Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi)anketlerinin Şubat 2016 dönemi sonuçları açıklandı.

Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, üst üste dört ay olacak şekilde şubat ayında da kritik eşik değer 50,0’nin üzerinde kalarak Türkiye imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşmenin devam ettiğine işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve istihdam alt endeksleri PMI endeksini olumlu yönde etkiledi. Buna karşılık ocak ayında 50,9 olarak ölçülen PMI endeksi şubat ayında 50,3’e geriledi ve imalat sektöründeki büyüme hızının çok düşük düzeyde gerçekleştiğini gösterdi.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:

Geçen yılın sonuyla karşılaştırıldığında imalat sektörünün büyüme hızında yavaşlama gerçekleşti. Bu yavaşlamanın bölgede yaşanan jeopolitik gelişmelerin dış talebi olumsuz etkilemesinden kaynaklandığı görüldü. Yeni iş hacmindeki büyüme hızının zayıf düzeyde gerçekleşmesine paralel olarak firmalar satın alma faaliyetlerinde daha temkinli bir yaklaşımı tercih ettiler.”

İstanbul’da ılımlı düzeyde iyileşme yaşandı  

Geçen ocak ayında 49,5 olarak ölçülen PMI endeksi şubat ayında 50,8’e yükselerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında ılımlı düzeyde iyileşme yaşandığına işaret etti. İmalat sektörünün şubat ayındaki büyüme hızı Aralık 2015’teki düzeyine çok yakın gerçekleşti. Yeni iş hacmi, üretim ve istihdam alt endeksleri PMI endeksine olumlu yönde katkı sağlarken tedarikçilerin teslim süresinde ve girdi stoklarındaki düşüşler endeksi olumsuz etkiledi.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:

2015 yılının genelindeki zayıf seyrini takiben PMI endeksi şubatta kritik eşik değer 50,0’nin üzerine çıkarak İstanbul imalatçılarının faaliyet koşullarında ılımlı iyileşme olduğunu gösterdi. Yeni iş hacmi, üretim ve istihdamdaki artışa rağmen firmaların birikmiş işlerinde sert düşüş, önümüzdeki aylarda İstanbul imalatçıları tarafından alınan yeni iş hacminde hızlanma olmazsa imalat sektöründeki büyümenin devam edemeyebileceğini gösteriyor.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın