Marc+Fleurbaey+

2017’de yayımlanacak raporun ilk toplantısı Bilgi’de yapıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi, dünyanın birçok ülkesinden 200’ü aşkın akademisyeni ilk kez bir araya getiren Uluslararası Sosyal İlerleme Paneli’ne (International Panel on Social Progress- IPSP) ev sahipliği yaptı. 2017 yılında; ekonomik eşitsizliklerden insan haklarına, savaş ve şiddetten eğitime birçok küresel soruna ilişkin bir rapor yayımlayacak olan IPSP’nin yazar kadrosu, ilk kez santralistanbul’da bir araya geldi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, tüm dünyada ekonomik, siyasi ve toplumsal kurumları iyileştirmek, adaletsizlik ve çatışmaları ortadan kaldırmak amacıyla düzenlenen Uluslararası Sosyal İlerleme Paneli’nin (IPSP) önde gelen yazarlarını ağırladı. Beş kıtadan 200’ü aşkın akademisyeni bir araya getiren panel, BİLGİ santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleşti.

Nobel ödüllü Amartya Sen’in başkanlığını yürüttüğü IPSP’nin dünyaca ünlü akademisyenlerinden oluşan yazar kadrosunun ilk buluşmasına, Columbia Üniversitesi Sosyoloji Bölümü profesörü Saskia Sassen ve Columbia Üniversitesi Felsefe Bölümü profesörü Akeel Bilgrami, ESSEC İşletme Okulu Doktora Programı Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Marie-Laure Djelic, Viyana İnsani Bilimler Enstitüsü Rektörü, Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji Uzmanı Shalini Randeria’nin yanı sıra Harvard, Oxford ve Stanford gibi dünyanın saygın üniversitelerinden akademisyenler katıldı.

Küresel toplumsal sorunlara entelektüel bakış

IPSP Bilim Konseyi Eş Başkanı ve Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Ravi Kanbur, çok kapsamlı bir konuyu küçük alt disiplinlere bölerek güncel küresel sorunların incelendiğini belirtti. Kanbur, “Ekonomistler, felsefeciler, mühendisler ve siyaset bilimciler başta olmak üzere birçok farklı alandan uzmanın farklı bölümlerini yazdığı raporla, günümüz dünyasını ve küresel sorunların geleceğini görmeye çalışıyoruz. Doğası gereği disiplinler arası bir yaklaşım ve çeşitlilik içeren bu oluşum, farklı ülkelerden bilim insanlarının farklı bakış açılarını bir araya getirerek dünya meselelerine çözüm önerileri getirmeyi hedefliyor” dedi.

“Daha iyi bir küresel toplum için ne yapabiliriz?”

Princeton Üniversitesi Ekonomi Profesörü Marc Fleurbaey ise raporda, küresel toplumu ilgilendiren güncel başlıklarla ilgili analizlerin ve alternatif önerilerin yer alacağını vurguladı. Fleurbaey “Bu projede; iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlikler, küreselleşme ve kapitalizmin geleceği, nüfusun yaşlanması, şiddet, savaşlar, barış ve güvenlik, kültürel değerler, cinsiyet eşitsizlikleri, medya, din ve hukukun üstünlüğü gibi dünyanın bugün gündeminde olan konuları ele alacağız. 2017’de sonuçları açıklanacak raporun yanında çeşitli kitap, video ve belgeseller de hazırlamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın