Şişecam Topluluğu ile EBRD imzalanan ve cam geri dönüşümüne önemli katkı sağlaması hedeflenen iş birliğinin detayları Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman ile EBRD İmalat ve Hizmet Sektörleri Direktörü Frederic Lucenet ev sahipliğinde düzenlenen toplantı ile paylaşıldı.
Toplantıda verilen bilgiye göre Şişecam ile EBRD, “Şişecam Çevre Sistemleri AŞ” adı ile yeni bir şirket hayata geçirdi. Yeni kurulan şirketin ortaklık yapısı, Şişecam’ın mevcut çalışmaları hakkında bilgi veren Ahmet Kırman, şu an 13 ülkede fiilen üretim yapan, 44’ü aşkın fırınla çalışan uluslararası bir kuruluş olan Şişecam Topluluğunun 22 bin çalışanla dünyada ürün göndermedikleri hiçbir yer olmadığını söyledi.
Kırman, şirketin çevreye olan saygısına da değinerek, şunları söyledi:
“Çevre ile ilgili duyarlılıklarımızı da en üst düzeyde devam ettiriyoruz. 5 yılda çok sayıdaki belediyeyle ve uzun soluklu çalışmalarla cam geri dönüşümünde belli bir mesafeye geldik. Farkındalık aktiviteleriyle 2,5 milyon kişiye ulaştık, 220 binin üzerindeki çocuğa cam dönüşümü ile ilgili okullarda bilgi verdik. Baktığımız zaman 67 bin tondan 141 bin tona gelen bir cam atığı toplamamız söz konusu. Ancak bunun yeterli olmadığı net. Bu Türkiye’deki üretimin yüzde 15’ine isabet eden bir rakam. Dolayısıyla bunu yukarılara çekmek bizim açımızdan çok önemli.
Bunu yapabilmek için de cam atığını, daha düzenli, daha bilimsel ve enerji ve çevre meselelerine daha duyarlı bir şekilde geliştirebilecek bir sistem yaratmaya odaklanmıştık. Bu projeyi EBRD ile hayata geçirmenin her açıdan iyi olabileceği sonucuna vardık. Bu vesileyle kurduğumuz Şişecam Çevre Sistemleri AŞ şirketi, bundan böyle Türkiye’de cam atığı toplanmasını ve cam atığını endüstriyel açıdan kullanılmasını, enerjiye katkı sağlamasını, ham madde kullanımı azaltmasını ve emisyon hacimleri açısından da daha iyi yerlere ulaşmasına imkan yaratmasını sağlayacak bir anlayışı temsil edecektir.”
Şişecam Çevre Sistemleri AŞ’den toplam 2 milyon avro, 5,8 milyon liralık nominal değerli pay EBRD’ye devredilecek
“Üretimde her yüzde 10’luk cam kırığı kullanımı, ham maddede yüzde 12, enerjide yüzde 2,5, karbon emisyonlarında ise yüzde 5 oranında azalma doğuruyor.” diyen Kırman, bunun da gerçek anlamda çok büyük bir tasarruf ile çevre kirliliğinde önemli ölçüde azalma anlamına geldiğini söyledi.
Bugüne kadar yaptıkları tasarruflarla 27 bin konutun ısınması ve sıcak suyunun karşılanması için gereken enerjinin tasarruf edildiğini, 230 bin otomobilin trafikten çekilmesi anlamına gelen bir karbondioksit salınımının engellendiğini, 20 milyon ağacın temizlediği havaya eşdeğer bir karbon salınımının önlendiğini anlattı.
Ahmet Kırman, modernizasyon ve bilimsel anlamda gelişmiş tesislerle cam artıklarının toplanması, işlenmesi ve fabrikalarda kullanılır hale gelmesinin Türk cam sanayi açısından çok önemli olduğunun altını çizerek, yeni iş birliğinin sadece Şişecam’ı değil, Türk cam sanayisini, dolayısıyla Türk çevre sistemini yakından ilgilendiren bir konu olduğunu dile getirdi.
Bu kapsamda EBRD ile sadece finansman değil ortaklıkla yollarını sürdüreceklerine dikkati çeken Kırman, “Şişecam Çevre Sistemleri AŞ’den toplam 2 milyon avro, 5,8 milyon liralık nominal değerli pay EBRD’ye devredilecek. EBRD Şişecam Çevre Sistemleri AŞ’nin yüzde 10 oranında ortağı olacak. Bu önemli bir girişim.” dedi.
EBRD İmalat ve Hizmet Sektörleri Direktörü Frederic Lucenet de yaptığı konuşmada, yeni iş birliğini yüzde 10’luk bir pay ile desteklediklerini yineleyerek, Türkiye’nin EBRD’nin en büyük pazarı olduğunu söyledi.
Türkiye’ye her yıl yaklaşık 2 milyar avroluk yatırım yaptıklarını dile getiren, bundan sonrada ülkedeki faaliyetlerinin devam edeceğini bildiren Lucenet, EBRD olarak bu tarz yatırımları sürdüreceklerini kaydetti.
Paşabahçe’de halka arz için zamanlama uygun değil ama çalışmalar sürüyor
İş birliği imzalarının atılmasının ardından Kırman ve Lucenet gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ahmet Kırman, yeni ortaklığın sermaye yapısına ilişkin, “Yüzde 10 pay ile ilgili 2 milyon avro EBRD katkısı yapılacak. Bunun yanı sıra da 20 milyon avro şirkete kredi açılacak” bilgisini verdi.
Diğer ülkelerdeki çalışmalarla ilgili sorulan soruya, gelişmekte olan ülkelerdeki faaliyetlerinde ağırlıklı olarak enerji tasarrufuna yönelik yatırımlar yaptıkları bilgisini veren Kırman, Türkiye’de ise cam dönüşümüne verdikleri önemden bahsetti. Atık toplama konusunda Türkiye’de öncülük yapmanın daha kolay olduğuna dikkati çeken Kırman, diğer faaliyette bulundukları ülkelerde de zamanla bu çalışmaların yapılabileceğini söyledi.
Şişecam’ın Brexit gibi bir olay olmadıkça yıl sonu hedefleri olan 8 milyar üzeri ciro, minimum yüzde 21 EBITDA hedefini koruduğuna dikkati çeken, kur etkisiyle yurt dışı satışların toplam satıştaki payının bir miktar artabileceğine işaret eden Kırman, Paşabahçe’nin halka arz sürecine ilişkin de, “Paşabahçe’de halka arz için zamanlama şu an uygun değil ama çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.
Şişecam’a ve EBRD’ye AB’de yaşanan gelişmelerin ve Brexit etkisinin neler olduğu yönündeki soruyu Kırman, “AB’nin içinde bulunduğu durumun ekonomik etkilerinin bizi etkilemeyeceğini söylemek biraz hayalcilik olur. Ama Şişecam açısından şöyle bir avantaj var, bizim dağıldığımız coğrafyalar mutlaka birbirini dengeleyecek özellikleri de içeriyor. Diğer ülkelerdeki faaliyetlerimizle bunu dengeleriz, esas sorun Avrupa’nın sorunu” şeklinde cevapladı.
Lucenet ise, “Avrupa Borsaları ve Avrupa Para Piyasaları’nda Brexit sonrası bir düşüş eğilimi görüyoruz. Avrupa’da büyümenin düşeceği öngörülüyor. Ama EBRD olarak bu bizi kısa vadede etkilemez. Biz zaten ülkelerin ekonomilerini desteklemek için varız” yorumunu yaptı.
Toplantı sonrası verilen bilgiye göre, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) açıklanan ve EBRD’den alınacağı duyurulan 40 milyon avroluk kredinin 20 milyon avrosunun yeni iş birliği kapsamında kurulan şirkette, diğer 20 milyon avroluk kısmının ise Şişecam Topluluğunun enerji verimliliği başta olmak üzere diğer çalışmaları için kullanılacak.
Bu sabah Şişecam’ın KAP’a yaptığı açıklamada, “Şişecam Çevre Sistemlerinde sahip olduğumuz yüzde 10’luk toplam 5,8 milyon lira nominal değerli pay EBRD’ye devredilecek. EBRD ile 40 milyon avro kredi alınması amacıyla kredi sözleşmesi imzalanmıştır” ifadeleri yer almıştı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın