Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı 27 Mayıs’ta 150’ye yakın sektör temsilcisinin katılımıyla düzenlendi. Toplantı kapsamında Birliğin Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Komitesi üyeliklerine seçimler yapıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve TSPB Başkanı İlhami Koç yaptı.
Dr. Vahdettin Ertaş: “2015 yılı sonunda aracı kurumların toplam varlıkları 15,3 milyar lira, öz kaynağı ise 4 milyar lira oldu”
Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasını yapan SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, konuşmasında: “2015 yılı sonunda aracı kurumların toplam varlıkları 15,3 milyar lira, öz kaynağı ise 4 milyar lira oldu. Toplam gelirler, özellikle kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirlerin etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 2 milyar liraya çıktı. 2015 yılında aracı kurumların pay senedi işlemleri önceki yıla göre yüzde 17 artarak 2 trilyon lira olurken, kaldıraçlı işlem hacmi de yüzde 121 artışla 17 trilyon liraya ulaştı. Yabancı yatırımcıların toplam işlemlerdeki payı yüzde 22 olarak gerçekleşti” dedi.
Ertaş, gelecekte bütün faaliyetlerin dijital ortama taşınacağını belirterek, “Tüm kurumlarımızın teknolojik gelişmeleri yakından izlemesi ve yatırım yapması kaçınılmaz bir ihtiyaç. Biz de bu yönde atılmış bir adım olmak üzere, yatırım fonu sektöründe rekabeti artırmak, maliyetleri düşürmek ve dağıtım kanallarını genişletmek amacıyla Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nu (TEFAS) hayata geçirdik” dedi.
Himmet Karadağ: “Yeni ve kapsayıcı ürünler üzerinde çalışmalarımızı artıracağız”
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, sermaye piyasaları ile bankacılığın beraber ilerlemesi gerektiğini belirtti: “Bankacılık sektörü pasif yönetiminde, sermaye piyasası ürünleri ve menkul kıymetleştirmeden aktif şekilde yararlanıyor. Bizim istediğimiz artık önümüzdeki dönemde, 32 günlük mevduatla 30 yıllığa varan projeleri fonlamaya çalışmasınlar. Banka aktif tarafında da bizim ürünlerimizi kullansınlar. Sermaye piyasası ve menkulleştirme ürününü bankacılığın aktif tarafına da bulaştıralım. Bu anlamda bankalar önümüzdeki dönemde rakibimiz değil, çok aktif ve büyük bir paydaşımız olsun.”
Karadağ, gelecekte yeni ve kapsayıcı ürünler üzerinde çalışmaların artacağını da vurguladı: “Böylece sermayenin tabana yayılmasının kolaylaştırılması ve özellikle düşük ve orta gelir gurubunun yüksek getirili ürünlere yatırım yapma imkanlarının çoğaltılması noktasında mekanizmalar geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede ekonomiye katkıda bulunurken, gelir adaletsizliğini de azaltma noktasında ilerleme sağlamayı amaçlıyoruz.”
İlhami Koç: “TSPB, sadece aracı kurumların değil, bütün sermaye piyasası kurumlarının üye olduğu bir Birliktir”
İki yıllık görev süresi boyunca Birlik adına önemli adımlar atıldığını belirten Birlik Başkanı İlhami Koç, Birliğin yeni yapısıyla faaliyete geçeli 2 yıl olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda 2 yıl boyunca Birlik olarak yaptıkları işler hakkında bilgi veren Koç, “Yeni yapının bir özelliği, sadece aracı kuruluşları değil, bütün sermaye piyasası kurumlarının üye olduğu bir Birlik olmasıdır. Farklı çıkar grupları bir araya geldiği için uyum içinde çalışılıp çalışılmayacağı merak ediliyordu. Geçtiğimiz 2 yılda bu açıdan hiçbir sorun yaşamadık ve yeni üyelerle birlikte genişleyen yeni Birlik yapısı Birliğimizin gelişimi için önemli bir adım oldu.” dedi.
İlhami Koç, Birlik olarak 4 meslek komitesi oluşturduklarını ve meslek komiteleri dışında bazı özel konularda 7 alt komite ve 8 çalışma komitesi kurduklarını söyledi. Komitelerde 100’e yakın sektör çalışanının aktif rol aldığını belirten Koç, sözlerine şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz 2 yıl, yeni SPK sonrası tebliğlerin yürürlüğe girmesi, Borsa İstanbul’da yeni bir yazılıma geçilmesi komitelerimizi sürekli canlı tuttu. Ayda bir kere toplanması gereken bu komiteler, 2 yılda 200 civarında toplantı yaptı. Bu toplantılara SPK, Borsa İstanbul ve Takasbank gibi kurumların yetkilileri de katıldı. 50 civarında ayrı konuda kararlar oluşturuldu ve görüşler başta SPK olmak üzere ilgili kurumlarla paylaşıldı.”
Açılış konuşmalarının ardından yapılan oylama ile yeni Birlik Başkanı olarak, Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç seçildi. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin önümüzdeki 2 yıl boyunca görev yapacak Yönetim ve Denetleme Kurulu ile Disiplin Komitesinde yer alacak kişiler ise aşağıdaki isimlerden oluşuyor:
Yönetim Kurulu
İlhami Koç – Türkiye İş Bankası A.Ş. – Başkan
Dr. M. Berra Doğaner – Turkish Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Başkan Vekili
Ersin Akyüz – Deutsche Bank A.Ş. – Üye
Gülsevin Çipli – Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye
İsmail Kazanç – Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. – Üye
Av. Şebnem Ergün – Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği – Üye
İ. Namık Aksel – HSBC Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye
O. Okan Alpay – Tacirler Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye
Murat Çetinkaya – Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye
Prof. Dr. Güler Aras – Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Rüya Eser – Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Denetleme Kurulu
Dr. Ş. Alp Keler – Ak Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye
Mehmet Ahkemoğlu – Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. – Üye
M. Aşkın Dolaştır – Türk Ekonomi Bankası A.Ş. – Üye
C. Özgür Güneri – Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye
Murat Güler – A1 Capital Menkul Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye
Disiplin Komitesi
Hasan Hüsnü Güzelöz – Doğuş Gayrimenkul Ortaklığı A.Ş. – Üye
Tolga Ataman – TEB Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye
Burçin Mavituna – Ünlü Menkul Değerler A.Ş. – Üye
Ceyhun Egemen Erden – Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye
İzzet Şahin – Anadolubank A.Ş. – Üye
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.