Yarının Kurulması – Hedef 2023 sloganıyla yola çıkan ve 14 yılı geride bırakan Forum İstanbul Konferanslarının 15’incisi, Doğuş Grubu, Şekerbank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin stratejik partnerliğinde, 5-6 Mayıs 2016 tarihlerinde Swissotel’de gerçekleşecek. Organizasyon öncesinde düzenlenen toplantıda Forum İstanbul Başkanı Yavuz Canevi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi Türkiye’nin 2023 vizyonuna odaklandıklarını belirtti.
5 Mayıs Perşembe günü T.C. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın açılış konuşması ile başlayacak olan Forum İstanbul’da bu yılın ana teması “Yeni Dengeler Arayan Geçiş Sürecinde Bir Dünya, Yeniden Konumlanmaya Kararlı Dönüşüm Sürecinde Bir Türkiye’’ olarak belirlendi. Çok kutupluluğun giderek arttığı günümüz dünyasında liderlerin değil güçlerin dengelenmesinin öne çıkmasından hareketle düzenlenecek forumda ekonomi, finans, ihracat, jeopolitik gelişmeler, enerji, lojistik, teknoloji konuları ele alınacak.
T.C. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açılış konuşmasıyla başlayacak 6 Mayıs Cuma günü ise ‘’İstanbul Finans Merkezi ve Yeni Nesil Bankacılık’’, ‘’Türkiye & Ulaşım, Lojistik, Deniz ve Hava Limanı İşletmeciliği’’ ve ‘’Kentlerin Planlanması’’ konuları birbirinden değerli konuşmacılar tarafından masaya yatırılacak.
Forum öncesi düzenlenen basın toplantısında Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, sözlerine tüm Türkiye’nin 2023 hedeflerine odaklandığını söyleyerek başladı. 21’inci yüzyılın mega olgularını küresel ısınma, kentleşme, dijitalleşme ve Sanayi 4.0 olarak sıralayan Canevi ‘’Bu yüzyılda yoksulluk, adaletsiz gelir dağılımı, cehalet, eğitimsizlik ve radikalleşme eğilimleriyle mücadele ediyoruz. Özellikle 2008 Krizi sonrasında yaşanan ve hâlâ etkileri büyük ölçüde hissedilen düşük büyüme oranları hatta büyümeme, kredibilite, kurum ve kişiler bazında yaşanan güven erozyonu gibi konuların hepsini 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceğimiz panellerde ele alacağız” dedi.
“Dünya trendlerinin gidişine yön vermeyi hedefliyoruz”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise “Trenin vagonunda oturup pencereden seyretme devri bitti. Devir, lokomotif olup trenin nereye gideceğini belirleme devri. Dünya ülkelerinin özendiği, model aldığı bir ülke olarak küresel gelişmenin ve trendlerin gidişine yön vermek hedefindeyiz. 2023 hedeflerimiz arasında dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girmek yer alıyor. Bizim dış ticaret anlamında 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var” dedi. Konuşmasında ‘güçlü Türkiye olmak için hedefimizde neler olmalı’ sorusuna da yanıt arayan Büyükekşi, bu hedefleri belirlerken dünyada son yıllarda neler değiştiğine bakmak gerekliliğine vurgu yaptı. Gelişmekte olan ekonomilerin dünya ihracatındaki payının yüzde 38’den 50’ye yükseldiğini, gelişmiş ülkelerin payının ise yüzde 66’dan yüzde 50’ye gerilediğini hatırlattı.
Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti: “1 trilyon dolar ticaret hedefimiz var ve 2023 yılında bu hedefe ulaşabilmek için çok hızlı bir şekilde Ar-Ge, inovasyon, tasarruf ve markalaşma konularında adımlar atılmalı. Bugün Almanya’nın ortaya attığı Sanayi 4.0 tüm dünya ülkelerinin gündeminde. Beklentiler 2020 yılında İngiltere’nin yüzde 35, Amerika’nın yüzde 47 oranında üretimde robotlaşmış olacağı yönünde. Bu durumun ise işçilik masraflarında yüzde 90’a varan tasarruflar sağlayacağı ve birçok ülkeyi rekabet gücü konusunda farklı ölçeklerde etkileyeceği aşikar. ABD son yıllarda üreticileri tekrar kendi ülkesine çekmek için çalışmaya başladı. Bu yüzden biz de Sanayi 4.0 trendini kaçırmamak için bu konuyu Forum İstanbul’da iki gün boyunca işleyeceğiz.”
Türkiye ve dünya gündeminin tartışıldığı bir platform olan Forum İstanbul’un geçtiğimiz 14 yıl içinde çok yol aldığını, gündemi yakından takip ederek ileriye dönük trendleri incelediğini belirten Büyükekşi ‘’Girişimcilik ruhunun yaygınlaştırılması, yeni pazarlar, sektörler ve yeni iş modelleri oluşturulmasında önemli bir farkındalık yaratması açısından bu stratejik ortaklığı uzun yıllardır sürdürüyoruz ’’ dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.