b0a106ba-400d-4c4e-902c-ff1189041166
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın ocak ayı konuğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık oldu. Ar-Ge’nin öne çıktığı toplantıda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Ar-Ge hedefleri, Türkiye için bir ölüm kalım meselesi” dedi.

Toplantıda ihracatçılara Gümrük Bakanlığı ile yeni bir uygulama için çalıştıkları müjdesini veren Bakan Işık, “Ar-Ge merkezleri faaliyetleri için gerekli araçların ithalatında artık altı ay beklemeyecek. İhtiyaç duyduğu araçlara en hızlı şekilde ulaşacak” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda buluşturdu. Bakan Işık’a ihracatçıların beklentileri ile ilgili bilgi veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bakanlığınızın faaliyet alanında yer alan Ar-Ge merkezleri, teknoparklar, sanayi yatırımları, yatırım teşvikleri, sertifika kuruluşları gibi birçok konuda ihracatçılarımızın spesifik beklenti ve talepleri bulunuyor” dedi.

TİM’in Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na 26 sektör ve dört bölgesel birliğin başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katılarak Bakan Işık’a ihracatla ilgili sıkıntılarını, beklentilerini ve çözüm önerilerini anlattı. Toplantıda konuşan Bakan Işık ve tüm başkanlar, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un vefatı nedeniyle baş sağlığı dileyerek söze başladı. TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye’nin büyük hedefleri olduğuna değinerek, “2023 vizyonu doğrultusunda biz artık yüksek hedefler yolunda azim ve kararlılıkla ilerleyen büyük bir ülkeyiz. Hedeflerimize giden yolda, büyük dönüşüm ve reformlara ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

İhracatçıların talebi gerçekleşti

Büyükekşi, daha önce Hükümet’in açıkladığı Eylem Planı ve Ar-Ge Reform Paketi’nde ihracatçıların 13 talebine yer verildiğini, bu gelişmenin yüksek katma değer ortaya koyabilecekleri ciddi bir dönüşüme olanak sağlayacağını söyledi. Büyükekşi, Ar-Ge harcamalarının ilk kez 2014 yılında GSYİH’ya oranının yüzde 1.02 seviyesine ulaştığını dile getirerek, “Ar-Ge harcaması 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,8 artarak 17,6 milyar dolara yükseldi. 2023 hedeflerinde Ar-Ge harcamalarının GSYİH’nın yüzde 3’üne çıkmasını öngörüyoruz. Bu noktada özel sektörün toplam Ar-Ge harcamalarının büyük kısmını üstleneceğine inanıyoruz. Keza Ar-Ge hedefleri Türkiye için bir ölüm kalım meselesi” şeklinde konuştu.

TİM gibi kurumlara ihtiyaç var

Bakan Işık da ihracatçıların faaliyetlerini olumlu bulduklarını belirterek, “Bizim TİM gibi icraya geçen, inisiyatif alan, tüm kurumlarla irtibata geçen, pek çok düzenlemenin hayata geçmesini sağlayan ciddi örgütlere ihtiyacımız var” dedi. Toplantıda ihracatçı ve sanayiciye yönelik müjdeler de veren Bakan Işık, şunları söyledi:

“Gümrük Bakanlığı ile yeni uygulamaya geçiyoruz. Ar-Ge merkezinin faaliyetleri için her türlü mal ve ürüne en hızlı şekilde ulaşmaları için çalışıyoruz. Sanayici gerekli makine için gümrükte altı ay beklemeyecek. İhtiyaç duyduğu araçlara hızla kavuşacak. Bakanlıkta bürokrasiyi azaltıyoruz. Sadece ıslak imza ile ilgili evrakları bize vereceksiniz. Onun dışındaki evrakların yüzde 60’ını vermekten vazgeçiyorsunuz. Sanayi Bakanlığı evrakların getirilip götürüldüğü bakanlık olmayacak. Her türlü evrakı sanal ortamdan gönderebileceksiniz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın