1) Brexit Etkisi
İngiltere’nin Avrupa bölgesinden ayrılması sonrası piyasaların güvenli varlıklara olan talebini yükseltmesi sonrası gelişmiş ülkelerin tahvillerinin faiz oranı rekor düşük seviyeleri gerilerken, altın fiyatları getiri arayışından dolay ön plana çıkmayı başardı.
2) FED ’in faiz artış ihtimalinin azalması
FED, Temmuz ayı toplantısında Eylül ayında olası bir faiz artışını açık kapı bıraksa da toplantı sonrası ABD’den açıklanan veriler ve FED üyelerinin konuşmaları sonrası bu ihtimal oldukça azaldı. ABD’de büyüme rakamları beklentilerin oldukça aşağısında yılın ikinci çeyreğinde % 1,2 artış göstermesi ve FED üyesi Dudley’nin Eylül ayında faiz artışının erken olabileceğini ifade etmesi sonrası altın fiyatları yükselişlerinin hızlandırdı. FED vadeli kontralarına göre FED’in Eylül ayında faiz artışı ihtimali %10 seviyelerine kadar geriledi. Küresel piyasalarda güvenli varlıklara olan talebin yükselmeye devam etmesi ve altın fiyatlarını desteklemeye sürdürebilir.
3) Küresel büyüme endişelerin yeniden gündeme gelmesi
Merkez Bankalarının yanı sıra küresel büyüme endişelerinin yeniden ortaya çıktığını görüyoruz. Başta Japonya ve İngiltere’nin büyüme oranlarında yaşanan yavaşlama güvenli varlıklara olan talebin yeniden yükselmesinde etkili oluyor. Brexit sonrası İngiltere’den açıklanan verilerin hızlı düşüş göstermesi ve IMF’in küresel büyüme tahminin azaltması altın fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu.
4) Japonya Merkez(BOJ) Bankasının ılımlı da olsa genişleyici adımlar atması
Öte yandan FED ve Brexit etkisinin yanı sıra Japonya Merkez Bankasının varlık alım programını değiştirmemesi ancak ETF alım miktarını yükseltmesi altın fiyatlarını bir miktar destekledi. Japonya’da düşen tahvil faiz oranları sonrası altın fiyatlarına olan talebin yükseldiğini ifade edebiliriz.
5) Avrupa’daki bankacılık sektöründe yaşanan küçük çaplı krizin büyüme ihtimalinin olması
Aynı zamanda Avrupa’da bankacılık sektöründe yaşanan küçük çaplı krizin büyüme ihtimali endekslerin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Stres testinden bankalar başarıyla geçse de İtalyan bankaların sermaye sorunu yaşaması ve Deustche bankın Stoxx 50 endeksinden çıkarılması endeksleri olumsuz etkiledi.
Gram Altın’da Tarım Dışı İstihdam Takip Edilecek
Bu 5 maddenin tamamı güvenli varlıklara olan talebin yükselmesinde etkili oldu denebilir. Bu konjonktürde baktığımızda altın fiyatları, 1335 Dolar seviyesinin üzerinde kalabilmesi halinde yeniden 2016 yılı zirvesi olan 1375 seviyesi test edilebilir. Bu seviyenin geçilmesi halinde Ons bazında 1400 Dolara doğru bir hareket başlayabilir. Gram altın fiyatlarında ise yeni rekor gerçekleştiğini görüyoruz. Ons altının yükselişi ve TL görüntüsü gram altın fiyatının 135- 140 bölgesine doğru yönelmesine neden olabilir. Ancak, Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamları FED’in faiz artış sürecini doğrudan etkileyebileceği piyasalarda yeni bir fiyatlamaların oluşmasına neden olabilir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.