Silikon Vadisi’ndeki kadın çalışan sayısını arttırmaya söz veren Google, kız çocuklarına bilgisayar kodlaması öğretmek için bir proje başlattı.
“Sevdiğiniz her şey kodlarla yapılıyor.”
Google’ın kurduğu internet sitesi Made With Code, kız çocuklarını bilgisayar teknolojileri alanına yönlendirmeyi amaçlıyor.
Google çalışanlarının yüzde 30’u kadınlardan, yüzde 70’i erkeklerden oluşuyor. Sadece teknik elemanlara bakıldığında ise kadın oranı yüzde 17’ye iniyor.
2020’de sadece ABD’de bilgisayar sektöründe 1.4 milyon iş imkanı oluşacak. Ancak bilgisayar bölümlerinden mezun olanların sadece yüzde 12’si kadınlardan oluşuyor. Bu oran 1984’te yüzde 37’ymiş.
Silikon Vadisi’ndeki kadın çalışan sayısını arttırmaya söz veren Google, kız çocuklarına bilgisayar kodlaması öğretmek için 50 milyon dolarlık bir girişim başlattı.
Made With Code sitesi, kız çocuklarına bileziklerden, selfie’lere kullanmaktan, paylaşmaktan zevk aldıkları çoğu şeyin bilgisayar kodlarıyla yapıldığını anlatıyor.
Web sitesinde kodlama projeleri, kadın rol modeller ve ebeveynler için birçok kaynak yer alıyor. Örneğin çocuklara çektikleri selfie’leri çeşitli ikonlarla nasıl süsleyecekleri, nasıl GİF animasyon hazırlayacakları, 3D printerda basmak üzere nasıl ürün tasarlayacakları gibi 13 proje basit bir düzeyde anlatılıyor.
Teknoloji alanında çalışan kadın rol modellerin kendi hikayelerini anlattığı kısa videolar da oldukça ilgi çekici.
Televizyonlarda çocuklara yönelik programlarda yer alan mühendislerin 14’ünün erkek 1’inin kadın olduğu düşünülürse, sadece kodlamanın ne olduğunu değil, kodlamayla nasıl farklı şeyler üretebileceği ve çeşitli meslekler edinebileceğini anlatan Made With Code, kız çocukları için ufuk açıcı bir site.
“Her şey kodla yapılıyor”
Google Başkan Yardımcısı Megan Smith, “Kodlama, yakında her şeyin bir parçası olacak temel bir beceri. Çocuklar için en alt seviyede bile olsa, kendini kodlarla ifade edebilmek ve bir şeyler üretip özgüven hissetmeleri, hangi mesleği yapacak olurlarsa olsunlar çok önemli” diyor.
Ailelere kız çocuklarını cesaretlendirmesi için kaynak sağlamaya çalışan Google, proje kapsamında sadece kız çocuklarından kodlama grupları oluşturup tüm ülkede kamplar düzenliyor.
Google’ın partnerlerinden Girls Who Code’un kurucusu Reashma Saujani ise kodlamayla günlük yaşam arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor: “Google araştırması gösterdi ki, insanlar bilgisayar bilimi nedir tam olarak bilmiyor. Beyaz bir adam bilgisayar başında yazı yazıyor zannediyorlar. Oysaki uluslararası kalkınmadan grafik sanatlarına, danstan ilaçlara, insanların ilgisini çeken birçok şey kodlarla yapılıyor”.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.