Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere proje sahasına bir ziyaret gerçekleştirdi. Çalışmalarda gelinen durum ilgili detaylı bilgi alan Bakan Arslan, daha sonra basın mensuplarıyla bir araya gelerek İstanbul Yeni Havalimanı’nın Türk ekonomisine uzun dönemde sağlayacağı katkıyı değerlendirdi.

Bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan “İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” raporuna göre İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye ekonomisine hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli katkılar sunacak. İyimser ve kötümser senaryolar baz alınarak hazırlanan analizlere göre havalimanının 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın 225 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Havalimanının etkisiyle artacak ilave hane halkı gelirinin, 4,4 milyar dolara ve Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yaklaşık yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

2025 yılında milli gelir 73 milyar TL’ye yaklaşacak

Raporda yer alan doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkiler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan küresel büyüme senaryosuna göre İYH’nin ekonomiye katkısı, 2025 yılında milli gelirin yüzde 4.9’una karşılık gelen 73 milyar TL’ye yaklaşacağı tahmin ediliyor. Bu ekosistemin oluşturduğu ilave hane halkı gelirinin ise 7,8 milyar TL olacağı öngörülüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yüzde 40’ı tamamlanan havalimanına ilişkin yaptığı açıklamada; “Hiç şüphesiz İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin önümüzdeki 50 yıllık büyüme hikâyesinin itici güçlerinden biri, hatta en önemli sembolü olma potansiyelini taşıyor. Bilimsel çalışma ve raporlar da bu görüşü destekliyor. Havalimanımız 2025 yılına gelindiğinde 225 bine kadar istihdam yaratacak ve ulusal ekonomimize katkısı, milli gelirimizin yüzde 4,9’u seviyesine kadar çıkacak. Bu oran, milli gelire katkılarıyla en çok öne çıkan Schipol ve Charles de Gaulle havalimanlarını açık ara geride bırakmaktadır. İstanbul Yeni Havalimanı’nın dünyayı Türkiye’ye, Türkiye’yi de dünyaya bağlayacak perçinleri kuvvetlendirmesi Türkiye’nin hem bir köprü ve hem de bir merkez, niteliği kazanmasına olumlu etki edeceği kaçınılmazdır.” dedi.

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin; “EDAM’ın hazırladığı raporda farklı senaryolar göz önüne alınarak birçok analiz yapıldı. Bu analizlere bir bütün olarak baktığımızda, en iyi senaryodan en kötü senaryoya kadar hepsinde yeni havalimanımızın ülkemizin ekonomisine yadsınamaz bir katkı yapacağını görüyoruz. Ekonomik raporun da bize gösterdiği gibi İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin küresel rekabet ile uyumunun katalizörü olma potansiyeline sahip. Küresel havacılığın, küresel GSMH’nin yüzde 3,4’ünü oluşturduğu göz önüne alınınca İstanbul Yeni Havalimanı’nın, milli gelire yapacağı 4,9’luk katkı ile Türkiye’nin küresel ekonomideki yerinin kökten değişeceğine inanıyoruz.” dedi.

2025 yılında, yıllık 120 milyon yolcu kapasitesi

Potansiyel makro-mikro ekonomik, sosyo kültürel etkileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin jeopolitiğine ve dış politikasına uzanan boyutları ve İstanbul’un geleceğine katkılarının bir bütün olarak incelendiği raporda, İYH’nin ekonomik veriler noktasında ortaya konan tahminleri aşabileceği belirtiliyor. Raporda; Türkiye’de havacılık sektörünün dinamik gelişimi ve küresel rekabet ile uyumu sürdürülebilir olduğu takdirde, 2025 yılına kadar Türkiye’de başlayan veya sonlanan havayolu trafiğinin her yıl ortalama yüzde 5,2 oranında büyüyebileceği değerlendiriliyor. Analize göre aynı varsayım yurt içi havayolu ve kargo hizmetleri için de geçerliliğini koruyor. Bu şartlarda 2025 yılı için İYH’nin yolcu trafik beklentisi yılda 120 milyon iken, yolcuların yüzde 69’unun dış hat, yüzde 31’inin ise iç hatlarda seyahat etmesi bekleniyor.

Turizm gelirleri de artacak

Raporda, İYH’nin doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkilerinin ötesinde değerlendirilen hızlandırıcı ekonomik etkilerinin turizm ve inşaat sektörlerinde yoğunlaştığı görülüyor.

İYH ilk fazı tamamlandığında 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Turizm sektöründe yapılan kişi başı harcamanın 700 dolardan yüksek olduğu düşünüldüğünde, bunların sadece yüzde 10’unun ülkeyi turist niteliğinde ziyareti söz konusu olsa bile, ülke ekonomisine katkısının 7 milyar dolar olması bekleniyor.

İstanbul Ekonomi Danışmanlık Hakkında: İstanbul Ekonomi Danışmanlık kurucu ortaklarının kamu ve özel sektördeki tecrübelerinin ışığında, Türk firmalarının uluslararası pazarlara açılmasına rehberlik etmekte ve büyümelerini daha iyi şartlarda yapabilmelerini sağlayacak stratejik danışmanlık hizmetleri vermektedir. İstanbul Ekonomi bu kapsamda firmaların yurtdışından finansal ve stratejik ortak bulmalarına yardımcı olmakta, ayrıca uluslararası pazarlara giriş stratejisi hakkında danışmanlık hizmeti vermektedir. İstanbul Ekonomi mikro-ekonomik analiz alanında Türkiye’nin önde gelen danışmanlık firmasıdır. İstanbul Ekonomi müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda akademik derinliği olan, bilimsel, tarafsız ve gerek ulusal gerek uluslararası seviyede referans olabilecek nitelikte ekonomik analizler yapmakta ve raporlar hazırlamaktadır.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Hakkında: Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) İstanbul merkezli bağımsız bir düşünce kuruluşudur.

EDAM’ın temel amaçları,

• Küreselleşmenin yönetimi ve etkileri,

• İklim değişikliği politikaları,

• Türk dış politikası ve güvenlik,

• Türkiye-AB ilişkileri,

• Siber politikalar konularında Türkiye içinde ve dışında süren tartışmalara katkıda bulunmaktır. EDAM bu çerçevede araştırmalar yaparak düzenli yuvarlak masa toplantıları ve konferanslar düzenlemektedir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın