KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’ın TRY faizi değerlendirmesi: TRY faizi yukarı gidiyor, döviz depo ihalesine talepler 2 katın üzerinde gelince fayda etmiyor
TRY’de Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra oluşan momentum kaybı devam etmektedir. Piyasaların ötesine geçmeyen faiz kararının, aynı zamanda geçici sıkılaştırma olarak nitelendirilmesi; Merkez Bankası’nın piyasa likidite araçlarıyla müdahale etmeye devam etmesinin yeterli görülmemesi, diğer yandan kur geçişkenliğinin enflasyon üzerinde yaratması beklenen etkinin Merkez Bankası tarafından sınırlı görülmesi geniş resimde TRY’deki değer kaybını özetlemektedir.
Bugün TCMB’nin açmış olduğu 500 milyon USD’lik döviz depo ihalesinde, TRY faizi %11’e yükseltilerek geç likidite penceresi seviyesine getirildi. Buna rağmen, döviz depo ihalesine iki katından fazla, 1,28 milyar USD teklif geldi. Merkez; TRY faizini yukarıya çekiyor, ancak döviz depo ihalesine talepler 2 katın üzerinde gelince fayda etmiyor. Bu ihale sonrasında günlük piyasa fonlaması %9,8’e doğru gidecek ve yeniden marjinal fonlama oranı ile geç likidite penceresi arasına yerleşecektir. Günlük fonlama oranı, kademeli bir şekilde geç likidite penceresine yaklaştırılacak gibi görünüyor.
Swap ihalelerindeki TRY faizlerinin çok hızlı ve erken biçimde yukarıya çekiliyor olması, Merkez Bankası’nın da faiz hamlesinin yetersiz kaldığını düşündürebilir. Neticede faiz koridorunu yukarıya kaydırmadı; yaptığı üst bandı ve geç likiditeyi yukarı çekmek oldu. Yani emniyet enstrümanlarını kaydırdı. Ertesi gün not açıklaması da var, yüksek ihtimalle Fitch notu kıracak. Ek sermaye çıkışı ve borçlanma maliyetlerinde artış olarak yansımasını göreceğiz. 2 yıllık tahvil faizi, 10 yıllık faizin üzerinde seyrediyor. Hatta aradaki makas artık 2 yıllık tahvil faizi lehine açılıyor. Faizlerde böyle bir anomali yaşandığında genelde kurlar yukarı gidiyor.
3,86 üzerinde kalıcılık sağlayacak bir USDTRY hareketinde muhtemelen rekor seviyeler yenilenecektir. Bu durumda da ilk direnç noktası 3,99 veya psikolojik dönüm noktası 4 olabilir gibi görünüyor. Zaten aşağıda ana destek noktaları hem teknik, hem de opsiyon sözleşmeleri eğilimi yaklaşımından bize 3,70 – 3,60 bandını veriyordu. EURTRY açısından da; hem EURUSD paritesinin 1,07’lerde gezmesi ve USDTRY kurunun yükselmesinin rekor getirdiğini gözlemliyoruz. DXY momentumu 100 altında görece zayıf olabilir, küresel USD hareketinde zayıf eğilim EURUSD’ı yukarı getiriyor; ancak TRY’deki değer kaybının oransal olarak daha fazla olması EURTRY’nin daha hareketli olmasına yol açmaktadır. Bu kapsamda 3,90 ve 4,15 üzerinde kalıcılıkta 4,26 – 4,30 bandı da hedeflenebilecektir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.