9 Temmuz 2014 Çarşamba günü İstanbul’da düzenlenen İktisadi Kalkınma Vakfı iftar yemeğinde biraraya gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avrupa Birliği sürecine toplumun her katmanından destek ile katkı sağlanabileceğine vurgu yaptılar.
Konuşmasında Türkiye’nin dış politika projesinin AB’ye tam üyelik olduğuna dikkat çeken AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, “Hükümet olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. 5. ve 6. Yargı Reformlarını devreye soktuk. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde karnemiz çok iyi değil. Bu çerçevede insan hakları ihlallerini önlemek için bir platform kurduk ve daha fazla ilerleme sağlayabilmek için 23. ve 24. Fasılları açmamız gerekiyor” dedi. Söz konusu fasılların açılabilmesi için, çalışma grupları ve alt komitelerin yoğun şekilde çalıştığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, AB ile müzakere sürecinin bazı üye ülkelerin siyasi engellerine kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti. Başmüzakereci, şu anda hiçbir ülke tarafından bloke edilmediği halde, kapalı olan Sosyal Politika ve İstihdam faslının, açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. 19. Fasıla ilişkin olarak, işçi sendikalarına büyük görev düştüğünü hatırlatan AB Bakanı Çavuşoğlu, sendikal haklar konusunda, işyerlerindeki işkolu barajının, yeni torba yasa ile yüzde 1’e düşürüleceğini vurguladı.
Çavuşoğlu, “Kişi başı milli gelirimiz 11.000 dolara çıktı; ama biz hala büyüyen ekonomiyiz. Bu milli gelir yeterli değil. Teşvikler konusunda, rekabet konusunda her adımı şu anda atamayabiliriz; ama önemli olan yol haritası belirlemektir, biz de AB’deki dostlarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Reform İzleme Grubu toplantılarına hız verdik. 2014 yılında çıkarılması gereken yasaları ve reformları belirliyoruz; yapacak çok iş var. Türkiye olarak birçok uluslararası konvansiyonu imzalamamış veya imzalamış fakat işlerlik kazandırmamışız. Õzgürlük alanlarını güçlendirmek için pek çok adımı atmamız gerekiyor. Türkiye olarak en büyük arzumuz vatandaşlarımız için vizesiz seyahat. Ancak AB ülkelerinin bu konuda samimiyetsiz olduğunu söylemek zorundayım. Büyükelçi Manservisi göreve geldiğinden bu yana, bu konuda son derece yapıcı bir tavır izledi. İlerleme kaydediyoruz”dedi.
Başmüzakereci Çavuşoğlu, Gümrük Birliğini yenilemek istediklerini belirterek, “çünkü müzakere süreci uzadıkça dezavantajlarımızın ekonomiye etkisinin arttığını görüyoruz. Bu, Türk ekonomisine haksızlık. Bizim en büyük ticaret ortağımız AB. O yüzden Gümrük Birliğini yenilememiz gerekiyor. Transatlantik Anlaşması’nın dışında da kalmak istemiyoruz. Gümrük Birliği’nin yeniden gözden geçirilmesi çalışmalarını başlattık; yakın bir zaman içinde müzakerelere de başlayacağımızı umut ediyorum” dedi.
İftar yemeğinin ev sahibi, 1965 yılında kurulan ve 50 yıldır Türkiye-AB ilişkileri üzerine çalışan İktisadi Kalkınma Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Õmer Cihad Vardan ise konuşmasında, yeni dönemin yeni umutlar barındırdığının altını çizdi. Başkan Vardan, AB Türkiye Delegasyonu Başkanının göreve yeni gelmesinin, İtalya’nın AB Dönem Başkanlığını devralmasının ve yeniden belirlenen Avrupa Parlamentosu ile bu Parlamento’nun belirleyeceği yeni Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. İKV Başkanı Vardan ayrıca, Türkiye’de ilk kez Cumhurbaşkanı’nı halkın seçecek olmasının da, Türkiye’nin demokratik hayatı için yeni bir döneme işaret ettiğini söyledi ve2014’ün AB yılı ilan edildiğini hatırlattı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi ise, AB’nin önemli bir dönüşümden geçtiğini ve daha demokratik olduğunu belirterek, Birliğin ortak refah çevresinde güçlendiğini dile getirdi. Türk vatandaşlarının, Avrupa denilen ortak evin çoktan bir parçası olduğunu vurgulayan Büyükelçi Manservisi, “Türkiye bizim daha güçlü bir ev inşa etmemize yardımcı olacak” ifadelerini kullandı. Büyükelçi Manservisi sözlerine şöyle devam etti: “Bugün sizlerle aynı masayı, aynı yemeği paylaşmak bence önemli bir sembol. AB ciddi bir dönüşüm sürecinde ve daha demokratik olma çabasında. Biz AB içerisinde bir süper güç devleti oluşturmaya çalışmıyoruz; aksine çeşitliliği ve barışı korumaya çalışıyoruz. Daha anlaşılabilir olmaya çalışıyoruz. Türk vatandaşları çoktan bu yapının içinde yer almış durumda. Gelecek yıllara yatırım yapmak adına Bakan Çavusoğlu ile de görüşüyoruz.”dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise konuşmasında şunları söyledi:“Geçmişte bir ülke sadece kendi ülkesinde kendi coğrafyasında yetmeye çalışırken, şimdi bu şemsiye genişletilmelidir. Sınırların kalktığı bir dünyada çalışıyoruz. İnsanoğlu mücadele ile gelişiyor. Biz AB’ye girmek için büyük bir mücadele veriyoruz. Tüm katmanlar hep beraber geleceğe yürümenin formülünü buldu. AB tarafından açılacak fasıllarda daha cömert davranılmasını bekliyoruz. İstanbul çoktan Avrupa’nın bir parçası haline geldi ama tüm Türkiye için de bunun gerçekleşmesini istiyoruz. Biz de AB’nin sofrasında yer almayı diliyoruz. Bizim heyecanımız Avrupa’ya da heyecan katacaktır. Yeni süreç ülkemiz ve Avrupa için hayırlı olsun.”
AB Bakanı ve Başmüzakereci, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yanı sıra İKV’nin iftar davetine, İKV Yönetim Kurulu Üyeleri, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi,MÜSİAD Başkanı Nail Opak, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, eski İKV Başkanı Jak Kamhi ve birçok isim katıldı. İstanbul’daki AB üye ülke Başkonsolosları onuruna verilen iftar yemeğinde, ABD Başkonsolosu Charles Hunter’ın yanısıra İtalya, Almanya, Belçika, Hollanda, Romanya, Hırvatistan,Makedonya, ve Bulgaristan’ın da aralarında yer aldığı 12 AB üye ülkesinin İstanbul Başkonsolosları hazır bulundu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.