İstanbul, ‘Dünya Elma ve Armut Üreticileri Birliği’nin (WAPA) ‘Prognosfruit 2014’ konferansına ev sahipliği yaptı. Sektörün uluslar arası tüm paydaşlarını bir araya getiren konferansta özellikle AB’li üreticiler Rusya ile ilgili politik gelişmelerden dolayı bu ülkeye ticarette kısıtlamayı gündeme getirdi. Bu gelişme üzerine Rusya’ya olası kısıtlamanın Türk üreticilerine avantaj sağlayabileceği üzerinde duruldu.
Türk ekonomisine yüzde 100 katma değer sağlayan yaş meyve sebze sektörü 2023 yılı ihracat stratejisi çerçevesindeki 14 milyar dolar dış satış hedefine ulaşabilmek için İstanbul’da uluslar arası organizosyonlara ev sahipliği yapıyor. WAPA’nın düzenlediği ‘Prognosfruit 2014’ konferansına İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (İYMSİB), Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu, Avrupa Meyve Suyu Birliği, Avrupa Tarım Birliği yöneticileriyle birçok akademisyen katıldı.
‘Anti Putin’ kampanyası gelebilir
Uluslararası meyvecilik sektörü, MEYED organizasyonuyla 38. kez düzenlenen ‘Prognosfruit 2014’ konferansında dünyadaki elma – armut üretimi, tüketimi, işlenmesi, pazarlanması, bu meyvelerin sağlığa yararları gibi birçok konu masaya yatırıldı. Konferansta en önemli gündem konusu ise AB’li üreticilerin Rusya’da özellikle elma ihracatında kısıtlamayı ele alması oldu. İklimsel sorunların yanı sıra bölgesel ve politik sorunların da gündeme geldiği konferansta, bazı ülkelerin ‘Anti Putin’ kampanyası yapmayı bile düşündüğü ele alındı. AB ülkelerinin Rusya’ya bu yıl 500 bin ton elma ihracatı gerçekleştirmeyi tahmin ettiği, kısıtlama olması halinde bu ürünün iç pazarlarda tüketimi veya Çin’e nasıl ihracat edilebileceği gündeme geldi.
Türkiye üretimde ilk sıralarda
Konferansta küresel anlamda önemli bir tarım ülkesi Türkiye’nin kiraz, incir, kayısı, ayva üretiminde dünya lideri olduğunu anımsatan İYMSİB Başkanı Latif Ünal, karpuz, kavunda ikinci, elma ve biberde ise üçüncü sırada yer aldıklarını kaydetti. Birçok üründe de dünyada ilk onda olduklarını vurgulayan Ünal, geçen yıl toplamda 18 milyon ton meyve ve 28,5 milyon ton sebze üretimi gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Dünyada 6 bin 500 çeşit elma bulunduğunu ve 76 milyon tonun üzerinde üretildiğini belirten Ünal, “Türkiye’de ise 460 elma çeşidi var ve geçen yıl 3.1 milyon ton üretildi. Armut ise geçen yıl ülkemizde 461 bin ton üretilirken amacımız bu rakamlarla birlikte ihracatımızı da artırmak” dedi.
MEYED Başkanı Mahmut A. Duruk, “Meyvecilik deyince de akla ilk gelen ürünler elma armut olmaktadır, gelecek yıllarda beslenmede elma ve armudun etkisi ürünlerdeki glisemik endeks düşüklüğü nedeni ile ön plana çıkacaktır. Bu denge dünyamızdaki elma ve armut ticaretini artıracaktır. Türkiye bu konuda avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.
Meyve suyunda AB standartlarına uyuluyor
Bu arada yüzde 100 meyve sularına asitlik düzenleyici ve tatlandırma amacıyla şeker ilave edilemeyeceği yönündeki Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’ne de değinen Duruk, bu uygulamayı sektörün talep ettiğini bildirdi. Duruk, “Tüketiciyi koruma ve AB standartlarına uyma adına biz sektör olarak bunu talep etmiştik. Şimdi yasal düzenlemesi gerçekleşti. Sektör zaten üretiminde AB standartlarına uyuyor” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.