REEL STRATEJİ
2016 yılında en çok kazandıran enstrümanlarda hisse senedi piyasası baz alındığı takdirde, USD bazında Brezilya IBOVESPA endeksinin %54, Rusya RTS endeksinin %49 getiri sağladığını görmekteyiz. Bu ülkelerin para birimleri olan RUB ve BRL ise sırasıyla %19 ve %18 oranında USD’ye karşı değer kazanmışlardır.
ABD seçimlerini Trump’ın kazanması ardından ralli yapan ABD endekslerinden Dow Jones’un yıllık getirisi %14’e, S&P 500’ün %11’e yükseldi. Söz konusu endeksler böylelikle tarihi rekor seviyelerine ulaşmış oldu.
BİST 100 endeksi TRY bazında %8.76 değer kazansa da, USD bazında %10.15 değer kaybetti. BİST 30 ise TRY bazında %6.71 değer kazanırken, USD bazında %9.88 değer kaybetti.
2016 yılı USD’nin majör ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin çoğuna karşı değer kazandığı bir yıl olmuştur. USD, 2016 yılında G10 para birimlerinden sadece CAD, JPY, NOK ve NZD’ye karşı değer kaybetmiştir.
EUR para birimi USD’ye karşı %3, Brexit’ten etkilenen GBP ise %16 değer kaybetmiştir.
Emtialarda ise enerji grubunda NYMEX WTI ham petrolün %46, ICE Brent petrolün ise %51 değer kazandığı görülmektedir. NYMEX WTI, yıla 37 USD’den başlamış, yılı ise 54 USD’den kapatmış. ICE Brent petrol de yıl ortasında 42 USD’yi fiyatlarken, anlaşma iyimserliği ile birlikte yılı 57 USD’den sonlandırmış.
Yıl içerisinde değerli metallerin salınımına baktığımızda başı çeken ise % 20’ye yakın değer kazanımı ile paladyum. Gümüş ise ikinci sırada %17’ye yakın değer kazanmış. Sanayi metallerinde ise Trump sonrası ralli yapan bakır %17, alüminyum %14 getiri sağlamış durumda. Tarım emtialarında ise şeker %20, soya %16, kahve %11, pamuk %10 ile yılın kazananları
konumundalar.
2016 yılı içerisinde dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin para politikası adımları yakından takip edildi. Fed yıla 4 faiz artırımı beklentisi ile başlasa da sadece Aralık ayında tek bir faiz artırımı gerçekleştirebildi. Buna sebep olarak küresel anlamda artan ekonomik riskler ileri sürülebilir. Diğer yandan en çok konuşulan gelişme ise siyasi kanattan ABD’deki Başkanlık seçimleriydi. Seçim yarışı Demokrat Parti’nin Başkan adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump arasında geçti. Seçimleri süpriz bir şekilde Trump’ın kazanması yılın en büyük haberi oldu.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın