İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal’ın, enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesi, aşağıdadır.
Dolar kurundaki artışın ve enerji maliyetlerinin etkilerini görmeye başladık
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; Ocak ayı tüketici enflasyonu aylık olarak %2.46 oranında artış gösterirken, yıllık bazda ise %9.22 oldu. Enflasyon rakamlarında aylık olarak bu kadar hızlı bir yükseliş görmeye alışkın olmamakla birlikte Ekim 2011’den bu yana en yüksek aylık bazda artış kaydedildi. Tüketici enflasyonunda yıllık artış baz etkisinden dolayı sınırlı bekleniyordu ancak aylık artışın geçen yılın Ocak rakamının da üzerinde gelmesi yıllık rakamda da yükselişe neden oldu. İstatistik olarak Ocak ayı enflasyonunun yüksek geldiği bilinen bir gerçek. Fakat 2017 Ocak ayı enflasyonunun ortalamaların üzerinde olduğunu görüyoruz. Enflasyon rakamlarındaki artışın ana nedenlerini maddeler halinde sıralarsak;
Kasım ayındaki ABD seçimlerinden bu yana dolar ve euro kurunda görülen hızlı yükselişin birikimli etkileri
Olumsuz hava koşullarının gıda üzerindeki etkisi
Enerji fiyatlarındaki kullanımın ve birim fiyatların artması

Yıllık En Yüksek Artış Gösteren Harcama Grupları
 Türkiye9,22 
 Alkollü içecekler ve tütün22,90 
 Ulaştırma15,61 
 Çeşitli mal ve hizmetler12,74 
 Sağlık12,13 
 Eğitim 9,43 
 Lokanta ve oteller 8,58 
 Gıda ve alkolsüz içecekler 7,77 
 Konut 6,54 
 Eğlence ve kültür 6,23 
 Ev eşyası 6,16 
 Giyim ve ayakkabı 3,66

Enflasyona yıllık bazda yüksek ölçüde katkı yapan ana harcama gruplarının başında alkollü içecekler ve tütün grubu ile ulaştırma grubu geliyor. Geçtiğimiz günlerde TÜİK’in sepette yapmış olduğu katsayı değişiklikleri, enflasyon sepetini global konjonktürün etkilerine daha duyarlı hale getirirken, bu yıl zamların en etkili olacağı kalemlerin ağırlıkları da artırılmıştı. Örneğin; ulaştırmanın ağırlığı 2 puan, alkollü içecekler ve tütün grubunun katsayısı da 0,9 puan artırılmıştı.  Bugün beyaz eşya grubunda 3 ay süreyle yapılan ÖTV indiriminin de katkısı enflasyona sınırlı ölçüde etki edebilir.
“Üretici enflasyonu çift hanelere yükseldi”
Üretici enflasyonu 26 ay sonra ilk kez çift hanelere çıkarak %13.69 olarak açıklandı. Maden ve enerji grubundaki fiyat artışları ÜFE’de etkili olmuş. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her ne kadar talep gelişmelerinin enflasyonu sınırlandıracağını belirtse de üretim bazlı maliyetlerin artması, talep olsa da olmasa da fiyatların yüksek seyredeceğine ve üreticilerin bu maliyeti tüketiciye yansıtacağına yönelik olumsuz bir işaret.
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla dolar/TL kuru 3.74 bandından 3.76 seviyelerine doğru hareketlenirken, euro/TL ise 4.03 seviyesinden 4.0430 seviyelerine doğru yükseliş yaşadı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın