Panelde, ulaşım merkezlerinin giderek alışveriş ve yeme-içme mekanları haline gelme yolunda ilerlediği belirtilerek, “İnsanlar, bu mekanlardan hızlıca ayrılmak yerine buralarda vakit geçirmek istiyor. Metro istasyonları artık insanların birbirleriyle etkileşim kurduğu, işe gidip gelirken rahat bir ortamın keyfine vararak dinlenebilecekleri merkezler haline geliyor. Bu doğrultuda metro ve tren istasyonlarını günümüz yolcusunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden tasarlamak için dikkate alınacak tüm unsurlar içinde en önce yolculuk süresi ve yolcuların konforu gelmelidir” denildi.
Panelde konuşan, Weston Williamson + Partners mimarlık şirketi kurucu ortağı Chris Williamson, şu yorumda bulundu: “Yerin altında ray hatlarının ilk kez inşa edilip birleştirilmesi kendi zamanına göre kesinlikle bir devrim niteliğindeydi. Ancak yolcu taleplerinin artmaya devam etmesiyle birlikte, bu hatların yerin altındaki konumu, hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde geliştiricilerin modern kapasite ve erişim gereklilikleri açısından hatları günümüz ihtiyaçlarına göre uyarlamasını zorlaştırıyor. Birçok yolcu için, en derin platforma hızlı ve rahat bir şekilde ulaşmak, A istasyonundan B’ye kısa sürede ulaşmak kadar önemli. thyssenkrupp Asansör tarafından tasarlanan MULTI gibi halatsız asansör teknolojilerinin mevcut altyapıyı yeniden şekillendirme ve gerek platformlar arasında gerekse platformlardan yeryüzüne benzeri görülmemiş düzeylerde erişim sağlama potansiyeli bulunuyor. Gelecekteki şehir tasarımları için böyle bir inovasyon gerekli ve bu yaklaşım, günümüzdeki birçok yeraltı ağının karşı karşıya olduğu mobilite sorunlarını çözmek için ezber bozan bir çözüm sunabilir. Üstelik yerin altındaki istasyonların daha çok büyümesini sağlayarak, kapasiteyi daha da artırmak için mevcut hatların da altına inşa edilecek yeni ray hatlarının yapılmasını da mümkün kılabilir.”
Hem dikey hem de yatay olarak hareket edebilen MULTI’nin 160 yıllık halatlı asansör geleneğinde ezberi bozarak, yolcu kuyu kapasitesini yüzde 50 oranında artıracak şekilde tasarlandığını belirten thyssenkrupp Asansör CEO’su Andreas Schierenbeck şunları söyledi: “MULTI, ilk olarak yüksek binalar için tasarlanmıştı ve buradaki amaç, asansör kuyu kapasitesini ikiye katlamak, asansör ayak izini azaltmak, dikey ve yatay yönde hareket etmeyi mümkün kılarak mimarların daha yüksek, daha yaratıcı ve kullanıcı dostu yapılar inşa etmesini sağlamaktı. Ancak MULTI’nin benzersiz konsepti, onu metro istasyonları için de olmazsa olmaz bir çözüm haline getiriyor. Dünya çapındaki onlarca yeraltı ağında yaşanan tıkanıklıkları da giderebilecek pratik bir çözüm de sunuyor. Bu düşünce ışığında MULTI, günümüzdeki en çığır açıcı yeni gelişmelerden biri olma potansiyeline sahip bulunuyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.