sayi_65 (Kopyala)

İTÜ Vakfı Dergisi’nin “ÇEVRE” sayısında  çok sayıda akademisyen ve sektörden uzman görüşlerinin yer aldığı makaleler, yankı yapacak ve araştırmacılara ışık tutacak nitelikte. Özellikle  Prof.Dr. Derin Orhon’un “ İstanbul’da Sonun Başlangıcı: Çevrenin Çöküşü” makalesi önemli bir konuyu gündeme taşıyor.  Prof.Dr Mikdat Kadıoğlu’nun “ İklim Risk Yönetimi ve Türkiye” makalesi de Türkiye’yi ilgilendiren okunması gereken önemli bir makale. Prof. Dr  Ayşegül Tanık’ın kaleme aldığı “ Hasta  Bina Sendromu”,  çarpık kentleşme ile başlayan psikolojik rahatsızlıklara dikkat çekiyor.

İLGİLİLERİ UYARIYOR
“Dünyamızın ve insanlığın yakın gelecekte karşı karşıya kalacağı tehlikenin adı olarak kullanılan ‘İklim Değişikliği’ olgusu son yıllarda çeşitli afetlerle ve beklenmedik doğa olaylarıyla karşımıza çıkıyor” diyen İTÜ Vakfı Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yıldız Sey,  “bilim çevrelerinin  araştırmaları bu olaylara karşı alınması gereken önlemleri yayımlayarak ilgilileri uyarıyor” açıklamasını yaptı.  Derginin ilk iki yazısı olarak Hükümetlerarası  İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu, iklim değişikliğinin insanlar ve ekosistemler için oluşturduğu büyük riske işaret ederek  dünya ölçeğindeki durumunu ortaya koyarken;  İklim Risk Yönetimi ve Türkiye yazısı  ile ülkelerin ne yapmaları gerektiği konusunu irdeliyor.  Birçok ülkenin temel sorunu olan ‘su ve susuzluk’ konusunu  çevre koşullarındaki değişmelere bağlı olarak ele alan yazı,  geleceğe ilişkin öngörülerle dikkati çekiyor.

foto1İSTANBUL MERCEK ALTINDA
İstanbul,  ekonomik,  sosyal , tarihsel ve doğal yapısı ve giderek artan nüfusu ile Türkiye’nin en önemli, fakat en sorunlu kenti.  Dergide yer alan “İstanbul’da Sonun Başlangıcı: Çevrenin Çöküşü” başlıklı  yazı,  neden tehlike çanlarının çaldığını anlatıyor. Türkiye’de çevre konularındaki sürekli faaliyetleriyle  tanınan TEMA Vakfı’nın çalışmalarını anlatan yazı, gönüllülük üzerine kurulan bir organizasyonun başarısını ortaya koyarak, toplumun çevreye sahip çıkabileceğine işaret ediyor. Enerji  kaynaklarının,  çevre kirlenmesinin ve dolayısıyla iklim değişikliğinin başlıca itici güçleri olduğu artık herkesin farkında olduğu bir gerçek. “ Enerjinin Etkin Kullanımı ve % Yüz Yenilenebilir Enerji” başlıklı yazı konuya ışık tutarak bizleri aydınlatıyor.

enerjinin etkin kullanımı 1AB ÇEVRE FASLI VE TÜRKİYE
Türkiye’nin Avrupa Birliği Çevre Faslı  çalışma sürecinde kabul ettiği kriterler,  yetkili yazarlar tarafından “Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Çevre Politikaları ve Uygulamalar” adlı yazıda  ayrıntılı olarak sunuluyor. Bir başka yazı ise Kyoto Protokolü açısından havacılık endüstrisinin çevreye etkilerini inceleyerek önlemleri ele alıyor.

çevre finansEKOLOJİK TASARIM
“Çevre” konusunun öneminin tartışılmaz olduğu alan ise hiç kuşkusuz yapma ve doğal çevrenin sürdürülebilirliğidir. Ekolojik tasarım kavramı, çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için kent ölçeğinden yapı elemanına ve yapı malzemesine kadar tasarımın hiyerarşik bir sistem içinde ele alınmasını içermektedir. Uzman yazarlar tarafından sunulan yazılar Ekolojik tasarımın kavramsal düzeydeki irdelemelerinden  ekonomi politikalarına, mimarlıkta pasif çözümlerden bütünleşik tasarıma, yapı malzemelerinin yaşam döngüsünden binalarda enerji verimililiğine,  eko-şehirlere,  yenilenebilir enerji kaynağı olarak atıklara ve  hasta bina sendromundan gün ışığının mimarlığa ve sağlığa etkisine kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor.

VE YEŞİL PLANLAMA
Yeşil planlama çalışmalarına ilişkin iki proje, konunun uygulamadaki örnekleri olarak  dosyamızı tamamlıyor.  İTÜ’nün kampüs planlama anlayışının temelini oluşturan  yeşil kampüs ilkesi ve karbon salınımlı eko kampüs hedefi   ile, Piri Reis Üniversitesi’nin kampus sürdürülebilirliği için entegre yaklaşımı,  ileriye dönük çalışmaların öncülüğünü yapıyor.

Dergi,   Prof. Dr. Ayla Ödekan’ın “İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nde  Bilim-Sanat İlişkisi ve  Bilgi Çağı “başlıklı yazı ve farklı disiplinlerden konularla zengin bir içeriğe sahip.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın