1. Üretim merkezleri değişecek

Ucuz işgücü dolayısıyla deniz aşırı ülkelere doğru kayan sanayi üretimi, yapay zeka ve robotik teknolojiler ile gelişmiş pazarlara ya da bu pazarlara yakın yerlere geri dönecek. Hatta üretim, kullanım alanında olacak. Bu durum, KOBİ’lerin geçtiğimiz yıllarda kaybettiği üretimleri yeniden kazanmalarına neden olacak.

2. İşçi güvenliği artacak, meslek hastalığı kalmayacak

Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile özellikle çalışma güvenliği alanında önemli gelişmeler yaşanacak. Çalışan sağlığını kötü yönde etkileyen ve risk seviyesi yüksek pek çok iş, akıllı ve öğrenen makinelerle yapılacak. Dolayısıyla insan sağlığı ve güvenliği yönünde olumlu gelişmeler yaşanacak. Özellikle mavi yakalıların hayatı iyileşecek, meslek hastalıkları azalacak.

3. Mavi ve beyaz yaka kalmayacak

Sanayi 4.0 ve yapay zekâ teknolojileri genel olarak mavi yakalıları etkileyecek fakat, bu teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılması ile insanların uzun emek sarf ederek yaptığı işleri akıllı makineler yapacak. Bu insanlık açısından korkulacak bir durum değil. İnsanlar işgüçlerini başka alanlara yönlendirecekler. Tıpkı 2. Sanayi devriminden 3. Sanayi devrimine

geçişte olduğu gibi, iş gücünün yer/alan değiştirmesi durumu yaşanacak. İnsanlar ilgi alanlarına, özel hayatlarına daha fazla zaman ayırabilecek.

4. Farklı disiplinler müşteri ihtiyaçlarına yön verecek

Yapay zeka teknolojilerinin geleceğini, bu alanda bugünden itibaren çalışanlar ve fikir üretenler şekillendirecek. Yapay zeka üzerine çalışan sanayi ülkeleri, farklı disiplinlerden deneyimleri bünyelerine katarak yeni ürünler oluşturulmasına önem verecek. Ve bu çalışmalar müşteri ihtiyaçları gözetilerek yapılacak.

5. Akıllı üretim merkezleri ön plana çıkacak

Yapay zeka çalışmalarıyla üretim düşüncesi tam dersine döndü. Çalışma şekli, önce yatırım yap sonra ürün geliştirden, ürünü tasarla doğru üretim partnerini bulmaya doğru kayıyor. Günümüzde artık fikri üretenler, tasarlayanlar ve üretim aynı çatı altında değil. Endüstri 4.0 veya ötesinde, üretim esnek, hızlı şekil değiştirebilen ve dönüşebilen “akıllı üretim merkezleri”nde yapılacak. KOBİ’lerin yapay zeka sürecinde geride kalmaması için, yeni çalışma şekillerine yatırım yapmaları gerekecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın