Marka kent olma yolunda hızla ilerleyen Bursa, turizmden ulaşıma kadar ciddi bir büyüme ivmesi yakaladı. 2015 yılında Bursa – İstanbul arası 45 dakika olacak.
Tarihi ve kültürel değerleriyle göz kamaştıran Bursa inanç, kültür, doğa, sağlık ve kongre turizminden daha çok pay almayı hedefliyor. Dünyanın en uzun teleferik hattının yapımı, otellerin, trekking parkurlarının yenilenmesi, tarihi yapıların restorasyonu gibi pek çok çalışma yaptıklarını söyleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “İstanbul, Bursa, İzmir otoyolu tamamlandığında Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Bursa’ya 45 dakikada ulaşılabilecek” dedi.
Tarihi ve kültürel değerleri ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Bursa, marka kimliğini güçlendirmek için kolları sıvadı. Bursa Kültür Turizm Tanıtım Birliği çatısı altında toplanan 7 ilçe belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği, Bursa’nın turizmde yeni yol haritası için bir araya geldi. Bursa’nın turizm ve tanıtım atağı için öncelikli olarak bir şehir logosu ve mottosu hazırlandı. Lale ve çintemani figüründen oluşan logo, şehir tarafından benimsendi. Bütün kurumlar, işletmeler, sivil toplum kuruluşları şehir logosunu kurumsal kimliklerinde kullanmaya başladı. Osmanlı İmparatorluğuna kurucu başkentlik yapan Bursa’nın mottosu ise “Ulu Şehir” oldu.
Dünyanın en uzun teleferiği Bursa’da
Bursa’nın turizm potansiyelini hem kent hem de ülke açısından daha fazla katma değere dönüştürmek amacıyla çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Bursa Valisi Münir Karaloğlu: “Bursa’nın muhteşem bir turizm potansiyeli var. Bu potansiyeli çok fazla kullanılmamış. Biz bu potansiyeli ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Mesela Uludağ’ı yeniden yapılandırıyoruz. Teleferik hattını yeniledik, çalışmalar bittiği zaman dünyanın en uzun teleferik hattına sahip olacağız.’ dedi.
2 bin km’lik trekking parkuru
“Bursa’nın çok güzel trekking parkurları var. 2 bin kilometre uzunluğundaki Sadağı Kanyonu’nun levhalama çalışmaları devam ediyor. Bursa’nın en güzel ilçelerinden biri olan İznik’te, İznik Gölü çevresinde her yıl İznik Ultra Maratonu gerçekleştiriliyor” diyen Vali Karaloğlu, bu maratona geçen yıl dünya çapından 350 atletin katıldığına dikkat çekti.
Hanedanlığın ebedi durağı
Geçen ay, Tarihi Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık ve Sultan Külliyeleri’nin UNESCO Dünya Kültür mirası olarak tescil edildiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, Bursa’nın insanlığın ortak mirası olduğunu ve bu mirasın en iyi şekilde korunması için çalıştıklarını ifade etti. Bu kapsamda; Şehzade Mustafa da dahil olmak üzere Osmanlı Hanedanlığı ailesinden 50 mezarın bulunduğu Muradiye Külliyesi’nin restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Bursa’da en az 3 gün konaklanmalı
Bursa’ya günübirlik turların çok yaygın olduğunu açıklayan Karaloğlu, yerli ve yabancı turistlerin konaklaması için özel çalışmalar yürüttüklerini, Bursa’yı günübirlik bir destinasyon olmaktan çıkarmak istediklerini ifade etti. Ziyaretçileri en az 3 gün Bursa’da misafir etmek istediklerini anlatan Karaloğlu, yatırımcıların da turizmin önemini anladığını ve pek çok beş yıldızlı otelin kente kazandırıldığını sözlerine ekledi.
Türkiye mutfağının aşçı başı
Kongre turizminde de aldıkları payı artırmak istediklerini belirten Vali Karaloğlu açıklamalarına şöyle devam etti: “Bursa’da çok büyük bir kongre merkezi olan Merinos Kongre Merkezi’ni açtık. Bursa’nın kongre turizminden daha çok pay alması için tanıtım çalışmalarına hız veriyoruz. Yine Bursa’nın en önemli değerlerinden biri de mutfağıdır. Bursa Türkiye mutfağının aşçı başıdır.” Karaloğlu, Bursa’ya özgü pek çok özel lezzet bulunduğunu ve 19 ürünün coğrafi lezzet haritasında işaretlendirildiğini de sözlerine ekledi.
Köy kadınları federasyon çatısı altında bir araya gelecek
Bursa’nın kent merkezi gibi köylerinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. 22 tane üreten köy kadınları derneği bulunan Bursa’da köylü kadınlar federasyon çatısı altında birleşmeye hazırlanıyor. Bursa Valisi Münir Karaloğlu kadınların bu çalışmalarını sonuna kadar desteklediklerini belirterek, hepsinin bir federasyon çatısı altında bir araya gelmeleri için öncülük ettiklerini ve 6 Aralık’ta konfederasyonun lansmanını yapacaklarını müjdeledi.
2002 yılında 9 üye ile kurulan ve başarılı çalışmalarıyla pek çok köye örnek olan Bursa Saitabat Köyü Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Sermin Cakalıoğlu ise, “kadınların sosyal hayata dahil olmalarını, ürünlerini satarak kendi kazançlarını elde etmelerini, geleneklerimizi yaşatmayı hedefleyerek bu derneği kurduk. Bir ilki başardık ve sadece Türkiye’de değil Avrupa’da yaşayan köylü kadınlara da örnek olduk. 12 yıl gibi bir sürede kadınların işlettiği bir restoran, el emeklerini satabilecekleri dükkanlar kurmayı başardık. Bugün Bursa’da 22 tane köy kadınlarının kurduğu dayanışma derneği var” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.