KapitalFX Profesyonel Yatırım uzmanı Enver Erkan’ın Fed yorumu:

FED beklendiği gibi Aralık FOMC toplantısında 25 baz puan faiz artışı yaparak, fonlama oranı üst bandını %0,75 seviyesine getirdi. Beklentilerin paralelinde yapılan faiz artışı zaten fiyatların içinde olmakla beraber, asıl önemli olanın politika açıklamasındaki değişiklikler ve “dot plot” olarak adlandırdığımız faiz tahminleri olduğunu zaten belirtmekteydik. Faiz artışının kademeli olacağının halen vurgulanması açıklamanın dozajını biraz düşüren bir nüans. Ancak dot plotta medyan tahminlerinin 2 yerine 3 faiz artışına işaret etmesi ile beraber piyasada marjinal fiyatlama ortaya çıktığını söylemek mümkün.

FOMC üyelerinin 2017 için gördüğü hedef fonlama oranı bir önceki toplantıda %1,125 seviyesindeyken, Aralık FOMC itibariyle %%1,375 seviyesine çıkmış. Hedef fonlama oranının %1,25 üzerinde olmasıyla beraber, 2017’de 3 faiz artışı öngörüldüğü gözler önüne serilmektedir. Daha uzun vadeli faiz projeksiyonlarında 2018 için %1,875’tn %2,125’e, 2018 için %2,625’ten %2,875’e; uzun dönem için ise %2,875’ten %3’e doğru revizyon var. Dot plot noktasal grafiğinde FOMC dots medyan eğrisinin sola kaymasıyla beraber cari OIS fiyatlama eğrisi de aynı şekilde kayacak ve bu dönemde USD değerlenecek, ABD tahvilleri değer kaybetmeye devam edecektir. Tabii bunun ne kadar kısa veya uzun bir zaman dilimi içerisinde olacağı da önem arz etmektedir.

Ekonominin gidişatına yönelik ifadelerde ise, faiz projeksiyonlarındaki değişimle kıyasladığımızda daha yumuşak bir tutum var. Enflasyon göstergelerinin yukarıya doğru gittiği ifade ediliyor, ancak FOMC politika açıklamasında “halen düşük” olduğuna yönelik ibare duruyor. 3 ana başlık olan büyüme, enflasyon ve işsizlikte bir değişiklik görülmüyor. Bu beklentilerin geçen toplantıya göre iyileştirilmemesi de Trump’ın marjinal etkisinin henüz hesaplanmadığı şeklinde yorumlanabilir

Tabii Fed’in politikasına ilişkin tek ve son belirleyicinin bu toplantı olmadığını akıldan çıkarmamak gerekir. Fed, Trumponomics’i bekleyecek görünüyor. Diğer yandan; her türlü ekonomik gelişmenin bu beklentilerde oynamaya neden olacağını da öngörebiliriz. ABD ekonomisi çok gelişmeye gebe, bu hem para politikaları hem de mali politikalar tarafında geçerli olacak. Haziran – Temmuz 2017 dönemine kadar, iki çeyreğin ekonomik aktivitesi Trump ekonomi politikalarının sonuçlarını görmek için yeterli olur. Bu politikaların enflasyon tarafına katkı sağlamasının biraz daha olası olduğunu düşünüyorum. Ekonomik göstergelerde önemli bir bozulma olmazsa, Trumpflasyon’ın USD tarafına etkisi pozitif olmaya devam edebilir. Temmuz kritik; çünkü Trump’ın 2018 sonrasında Yellen ile devam edip etmeyeceğini anlayacağımız ay olacak. O döneme kadar Fed – Beyaz Saray uyumu ne derecede olacak, merak konusu.

3 faiz artırımı beklentisi kesin bir duruma işaret etmiyor. Yellen konuşması, noktasal grafikteki değişime kıyasla daha yumuşak bir tonda. İlerleyen döneme dair büyük belirsizliklerin olduğunun farkındayız. Mali politikalar kısmı çok belirgin bir görüntüye işaret etmiyor, bizce bu toplantının yaklaşık 3 hafta sonra yayınlanacak tutanakları da canlı olacak.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın