Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın 31 Aralık 2015’te resmi olarak yayımlanan kararına göre Mısır’a ihracat yapan firmalara kayıt yaptırma zorunluluğu getirilmişti. Şubat ayı sonuna kadar olan bu süre, yeni kararla 16 Mart 2016’ya kadar uzatıldı. Kozmetik ürünlerden tekstile; ev ve mutfak eşyalarından gıda ürünlerine kadar birçok sektördeki üretici firmalar bu tarihe kadar Mısır İhracat ve İthalat Kontrol İdaresi’ne kayıt yaptırmazsa düzenleme kapsamındaki ürünlerini Mısır’a ihraç edemeyecek.

Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın, “Mısır’a ürün ihraç eden fabrikaların (ve markaların) uygunluğunun kaydına ilişkin düzenleme” kararı 31 Aralık 2015 tarihinde resmen yayımlandı. Kayıt zorunluluğu getirilen ürün listesinde; kimya sektörünün Mısır’a ihraç ettiği önemli ürün kalemleri arasında yer alan kozmetikler de bulunuyor. Makyaj ve kozmetik ürünleri, sabunlar, kişisel bakım ürünleri, deodorantlar ve parfümler regülasyon kapsamında yer alıyor. Yeni kararla 16 Mart’tan itibaren zorunlu hale gelecek olan düzenlemeye göre üretici firma ya da yasal temsilcisi tarafından Mısır İhracat ve İthalat Kontrol İdaresi’ne kaydı yaptırılmayan ürünler ülkeye giremeyecek.

Mısır’ın 2015 yılındaki 971 milyon dolarlık ihracatla kimya ihracatında ilk sırada yer aldığını ve bu kararın sektöre olumsuz yansıyacağını vurgulayan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mısır çok uzun süredir kimya ihracatında ilk sırada yer alıyor. Kimya sektörü için çok önemli bir pazar. Son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan gerilim sebebiyle Mısır’a olan ihracatımız değer bazında düşse de miktarda artışlarımız sürüyor. 2015 yılında kimya sektörü olarak Mısır’a değer bazında 971 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Miktar bazında ihracatımız ise 1 milyon 487 bin ton. Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın getirdiği yeni düzenleme zaten zorlaşan ihracatımızı önemli ölçüde etkileyecek. Verilen kararın etkilerini uygulamaya geçtikten sonra daha net göreceğiz ancak önemli ihracat kayıpları yaşamamız olası.”

Türkiye’nin uzun yıllardır Mısır’a iyi bir ticaret ortağı olduğunu da ifade eden Akyüz, “Bu uygulamayı siyasi bir engel olarak nitelendiriyoruz. Mısır’ın Dünya Ticaret Örgütü ile yapmış olduğu anlaşmalara aykırı. Karar aynı zamanda Mısır ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile de çelişiyor. Türkiye birçok ürün ve hammaddeyi sıfır gümrükle kabul ediyor ancak buna karşılık Mısır tek taraflı bir tutum içinde. Politika ve ticaretin birbirine karıştığı bu yaklaşım her iki ülkenin de zararına olacaktır” dedi.

Mısır’a Yapılacak İhracatta Kayıt Zorunluluğu Getirilen Bazı Ürün Grupları

Gıda Ürünleri (Süt ve süt ürünleri, yağlar, konserve kurutulmuş meyveler, çikolata, içeriğinde kakao içeren gıda ürünleri, şekerlemeler, ekmek ve pastane ürünleri, meyve suları, maden suyu, su ve soda

Kozmetik ürünler, kişisel hijyen ürünleri ve temizlik malzemeleri (Makyaj ve kozmetik ürünleri, sabunlar, kişisel bakım ürünleri, deodorantlar ve parfümler)

Ev aletleri (Fırın, fritöz, çamaşır makinası, klima, blender ve ısıtıcılar)

Ev içi kullanılan gereçler

Mutfak Eşyaları

Ev ve ofis mobilyaları

Saatler

Ev aydınlatma ekipmanları

Bisiklet ve motosikletler

Giyim, tekstil, halı, battaniye ve ayakkabılar

Oyuncaklar

Tuvalet kağıdı, havlular, bebek bezleri vb.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın