Aday gösterilme, araştırma, ulusal ve uluslararası değerlendirmeleri kapsayan uzun ve titiz bir sürecin ardından Ashoka Fellow’u seçilen sosyal girişimciler, bu unvanı ömürleri boyunca koruyor. İlk üç yıl maddi desteğin yanı sıra ihtiyaçları doğrultusunda profesyonel pro-bono destekler de alabiliyorlar. Küresel ağa katılmalarıysa onlara uluslararası alanda işbirlikleri geliştirme fırsatı veriyor.
13 Kasım’da Adahan Otel’de düzenlenen basın toplantısının ardından SALTGalata’da BMW Vakfı, Intel Türkiye, Boehringer Ingelheim, Magrabi Optical, Adahan Istanbul ortaklığında gerçekleştirilen Ashoka Gala Gecesi’ne iş dünyasının önemli temsilcileri, sivil toplum liderleri, girişimciler, sanatçılar, akademisyenler, Ashoka Fellow’larından oluşan 250’yi aşkın konuk katıldı. Aralarında Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu Kurumsal İlişkiler Direktörü Ferruh Gürtaş, Boehringer Ingelheim Türkiye Genel Müdürü Roland Stehlin, TEGV Yönetim Kurulu üyesi Suzan Bayazıt ve Magrabi Vakfı CEO’su Tamer Makary’nin de bulunduğu değerli konuşmacılar yeni Ashoka Fellow’larına “hoş geldiniz” dedi.
Adana, Ankara, Diyarbakır ve İstanbul’dan çocukların potansiyellerini gerçekleştirmesine yardımcı olan, gençleri “engellilik” konusunda yeniden düşünmeye iten ve toplumsal sorunların çözümü için bireyleri harekete geçiren bu sıra dışı sosyal girişimciler, yarattıkları etkiyi ve faydayı daha da yaygınlaştırmak için Ashoka’nın da destekleriyle çalışmalarını sürdürecek.
Küresel Ashoka ağına katılan 5 sosyal girişimci
Azize Leygara ve kurucularından olduğu Çocuklar Aynı Çatının Altında Derneği (ÇAÇA), zorunlu göçle Güneydoğu kentlerinin eteklerine yerleşmiş ailelerin çocuklarıyla yerel, çocuk odaklı ve toplum temelli çalışmalar yürütüyor. ÇAÇA, çalışmalarıyla bir yandan çocukların özgüven sahibi, sosyal ve iletişim becerileri gelişmiş bireyler olmalarını, diğer yandan da sokakta çalışmayıp eğitim hayatlarına devam etmelerini sağlıyor. Çocukların evlerine yapılan düzenli hane ziyaretleri ile aileler bilinçlendiriliyor ve yoksulluk ve şiddet sarmalından çıkmalarına yardımcı olacak sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumlarıyla ilişkiye geçiriliyor.
Emrah Kırımsoy ve Gündem Çocuk Derneği, yetişkinler için inşa edilmiş bir dünyada çocukların okullarında, yerel yönetimlerde ve hatta ülke yönetiminde söz sahibi olabilmeleri için çalışıyor. Farklı disiplinlerden uzmanlar ve kurumlarla işbirliği yaparak çocukları haklarının farkında olmaları ve seslerini duyurmaları için güçlendiriyor, çocuk çalışmalarında “hak temelli” bir anlayışın yerleşmesini ve bu sayede çocukların “büyümeyi” beklemeden toplumsal sorunların çözümünde aktif rol oynayabilmelerini sağlıyor.
Celal Karadoğan ve kurucusu olduğu Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü, engelli ve engelsiz gençlerin farklılıklarıyla var olabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri ve güçlenebilecekleri bir alan yaratıyor. Engelli ve engelsiz gençler birlikte güçlenirken, saygılı ve eşitçe yaşanabilecek bir Türkiye’nin temelleri kuruluyor.
Itır Erhart ve İ.Renay Onur’un kurucularından olduğu ADIM ADIM bir yandan spor aracılığıyla bireyleri toplumsal sorunların çözümü için harekete geçirirken, bir yandan da sivil toplum kuruluşlarını (STK) daha şeffaf ve hesap verebilir olmaya teşvik ediyor. Sonuçta bireyler ve STK’lar arasındaki kopukluk giderilirken, toplumsal değişim, demokratikleşme ve kalkınma yolunda daha hızlı ve sağlam adımların atılması sağlanıyor. ADIM ADIM Oluşumu, yurtdışından tanıdık bir modeli – spor aracılığıyla kaynak yaratmayı hedefleyen “yardımseverlik koşusu”nu – yepyeni bir yaklaşımla yorumluyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.