Merkez Bankası bir önceki gün yaptığı gibi, yine haftalık repo ihalesi açmayarak piyasa sıkılaştırması uygulamaya devam ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bugün %8.34, 1 haftalık repo faiz ise %8. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bu hamlelerle %8,39’a yükselecektir, yukarıda %8,50’ye kadar yolu var. Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama maliyetinin artması TRY için olumludur. TRY maliyetinin artmasıyla beraber, aynı zamanda belli oranda faiz artırımının da yolu açılmaktadır. Bu nedenle; Merkez Bankası’nın önceki gün gerçekleştirdiği hamlede kur 3,92 seviyesinden 3,75 seviyesine kadar geriledi.
Repo ihalesinin bugün de açılmaması sonrasında; 3,82 seviyesine yükselmiş olan kur 3,78 seviyelerine doğru geri çekildi. Gelişmekte olan ülke kur sepeti içerisinde TRY’nin emsal para birimleri ile mukayese edildiğinde zayıf kalmaya devam ettiği görülmektedir.
TRY lehine bir trend öngörmek zor. Bir hasar tespiti için erken olduğunu düşünüyoruz, çünkü kurun oturduğu belli bir bant yok. Günlük, iki günlük, haftalık değişimler çok fazla. Kurun gerilediği seviyeler aşağı yukarı iki üç gün öncesinin seviyeleri. Biz ana hareketlerin halen yukarıya doğru olabileceğini düşünüyoruz. Geniş resimde Anayasa süreci, TCMB faiz kararı ve Fitch not açıklaması gibi 3 lokal gelişme TRY açısından belirleyici olacaktır.
Bu kapsamda 24 Ocak’ta verilecek olan faiz kararı önemli. Merkez Bankası’nın alternatif enstrümanlarıyla piyasada aktif olması olumlu. Kurda, 24 Ocak’a kadar olağanüstü toplantıya sebebiyet verebilecek bir volatilitenin önüne geçeceklerdir. Merkez Bankası şu anda paranın maliyetini artırarak AOFM’yi yukarı çekiyor. Faiz artışı olursa, bunun ilave bir piyasa sıkılaştırması getirmesi gereklidir, AOFM’nin 8,50’ye doğru gitmesi faiz artırım miktarına ilişkin gereksinimi düşürür. Merkez Bankası belki reel faizi %2,5’lara taşıyacak 300 baz puanlık bir faiz artırımını tek hamlede yapmaz, ancak faizi enflasyonla başa baş noktasına getirecek veya biraz üstüne götürecek bir hamle yapabilir. Ocak ayı enflasyonunu görmek de isteyebilirler, ancak 24 Ocak’ı faiz artırmadan geçerlerse yüksek ihtimalle kur tekrar yukarı gidecek. Merkez Bankası’nın her gün istisnai gün uygulaması mümkün değil.
Diğer unsur da not açıklamasıyla alakalı. Gelişmekte olan ülkelere fon akımının azaldığı bir ortamda son IG seviyesinde notumuzun da kırılması durumunda TRY adına kırılganlık artacaktır.
Yabancıda hisse senetlerinin, özellikle banka hisselerinin çok ucuzladığına dair bir algı var. BİST içerisindeki her şirket dolardan aynı şekilde etkilenmiyor. Döviz fazlası olan var, açığı olan var, türev araçla döviz riskini koruyan var. Bankalar biraz daha korunaklı görünüyorlar. Doların gerilemesi hissenin yükselmesi için güzel bir rasyonel sebep oldu. Faiz tarafı da önemli. Gösterge %11 altına doğru çekilebilirse, piyasayı olumlu etkilyebilir. Kur ise banda oturmadı, dolayısıyla hissede uzun vadede alım için yeterli cesareti vermeyecektir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.