Türkiye’nin ekonomik büyümesine yönelik tahminler 2016’nın 2. yarısından bu yana politik gelişmelerden önemli şekilde etkileniyor. Endeks değerlendirmesine göre devletteki şeffaflık ve hukukun üstünlüğündeki gerileme, Türkiye’nin önündeki en önemli engeller. Adalet sistemi ise politik etkiye daha açık bir noktaya geldi.

Raporda Türkiye’deki son dönemde yaşanan gelişmeler özetlendi. Haziran 2015’te yapılan seçimlerde hiçbir partinin mutlak çoğunluk sağlayamadığı, Kasım 2015’te yapılan erken seçimde ise AK Parti’nin çoğunluğu sağladığı ifade edildi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa ve Atlantik ilişkileri son dönemde zayıfladığı öne sürüldü. Rapora göre mülkiyet hakkı genel olarak uygulanıyor ve korunuyor, ancak mahkemelerin işleyişi yavaş.

Türkiye ekonomisi içinde vergiler ne durumda?

Türkiye’deki en yüksek kişisel gelir vergisi oranı %35, en yüksek kurumsal vergi oranı ise %20. Diğer vergiler arasında katma değer ve çevre vergisi sayılıyor.

Genel vergi yükü, toplam yurt içi gelirin %28,7’sini oluşturuyor. Son 3 yıldaki devlet harcaması gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) %37,6’sına denk geliyor. Bütçe açıkları GSYİH’in %1,2’si düzeyinde. Kamu borcu ise GSYİH’in %32,6’sı olarak belirlendi.

Yasal çevre ve bürokrasi

Bürokratik zorunluluklar ve yasaların uygulanmasındaki yetersizlikler, girişimciliğin yavaşlatan önemli unsurlar olarak değerlendirildi. İş gücü piyasasının esnek olmaması, daha dinamik bir ekonominin ortaya çıkmasını sınırlandırıyor.

2016 Ocak ayında yasal asgari ücrette %30’a yakın bir artış gerçekleştirildi.

Ticaret ne durumda?

Ticaret Türkiye ekonomisi için çok önemli bir konumda. Bir arada değerlendirildiğinde, ithalat ve ihracatın toplam değeri GSYİH’in %59’una denk geliyor. Uygulanan ortalama gümrük vergisi oranı %2,8.

Yabancı yatırımlara karşı bir ayrımcılık bulunmuyor. Devlete ait birçok girişim ise özelleştirilmiş durum. Finans sistemine hakim olan bankacılık sistemi gücünü koruyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın