unnamed-35

MetGlobal bünyesinde faaliyet gösteren tur operatörü Tatil.com, 2014 yazını değerlendirdiği raporda bu yılın en fazla talep gören rotaları, konaklama biçimleri, erken rezervasyon oranları ve aylara göre satış düzeyi gibi bilgilere yer verdi. Türkiye’de turizm alanında yükselen trendler ve değişen tüketici alışkanlıkları hakkında ipuçları veren rapor, kadın ve erkeklerin tatil tercihlerinden 2015 yazına dair öngörülere kadar ilginç detaylar da içeriyor.

Bodrum’dan Barselona’ya

Tatil.com’un derlediği verilere göre, Mayıs-Ağustos ayları arasında en çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden tatile çıkan Türkler, bu yaz ortalama 1.5 kez tatil yaptı. Tatilcilerin yurt içinde en çok tercih ettiği destinasyon Bodrum iken, yurt dışında en çok rağbet gören yaz turları ve destinasyonları sırasıyla Barselona (İspanya), Mykonos (Yunanistan), Orta Avrupa ülkeleri, Moskova – St. Petersburg (Rusya), Büyük İtalya Turu ve Paris – Disneyland Turu oldu. Bu yazın parlayan yıldızları ise, yurt içinde Belek–Marmaris, yurt dışında da Mykonos–Yunanistan oldu.

Erkekler Akdeniz’e, kadınlar ve aileler Ege’ye

Dört kişilik bir ailenin, yaz tatili boyunca, uçak biletleri hariç ortalama 2 bin 180 TL’lik harcama yaptığını ortaya koyan Tatil.com verileri, en çok 35 – 40 yaş grubundaki kişilerin tatil yaptığını belirledi. Yaz boyunca ailelerin favorisi Kuşadası iken, kadınlar Bodrum’u, erkekler ise Alanya’yı tercih etti. Beş yıldızlı oteller ise, tatil köyü veya butik otel seçeneklerine kıyasla, cinsiyet ve yaş farketmeksizin tatilcilerin en çok tercih ettiği konaklama şekli oldu.

Erken rezervasyon ve online satışta artış

Tatilcilerin en hareketli olduğu aylar göz önüne alındığında, 7-13 Temmuz tarihleri arasında satışların arttığı, 4-10 Ağustos tarihleri arasında ise check-in oranlarının yükselişe geçtiği belirlendi. Sezonda satın almaların oranı bu yaz yüzde 45 olarak kayıtlara geçerken, erken rezervasyon oranlarında bir önceki yıla göre yüzde 52, online satışta ise yüzde 65 artış görüldü. Gün içinde en çok talep alınan saatler ise, raporda 13.00-17.00 olarak belirtildi.

Yerli turist sayısında beklenmedik artış

Haziran sonu ve Temmuz başında özellikle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlikler nedeniyle yabancı turistlerin sayısındaki azalmanın, yerli turistlerin sayısındaki artış ile dengelendiğini belirten Tatil.comPazarlama Müdürü Uğur Altun, “10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle tatil planlarını seçim öncesine ve sonrasına göre planlayan Türk misafirler, otellerdeki bu boşluğu doldurmaya yardımcı oldu. Bu sayede bu yaz yerli turistlerin oranı, geçtiğimiz yıllara göre yüzde 13 arttı.

Genel seçimler 2015 yazında turizm sektörünü etkileyecek mi?

Bu yıl olduğu gibi 2015 yılında sektör dinamiklerinin ne olacağı konusunda tahmin yürütmenin zor olduğunu dile getiren Altun, 2015 yılının Haziran ayı ortasında yapılması planlanan genel seçimin pazar rakamlarını büyük ölçüde etkileyeceğini vurguladı. Seçim öncesi ve sonrasında oluşacak siyasi ve ekonomik ortamın rezervasyon taleplerine ne şekilde yansıyacağının bugünden kestirilemeyeceğini dile getirenAltun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçimin yanı sıra kurdaki olası sert dalgalanmalar da otellerin fiyat politikalarını etkileyebilir. Bu tür durumlarda Türk misafirlerin alım güçleri reelde aynı oranda artmazken, oteller kura bağlı fiyatlara enflasyondan daha yüksek artış oranları ekleyebiliyorlar. Yüksek fiyat artışları da tatilcinin ya tatilden vazgeçmesine ya da daha düşük bütçeli bir tatil arayışına yönelmesine neden oluyor.”

Ramazan Bayramı’nın önümüzdeki yaz 10 gün daha erken bir tarihe denk geleceğini belirten Şahin, okulların kapanışı ve genel seçim sürecinin rezervasyon taleplerini öteleyeceğini, bu veriler ışığında en yoğun rezervasyon talebinin de 17 Temmuz–15 Ağustos tarihlerini kapsayacağını öngörüyor. Altun’a göre 2015’in en gözde tatil mekanları ise, henüz tesisleşmenin yoğun olmadığı, fakat etkileyici doğası ve bakirliğiyle tatilciler için cazip olan Köyceğiz, Kaş, Alaçatı ve Datça gibi küçük sayfiye bölgeleri olacak.

tatilcom_infografik


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın