EZinç

Ezinç Grup’un Kayseri’de kurduğu Turkuaz Güneş Enerji Santrali hizmete girdi
Güneş kollektörü üretiminde bulunan Dünya’da da üçüncü sırada yer alan Ezinç Grup’un Kayseri’de 54 bin m2 alan üzerine kurduğu, 3,4 MWp kapasiteli Turkuaz Güneş Enerjisi Santrali ile yıllık ortalama 3 bin ton karbondioksit salınımı engellenecek. Böylece yıllık ortalama 250 bin ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

Yılda 250 bin ağaç kurtulacak

Kayseri’de kurulan bu “güneş tarlası” ile yaz aylarında günde ortalama 3 bin USD değerinde elektrik üretimi gerçekleştirilirken, yılda ortalama 700 bin dolar kazanç sağlanacak. Kurulan Santral, ortalama 1500 evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Türkiye’nin güneşten yeterince yararlanamadığını söyleyen Ezinç Grup Genel Müdürü Mahmut Ezinç, yeryüzüne 6 dakikada ulaşan ışınım miktarının, tüm dünyanın 1 yıllık enerji tüketimine denk geldiğini belirterek, “Türkiye’nin 2015’te yıllık enerji tüketimi 260 milyon megawatt’tır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için 180 bin MW’lık kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali’ne (GES) ihtiyacımız vardır. Bu GES için 360 bin hektar alana ihtiyacımız vardır. 6 adet Keban Barajı büyüklüğü kadar bir alana kurulacak Güneş Enerji Santrali, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacını karşılayabilecektir” dedi.

Kayseri’nin en köklü sanayicilerinden Nurullah Ezinç tarafından 1983 yılında kurulan ve kısa zamanda çok güçlü bir marka haline gelen Ezinç Grup, güneş enerjisi alanındaki yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.

”biz mühendislik satıyoruz”

Ezinç Grup, yönetimde bulunan ikinci ve üçüncü kuşağın sinerjisi ile yeniliklerine devam ediyor. 
Alanında Türkiye’nin en büyük üreticisi olan ve dünyanın 95 ülkesine ihracat yapan Ezinç Grup, güneşle ısıtma ve soğutmanın yanı sıra, güneşten enerjisinden elektrik üretiminde de büyük başarılara imza attıyor. Ezinç Grup’un son olarak Kayseri’de Avrupa’nın en büyük lavabo fabrikası için, 54 bin m2 alan üzerine kurduğu, 13 bin 200 adet panelin kullanıldığı, 3 bin 432 MWp kapasiteli Turkuaz Güneş Enerjisi Santrali hizmete girdi. 100km/saat rüzgar yükü- 130kg/m2 kar yüküne göre tasarlanan alüminyum montaj sistemine sahip olan ve bir çok mühendislik detayının ilk kez uygulandığı bu projeyi tanıtan Ezinç Genel Müdürü Mahmut Ezinç, Santral’in TUV NORD onaylı yerli aksam ile üretilen Türkiye’nin ilk Güneş Enerji Santrali olduğunu ve biz mühendislik satıyoruz diye belirtti.


Yıllık 700 bin dolar kazanç


Santral’den yıllık ortalama 5 Milyon kWh enerji üretimi gerçekleştirileceğini ifade eden Ezinç, bu rakamın günlük ortalama 9 KW ihtiyacı olan, 1500 evin elektrik ihtiyacına denk geldiğini vurguladı. Bu santral ile yıllık ortalama 3 bin ton karbondioksit salınımının engelleneceğini söyleyen Ezinç, “Yani yıllık ortalama 250 bin ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Ekonomik olarak baktığımızda da, 3 MW GES tesisi ile yaz aylarında günde ortalama 3 bin dolar değerinde elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Yılda yaklaşık 700 bin dolar kazanç sağlıyoruz” dedi.

6 dakikalık güneş ışığı, 1 yıllık enerji tüketimine denk


Türkiye’nin coğrafi olarak çok önemli bir noktada olmasına karşın güneş enerjisi kullanımında Almanya’nın binde 1’i kurulu güce sahip olduğunu ifade eden Ezinç, güneşin tüm dünya nüfusunun bir yıl içerisinde tükettiği enerjiden daha fazlasını çok kısa bir sürede yeryüzüne gönderdiğine dikkat çekti. Ezinç, yeryüzüne 6 dakikada ulaşan ışınım miktarının, tüm dünyanın 1 yıllık enerji tüketimine denk geldiğini belirtti.
1 MW termik santral 6 milyon ton CO2 salıyor, 1 MW GES 990 ton CO2 engelliyor
Mahmut Ezinç, “Güneş enerjisi bedava kaynak, tükenmeyen kaynak ve en önemlisi çevre dostu bir kaynak. 1 ton kömür yakıldığında 3kWh enerji açığa çıkmaktadır. Bu enerjiyi elde edebilmek için 2,4 ton karbondioksit salınımı salınımı yapmaktadır. 1 MW kurulu gücündeki kömür (termik) santrali yılda ortalama 6 milyon ton karbondioksit salınımı yaparken, 1 MW güneş santrali ortalama 990 ton karbondioksit salınımını engellemektedir. Bu miktar 1 yılda 82 bin 500 adet ağacın karbondioksit emilimine denktir. Son yıllarda elektrik enerjisi üretmek için CO2 salınımı artmıştır. Bu oranda güneş enerjisinden yaralanmanın önemini arttırmaktadır” diye konuştu.


“6 Keban büyüklüğündeki arazi, Türkiye’nin enerjisini karşılar”


Türkiye’nin 2015’te yıllık enerji tüketiminin 260 milyon megawatt olduğunu söyleyen Ezinç, bu ihtiyacı karşılayabilmek için 180 bin MW kurulu güce sahip GES’e ihtiyaç olduğunu bildirdi. Ezinç, “Bu GES için 360 bin hektar alana ihtiyacımız vardır. 6 adet Keban Barajı büyüklüğü kadar bir alana kurulacak Güneş Enerji Santrali, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacını karşılayabilecektir. Türkiye‘nin elektrik ithalat faturası 54.9 milyar dolardır. Bu ihtiyacı 130 bin MW gücünde Güneş Enerjisi Santrali kurularak karşılanabilir” şekinde konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın