KapitalFX’ten Araştırma Uzman Yardımcısı Yazal Kurgut Çin değerlendirmesi:

Çin’de Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE %2,4 olan beklentilerin üzerinde %2,5, ÜFE de %6,5 olan beklentilerin üzerinde %6,9 artış gösterdi. ÜFE’nin alt kalemlerini incelediğimizde; bu artışın başını %31,0 ile madencilik ve %12,9 ile de hammadde sektörü çekiyor. Emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyire ek olarak zayıf yuan da bu artışa destek oluyor. Zira üretim mallarındaki enflasyon %9,1 iken tüketim mallarındaki enflasyon %0,8. TÜFE’de ise dikkat çeken kalem %3,2 ile hizmet kalemi.

ÜFE’deki bu güçlü trend üreticilerin fiyatlandırma konusunda elini rahatlatıyor. Yüksek borçluluk oranına sahip Çin şirketleri açısından fiyatların arttırabilir olması önem arz ediyor. Öte yandan TÜFE’deki artış hızı, Çin para yapıcılarının beklentilerinin üzerinde. Hali hazırda PBOC’un mevduat faizinin %1,50 olduğunu düşünürsek, Çin’de eksi getiri mevcut. Bu da tasarruf eğilimini azaltarak enflasyonu desteklemeye ve sermaye çıkışlarının artmasına neden olabilir. Bu hızın kontrol edilebilir olup olmayacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz elbette. Ancak sermaye çıkışlarının önüne geçmeye çalışan PBOC’un enflasyondaki hızı kontrol etmek adına sıkılaştırıcı yöndeki küçük mudahelelerine devam edeceğini düşünüyoruz.

Veriler global ekonomik görünüm açısından olumlu; en azından Çin kaynaklı yavaş büyüme ya da ekonomik durgunluk endişeleri dağılıyor. Bu seyrin devamlılığı için Çin – ABD arasındaki ticari ilişkilerin kilit olduğunu düşünüyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın