Coca-Cola 50. Yıl Logosu

Coca-Cola Türkiye’de 50. yaşını kutluyor. Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden McKinsey firmasının Coca-Cola’nın Türkiye’deki 50. yılına özel olarak yaptığı ekonomik etki analizine göre, Coca-Cola Türkiye Sistemi, ana operasyonları, tedarikçileri ve müşterileri aracılığıyla, doğrudan ve dolaylı olarak 118 bin kişilik istihdam etkisi sağlıyor. Türkiye’deki ilk fabrikasının açılışını 18 Eylül 1964’de Taksim Meydanı’ndan geçiş yapan bir Coca-Cola Kervanı ile kutlayan Coca-Cola Türkiye Sistemi, bugün 9 fabrikada üretim gerçekleştirirken 8 farklı kategoride, 16 farklı markayı portföyünde bulunduruyor. Coca-Cola’nın 1964 yılında faaliyet göstermeye başladığı Türkiye, 50 yılda Coca-Cola’nın bölgesel ve stratejik yönetim üslerinden biri haline gelmiş bulunuyor. Şirket 2 milyar nüfusa sahip 84 ülkeden oluşan Avrasya-Afrika bölgesini, İstanbul’daki merkezinden yönetiyor. 

Coca-Cola Kervanı İstanbul'u Turlarken_18Eylül1964_Dünyanın en değerli markalarından Coca-Cola’nın Türkiye’deki yolculuğu, 1964’te “Dünyaca Meşhur Coca-Cola Şimdi de Memleketimizde” sloganı ile başladı. 19 araçlık “Coca-Cola Kervanı”nın bando ve alkışlar eşliğinde tüm İstanbul’u dolaşmasının üzerinden tam yarım asır geçti. Türkiye’yi bölgesel ve stratejik bir yönetim üssü olarak konumlayan Coca-Cola’nın dünyadaki beş büyük yönetim merkezinden biri olan Avrasya ve Afrika Grubu, İstanbul’daki genel merkezinden yaklaşık 2 milyarlık bir nüfusu kapsayan 84 ülkeyi yönetir hale geldi. Bu yıl Türkiye’deki 50. yaşını kutlayan Coca-Cola Sistemi, Türkiye’de Çorlu, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Elazığ, Sapanca, Köyceğiz ve Hazar olmak üzere toplam dokuz fabrikada üretim gerçekleştirirken, portföyünde 8 farklı kategoride, 16 farklı marka yer alıyor.

Coca-Cola Kervanı Taksim'den geçerken_18Eylül1964_Coca-Cola Türkiye Sistemi’nin yarattığı her 1 TL, ekonomiye 6.8 TL kazandırıyor

Perakende sektöründen reklama, tarımdan lojistiğe birçok alanda Türkiye’nin gelişimine büyük katkılar yapan Coca-Cola Sistemi, Türkiye’de yarattığı ekonomik ve sosyal etkiyi ölçebilmek için dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden McKinsey firmasına 50. yılına özel bir araştırma yaptırdı. Araştırmaya göre, Coca-Cola Türkiye ve şişeleyici ortağı Coca-Cola İçecek’ten oluşan Coca-Cola Türkiye Sistemi’nin yarattığı her 1 TL, ülke ekonomisine 6.8 TL olarak yansıyor.

Doğrudan ve dolaylı olarak toplam 118 bin kişilik istihdam etkisi yaratıyor

Araştırmaya göre, Coca-Cola Türkiye Sistemi, ülkedeki ana operasyonları, tedarikçileri ve müşterileri aracılığıyla, doğrudan ve dolaylı olarak 118 bin kişilik istihdam etkisi yaratıyor.   Coca-Cola Türkiye Sistemi’nin bu istihdam etkisi, ülkedeki her bin kişiden 5’inin istihdamına karşılık geliyor.

Tarım sektöründe 685 milyon TL katma değer oluşturuyor

Araştırmanın dikkat çeken bulgularından biri de, Coca-Cola’nın, Türkiye tarım ve perakende sektöründe yarattığı katma değer. Coca-Cola Türkiye Sistemi, tarım sektöründe 685 milyon TL katma değer yaratarak 145 bin çiftçi için gelir oluştururken; perakende sektöründe ise, 2,5 milyar TL katma değer yaratarak, sektöre katkı yapmaya devam ediyor.

Coca-Cola Türkiye Sistemi, çevre ve sosyal dönüşüme de katkı sağlıyor

Araştırmayla Türkiye’deki 50’inci yılında yarattığı ekonomik etkiyi ölçümleyen Coca-Cola, bugüne kadar Türkiye’ye sosyal ve çevresel olarak da önemli katkılar sağladı. Coca-Cola Türkiye Sistemi, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı aracılığıyla 2008-2013 yılları arasında çevre, fiziksel aktivite ve diğer toplumsal projelerle ilgili, 58 projeyle, 1,2 milyon insana ulaşarak, toplam 20 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirmiş bulunuyor. Devam eden “Çık Dışarıya Oynayalım” ve “3.2.1 Başla!” projeleriyle çocukları ve gençleri daha aktif bir yaşama yönlendirmeyi hedefleyen Coca-Cola Türkiye Sistemi, Konya havzasında gerçekleştirdiği “Geleceğin Tarımı Projesi” ile de hem toprağın ve suyun korunmasını hem de çiftçilerin iklim değişikliğine uyumunu sağlamayı amaçlıyor.

M Coca-Cola-50


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın